Lumisokeutta ja melontaa – tai siis toisinpäin

Keula kohti aurinkoa. Kuva: Heikki S.

Sunnuntaina ei huvittanut vielä jäädä telkkarin eteen, koska oli loistava sää. Junalta kotiin tultua soitin vielä kanoottivuokraamoon. ”Vapaata on, tulkaa vaan”, aurinkorasvaa paksu kerros ja pyöräilimme järvelle. Tällaiset kajakit olivat meille uusi tuttavuus, viime kesänä kävimme intiaanikanootilla melomassa. Nyt otimme omat ja haha, sehän sitten olikin aikamoista kommellusta. Saimme opastuksen lähtiessä, vesi oli oikein lämmintä eikä pelottanut kaatuminen, mutta sellainen pieni kuolemanpelko oli siinä veden tasolla istuessa. Onneksi oli lämmintä, loiskutin vielä jatkuvasti vähän vettä päälleni nostaessani melan pois vedestä, vaikka muuten varmaan meloin ihan mallikelpoisesti. Puolen tunnin päästä opin olemaan loiskimatta vettä kajakkiin ja se alkoi kääntymään minne halusin. Mahtavaa!

Miehellä ei käynyt ihan yhtä hyvä tuuri, mutta opimme tästä kerrasta muutamia asioita ensi kertaa varten:

  1. Jalat pitää saada tuetuksi jalkatukiin, muuten tunne kaatumisesta on jatkuva ja pitkäjalkaisella kajakin valinta täytyy tehdä huolella. Mies oli aivan jumissa.
  2. Hartioita ei saa jännittää meloessa.
  3. Ihan turha on evästä ottaa mukaan, jos ei aio rantautua. Niitä on aika vaikea syödä heiluessa kevyesti (ehkä sitten joskus).
  4. Kaikki aurinkolasit eivät suojaa silmiä riittävästi vesiolosuhteissa. Miehellä oli jo viikonlopun reissun päällisiä outo kaiherrus silmissä, tämä melontareissu siihen päälle ja maanantaina todettiin lumisokeus – kun nuo hanget niin kiiltelee!

Ensi kerralla siis valitsemme hieman vähemmän loimottavan sään. Intoa tähän ei kuitenkaan onnistunut yksi reissu tuhoamaan. Yrittäjä tarjosi kajakinvaihtoa tullessamme rantaan, mutta tuon lumisokeuden vaaniessa nurkan takana emme onneksi enää samantien kokeilleet toisenlaista kajakkia, vaan jäimme rantaan syömään eväitä tyytyväisinä siihen, että tuli voitettua se ensimmäisen kerran jännitys. Ensi kerralla sitten paremmilla tiedoilla ja voi olla, että menemme SUP-lautailun alkeiskurssille! SUP-laudalla seistään, en ymmärrä miten se toimii, mutta kokeiltava on!

Jos kajakin vuokraus kiinnostaa, pikaisen Google-haun mukaan veloitus vaihtelee 10-20 €/tunti tai kaksi tuntia. Vuokraan sisältyy yleensä pelastusliivit ja pieni opastus lähtiessä. Esimerkiksi lasten kanssa inkkarikanootti on kiva. Jos vuokraamisen jälkeen innostuu, voi alkaa säästämään omaa varten. Toki sitä täytyy jossain säilöäkin, joten raivaa varastosi tai autotallisi!

Aikamoinen sää olla järvellä!

Aikamoinen sää olla järvellä!