Miksi kysyminen on tärkeämpää kuin murehtiminen

Sippulanniemen luontopolulla heinäkuussa. Kuva: Heikki S.

Koska uudet vaelluskengät eivät säikkyneet 23 kilometrin sisäänajoa Metsoreitillä, on aika seuraavan reissun. Rinkka oli pakattu ja reitti suunniteltu kaksi viikkoa ennen lähtöä ja jatkuvasti luulen, että tällä viikolla mennään, eikä vasta seuraavalla. Huomenna tämä korjaantuu, koska sitten voi sanoa, että tällä viikolla.

Metsoreitin tarpomisen jälkeen sattui jalkoihin, oudolla ja uudella tavalla. Mielessäni risteili ajatuksia pronaatiosta ja siitä, miten kaikki on pilalla, en enää koskaan kävele. Kipu meni ohi, mutta huoli jäi. Perutaanko siis Salamajärven ja Kolin reissut?

Kävin työpaikan fysioterapeutilla, joka sanoi, että pronaatio ei ole yli- eikä ali-, vaan oikein passeli, mutta kantakalvo on kireällä. Nilkat ovat löysät, joten jos kenkä ei tue, pohkeet ja säären etuosa joutuu työskentelemään niin kovasti, että ne jollain tapaa puristuvat kramppiin, veri ei kierrä ja se alkaa sattua. Tämä ongelmani nilkkojen kanssa  vaatii aina alustalle sopivia kenkiä. Metsoreitin viimeinen pari kilometriähän mentiin asfaltilla, eli olisin välttänyt krampit ja kouristukset vaihtamalla lenkkareihin kovalla alustalla (nehän oli mukanakin). Myös kävelysauvoista olisi apua pitkillä retkillä, lähinnä hartioiden, mutta myös jalkojen avuksi.

Jos siis kärsit jalkaongelmista, käy mieluummin ennemmin kuin myöhemmin jaloista kiinnostuneella fysioterapeutilla, jonne saat lähetteen terveyskeskuslääkäriltä tai työterveydestä. Googlettaminen lisää hämmennystä, monet jalkaongelmat voi itse yli- tai väärindiagnosoida, kun taas ammattilainen yleensä arvioi heti oikean ongelman ja siihen tehokkaan hoidon. Minullakaan ei ole pelottavaa leikkausta edessä, vaan venyttelyä, tietynlaista treeniä ja oikeat kengät. En luultavasti tarvitse edes tarkempaa arviota pronaatiosta pärjätäkseni, sillä kuten itse olen huomannut, minulla on kapea jalka, jossa leveän lestin kenkä aiheuttaa oireita heti. Ylimääräiset kilot painavat myös jalkoja, mutta sen suhteen ollaan menossa parempaan suuntaan. Siitä voin kertoa sitten myöhemmin lisää, koska tämä pelkkä uusi ajattelutapani on saanut aikaan sen, että painoindeksi alkaa taas kakkosella.

Anne vastaan turha murehtiminen, 1-0!