Luontopolkuhaaste

Kangasvuoren luontopolku, Jyväskylä. Sisältää yllättäviä lampikäänteitä sekä todella vaihtelevaa maastoa. Kuva: Heikki S.

Tiedättekö ne kaupungin polut, joita ympäristötoimi ylläpitää? Oletteko käyneet? Minä olen! Ne ovat minulle todella tärkeitä ja olen tutustunut niihin kaikkialla asuinpaikoissani. En tiedä, ovatko ne miten aliarvostettuja, mutta vastaantulijoiden määrä ei päätä huimaa, joten ajattelin vähän mainostaa niiden olemassaoloa. Nämä ovat parasta vastinetta verorahoille, ovat köyhän ja rikkaan ulottuvilla yhtä lailla.

Polkaisen käyntiin itselleni ja myös muille, ketä vain kiinnostaa, luontopolkuhaasteen oman kotikaupungin polkujen kiertämisestä tänä kesänä. Jyväskylässä näitä on kymmenen. Jos polkujen sijainti ei ole tiedossasi, useimmiten kaupungin kotisivuilta löytyy kohta kuten Ympäristö ja luonto tai Ulkoilu. Nämä voivat olla myös liikunnan alla, vaikka yleensä siellä on vain lenkkipolut ja hiihtoladut. Kaupungin karttapalvelussa voi olla merkitty luontopolut erikseen.

Polulla askel on niin kevyt.

Polulla askel on niin kevyt.

Mukaan haasteeseen pääsee virtuaalisesti blogissa sekä Facebookissa, fyysisesti Jyväskylässä. En odota paljoa, mutta jos sinulla on oma polkuhaaste jo meneillään tai innostut aloittamaan, kommentoi täällä blogissa tai blogin Facebook-sivulla. Jyväskylässä Tavisvägenin retkipäivä on usein lauantai tai sunnuntai ja seuraksi saa lähteä, mutta esteitäkin on, joten joka viikko ei retkeillä, yhteinen ajankohta löytyy kysymällä!

Millaisilla varusteilla kaupungin luontopolulle voi lähteä? Ainakin meilläpäin netissä kerrotaan, jos polku on kovin vaikeakulkuinen, mutta näillä käymilläni poluilla on pärjännyt

 1. tennareilla tai lenkkareilla, sadesäällä kumppareilla. Toki kun minulla nyt on kivat Haltin vedenkestävät retkilenkkarit, käytän niitä viileällä kelillä ja kevyitä lenkkareita kuumalla säällä.
 2. Itikkamyrkkyä ei kannata unohtaa, mutta sekin unohtui tänään. Onneksi oli
 3. huppari, hupusta sain hieman suojaa pikkuöttiäisiä vastaan. Nilkkoja suojaa pitkälahkeiset housut, kesälläkin punkit ja muut inhokit päivystävät polkujen varrella. Tänään ulkoilutin uusia kesähousuja, siis retkeilykesähousuja, joissa on irrotettavat lahkeet.
 4. Vettä.
 5. Ruokaa. Tänään otin mukaan smoothien, mutta reipas ulkoilu nälättää. Voileipä olisi ollut hyvä homma maisemia ihaillessa ja jos eksyy (ei ole mahdollista), suklaapatukka lohduttaa. Tosin jos ollaan keskustan liepeillä, lähikauppa pelastaa kotimatkalla.
 6. Puhelin: voit ottaa kuvia ja voit tarkistaa, onko vielä pitkä matka ja jos sattuu mitä tahansa, voit soittaa kyydin tai apua paikalle.
Tourujoen luontopolku, Jyväskylän keskusta. Kuva: Heikki S.

Tourujoen luontopolku, Jyväskylän keskusta. Kuva: Heikki S.

Oma listani Jyväskylän poluista, käyty poluista tänä kesänä jo 4/10:

 • Seitsemän kukkulaa
 • Touruvuori
 • Laajavuori
 • Sallaajärvi
 • Sippulanniemi
 • Tourujoki
 • Kangasvuori
 • Aittovuori
 • Haapasaari
 • Jääskelä

Mukavaa kaupunkiretkeilyä! Tarvitaanko tähän oma hashtag? Vai mennäänkö ihan jokaisen omalla ilolla, kertokaa kuitenkin jos innostuitte polkuilemaan tämän haasteeni vuoksi!

Mustikat ovat vielä osittain raakoja, joten ota eväät mukaan.

Mustikat ovat vielä osittain raakoja, joten ota eväät mukaan.

 

Kommentit

 • plokkariukki

  Anne heitti hyvän haasteen! Pieksämäkeläisetkin, menkää luontoon! Meillä on aivan upeat maastot täällä ja jokaiselle sopivaa polkua ja reittiä. Makkaranpaistopaikatkin, käykää ihmeessä vilkaisemassa, valmiine puineen mm. Nuuvin laavulla. Polku on parempi tallata lonkka- ja polvivikaisellekin kuin asfaltti, kokemusta on

 • Anne Sulander

  Pieksämäellä en ole käynytkään luontopolkuja tarkistamassa! Tämä haaste sopii sen puolesta kelle vaan, että vaikeusasteen saa valita itse. Metsä on kiva niin vauvalle kuin vaarille!

Kommentointi on suljettu.