Matkailuneuvot – mistä niitä saa?

Matkalla Tahoe-järvelle.

Aiemmin vitsailin matkailuvinkeistä, mutta tottahan niitä on hyviäkin tullut, esimerkiksi samanhenkisiltä kavereilta tai harrastuksista tai työkavereilta. Sacramentossa oppaamme on paikallinen ystävämme, mutta muualla olemme usein netin varassa: blogit, matkailusivustojen esittelyt ja hakukoneet auttavat suunnittelemaan alustavan aikataulun. Alustavan siksi, että usein suunnitelmat elävät, muuttuvat ja peruuntuvat. Joskus minulla on useampi varasuunnitelma, joskus ei juuri mitään suunnitelmia.

Ostan usein tuoreen Lonely Planet -kirjan kohteesta, jonne olen menossa. Ne ovat edullisia ja kartta on tosi kätevä etukäteissuunnittelussa, itse pidän paperikartoista, olen sillä tavalla vanhanaikainen. Toki käytän Googlea ja Google Mapsia hakemiseen ja tutkimiseen.

Joskus varaan lippuja etukäteen varmistaakseni jonkun hankalahkon  kohteen, koska esimerkiksi konsertteihin ei enää paikan päällä saa lippua. En tosin ole kovin suunnitelmallinen matkaaja, jätin juuri väliin uskomattoman California Science Academyn, koska en jaksanutkaan jonottaa ilmaispäivänä. Sen sijaan vietin monta tuntia Japanise Tea Gardenissa ja sen piti olla vain lyhyt visiitti. Mieli siis muuttuu. Matkakaveri kannattaa valita mukaan samalta kohdalta tätä luonnetta kuvaamalla janalta: se helpottaa matkailua ylipäätään, kun molemmat joko ovat tai eivät ole joustavia. Turhaa on myös se ravaaminen kymmenien kohteiden läpi yhden päivän aikana, tai ehkä se sopii jollekin? Itse olen sellainen ihmettelevä matkaaja: olen suorastaan allerginen hoputukselle.

Majoituspaikasta saa hyviä vinkkejä, usein heillä on saatavilla karttoja ja hyvä näkemys alueesta. Joskus majoittuja saa myös alennusta retkistä tai muista vastaavista.

Excel ei ole häpeä, jos se auttaa jotakuta suhteuttamaan käytettävissä olevan ajan, tarvittavat tauot ruokailuun tai siirtymiset kohteiden välillä. Varsinkin lapsiperheiden matkustaminen on paljon haastavampaa, kun tietyt peruselementit on saavutettava ja toisaalta mikä tahansa suunnitelma voi kariutui hetkessä.

Matkakohteen valinta on itselleni monimutkainen prosessi, jota ei voi tutkia juurikaan, saati sitten tarkasti avata. Se sisältää jahkailuvaiheen, keskusteluvaiheen, uuden jahkailuvaiheen, paljon AirBnB: selailua, hotellien ja hostellien vertailua, lentojen vertailua. Useinkaan en alussa edes mietin mahdollisia päiväretkikohteita, koska se tekisi päätöksenteosta mahdotonta. Tämä on sellainen poukkoileva prosessi, johon yritän vetää suuntaviivan ennen yksityiskohtia. Alussa tärkeintä on tieto, montako lähtee mukaan ja milloin ja onko meillä siihen varaa.

Kuulin juuri sellaisestakin keinosta, että jos on kovin vaikeaa päättää kohteesta, voisi mennä joka vuosi samaan kohteeseen. Ikään kuin mökkeilisi, mutta kaukokohteessa tai kaupunkilomalla. Se kuulosti hyvältä, koska kyllähän tämä kaikki suunnittelu ja päättäminen vie energiaa ja usein saan vain pienen pintaraapaisun siitä, mitä kohteella todellisuudessa on tarjota, kun olen paikalla vain viikon tai kaksi.

Mitä keinoja teillä on suunnitella matkaa? Taulukko vai pelkkien lentojen varaaminen, kyllä siellä perillä tekemistä keksii?