Köyhyytetty, nöyryytetty

Ensin varoitus: tässä kirjoituksessa vingutaan ja kitistään köyhyydestä ja maksuhäiriömerkinnöistä. Jos se ei sinun moraaliisi sovi, älä kuitenkaan sulje artikkelia, sillä luottotiedottomuudesta pitäisi keskustella. Vaikeneminen ei auta velkaantunutta.

Palaan blogini juurille eli tavallisuuteen.

Suomessa on entistä tavallisempaa olla ulosoton asiakas – sinä et tiedä, kuka on!

Lähivuosien uutisoinnin mukaan maksuhäiriöisten määrä on kasvanut ja kasvussa edelleen. Määrä tai prosenttiosuus ei ole yksilön kannalta merkittävää, sillä maksuhäiriöisellä tilanne on aina 100 % päällä, mielessä ja takaraivossa kaihertamassa.

Miten maksuhäiriö voi syntyä sille naapurille, joka kuitenkin sinua aina tervehtii ja jolla on vaikkapa paikka taloyhtiön hallituksessa, vakituinen työpaikka ja ystävällinen koirakin? Eikös maksuhäiriöinen olekaan vain se haiseva juoppo bussissa tai yksinhuoltaja, jonka kasvatusmetodi on kiljuminen korvia särkevällä äänellä ja laiska tupakointi hiekkalaatikon reunalla?

Luottotiedottomuus on entistä useammalla seurausta esimerkiksi avioerosta, masennuksesta, sairastumisesta tai yrittäjyyden muuttumisesta epäonnistumiseksi.

Suurimmat korttitalot on rakentanut velallinen, joka paikkasi tulojen vajetta lainoilla lainojen päälle, kunnes herkkä rakennelma petti jostain kulmasta, eikä laskuja ja perintätoimiston kirjeitä jaksanut enää avata, koska palkka olisi mennyt kokonaan niiden maksamiseen.

Kun himmeli hilattiin perinnän kautta ulosottoon ja alkoi mennä iso pala palkasta automaattisesti sekavan korttiraunion maksuihin, suurin osa toki perintäkuluihin ja korkoihin pääoman siitä kulumatta, iski todellinen hätä käteen, sillä entiset velat ei lyhentyneet. Ne mitä ei ollut vielä kolahtanut ulosottoon, oli mahdoton rasti saada maksettua palkan pienennyttyä suojaosuuteen, joka siis vastaa toimihenkilöllä kesäduunarin palkkaa, johtajalla toimihenkilön palkkaa.

Ulosottovelallista elämä ahdistaa ja sydän pakahtuu. Vaikka palkka olisi ihan okei tavallisen mittarin mukaan, tällaisessa tilanteessa se tarkoittaa, että kun palkkapäivästä on kulunut kolme päivää, tili näyttää siltä, että mennään jo lähellä seuraavaa tilipäivää. Jos tällainen henkilö tekee arvostettua työtä, mutta saa siitä aliarvostetun työn verran palkkaa, kyllähän siinä kyyneleet kiiltelee silmäkulmassa pitkin kuuta. Polkupyörän katoaminen pihasta on katastrofi.

Useimmiten velkojen muodostuksessa ei ole ollut osallisena upeita autoja, matkoja ja taloja tai kodin elektroniikkaa, vaan pakkotilanteita ja pelkoa, työttömyyttä ja epäonnistuneita yrityksiä saada elanto vaikka sitten yrittäjänä, kun töitä ei ole ollut. Poikkeuksiakin varmaan on! En kuitenkaan tunne ketään, jonka velkaantumisessa ei olisi ollut osuutta voimien loppumisella ja virhearvioinneilla. Jälkikäteen katsottuna olisi tietenkin ollut viisaampaa antaa pikkuvelan mennä ulosottoon kuin ottaa pikavippi sen maksamiseen. Sataset on helpompia kuin tonnit ja tonnit on helpompia kuin kymppitonnit.

En tunne ketään, joka olisi velkaantunut kuluttamisen riemusta.

Kymppitonnien kanssa elämää ulosoton asiakkaana tuleekin sitten palkasta lähes riippumatta vuosikaudet, pahimmassa tapauksessa loppuelämä. Se opettaa nöyrtymään ja toisaalta, kun rahaa ei enää ole, eikä omaisuuttakaan, seuraa tietynsorttinen vapaus. Enää ei voi kasata luottokortteja kulissin päälle, koska niitä ei saa.

On aivan sama, mitä työtä ulosoton asiakas tekee, koska jatkuva ulosmittaus tekee palkasta aina samansuuruisen ja työn tekemisen aiheuttamat kustannukset ovat samat kuin muillakin. Sitä voi ihan rauhassa olla aina unelmaduunissa tai ideologisesti työtön.

Kun pienimmillä tuloilla olevien maksuaikatauluja venytetään, maksuhäiriöisten määrä kasvaa edelleen

Työttömyyspäiväraha, toimeentulotuki, asumistuki.

Näiden tulojen saajat elävät jännityksessä, joka vastaa tavalliselle toimihenkilölle pakohuonepeliä tykypäivänä tai deadlinen lähestymistä. Heidän sähkölaskunsa menee maksuun sitten, kun Kelan jono on käsitelty tai TE-toimisto on päättänyt, että oletko oikeutettu päivärahaan vai et (esimerkiksi jos haluat opiskella työttömyyden venyessä tai tehdä osa-aikatyötä, joudut selvityksen kohteeksi). Jos sähkölasku ei mene maksuun ajoissa, sähköyhtiö ei välttämättä ymmärrä viivästyksen syytä ja köyhän kohtalo on sinetöity.

Työttömyys voi osua kelle vain, jotkut tosin ovat siltä paremmin suojattuja, kävelevät vain uuteen työpaikkaan. Useimmat kuitenkaan eivät. Sairaus voi aiheuttaa paljon kuluja, vaikka Suomessa onkin hieno terveydenhoitojärjestelmä. Jos joudut yrittäjänä sairaspäivärahalle pitkän toipumisen vuoksi, asiakkaat saattavat löytää sairaslomasi aikana toisen yhteistyökumppanin. Lapsen lääkkeet saattavat kallistua dramaattisesti muuttuneiden lääkekorvauksien takia.

Ulosoton asiakkaista moni on toimeentulotuen asiakas. Nykyisillä käsittelyajoilla voi olla, että myös minkä tahansa etuuden saaja on riskissä päästä ulosoton asiakkaaksi, jos tilanteessa on pientä epätasapainoa alla tai kahta seuraa kolmas epäonninen sattuma.

Tähän lopuksi vielä nämä usein kuullut lauseet, jotka saavat luottotiedottoman henkilön silmänkulman kostumaan muusta kuin ilosta

“En vuokraisi asuntoa tai ottaisi töihin luottotiedot menettänyttä, koska heihin ei voi luottaa.”

“En tunne ketään, jolla olisi luottotiedot menneet.”

“Kyllä ihminen on typerä kun ei maksa laskujaan ajoissa.”

“Terveellinen ruoka on lähes ilmaista. Ostaisivat köyhät kaalia, siinä on saman verran C-vitamiinia kuin appelsiineissa.”

“Köyhän ei kannata ostaa halpaa.”

“Kunnon ihmisellä on aina rahaa säästössä.”

Miten kukaan voi auttaa, kun talous on jo menetetty?

Tähän minulla ei ole vastausta. Yllä olevat lauseet ovat ikäviä ja niitä kuulee silloin tällöin. Ensimmäisenä ehkä pitäisin suuni kiinni, jos jokin näistä tulee mieleen.

Henkilö, jolta luottotiedot ovat menneet, saa ristikseen ikäviä taakkoja: puhelinliittymän, asunnon ja vakuutuksen hommaaminen on hankalaa. Kuukaudesta toiseen sinnittely on kärsimystä. Kun elämä on umpikujassa, ei välttämättä kiinnosta edes lähteä ratkomaan ongelmia ja tästä me kaikki maksamme veroissamme.

Ole siis kunnioittava, vaikka ihmisen menneisyys olisi virheitä täynnä.

Päänsilitystähän tämä ei ole. Tuskin aiot työkaverisi velkoja maksaa?

Kommentit

 • Yksi niistä

  Itsellä on merkintä mutta olen kyllä hyvin pärjännyt siitä huolimatta. Oikeastaan paremmin…ei pysty osamaksu kauppoja tekemään ja kerryttämään niillä laskuja. Ei ole luottokortteja. Jos jääkaappi hajoaa…se maksetaan kerralla eikä osissa jne…ei jää velkaa kellekkään enää.
  Asunnon saantikaan ei ole ollut ongelmallista.

  • Anne Sulander

   Tässä on varmasti eroa sen suhteen, jos on vain merkintä, mutta ei paljoa velkaa. Toisilla on sitten merkintä ja jatkuva perintä päällä.

   Asuntoja on varmasti saatavilla, mutta oman mutkansa tuo merkintäkin.

Jätä kommentti

*