Näkyvyys

Viime päivinä on kohkattu somessa Turun Sanomien etsivän hyväksikäytettäviä bloggaajia. Palkkaa ei makseta, vaan vastineeksi tarjotaan näkyvyyttä. Suositut bloggaajat ovat tarttuneet aiheeseen ja irvailleet oikein kunnolla. Palkkio kirjoittamisesta kuuluisi olla tonneja, ei näkyvyyttä, joka ei kuulemma oikein leivän päällä maistu miltään.

Itsehän tässä arvostetun maakuntalehden kanssa olen tehnyt samaa diiliä. Savon Sanomat haki kirjoittajia, tosin ehtoja ei saneltu eikä meriittejä kyselty, ilman korvausta mennään. Miksi?

Olen nobody. Minulla ei ole julkaisuja muualla. Minulle itse asiassa maksettiin ja jatkossakin ehkä maksetaan yhdestä blogista ihan tuntipalkkaa, mutta se liittyy nykyiseen työhöni. En ole suosittu eikä minulla ole koskaan ollut yhteistyösopimuksia mainostajien kanssa. Tykkään kirjoittamisesta ja tykkään maakuntalehdistä.

Oletan, että lukijamääriltään suuria blogeja kirjoittavat ja siitä palkkaa saavat henkilöt tekevät paljon enemmän työtä bloginsa eteen. Heillä on myös taitoja tai ominaisuuksia, jotka vetävät puoleensa. Mainosdiilit ovat aina nelinumeroisia. Mutta onko näin ollut alusta lähtien? Tarjottiinko heille ennen ensimmäistä kirjoitusta tuhansia euroja jonkun tuotteen mainostamisesta tai sisällön tekemisestä lehteen?

Ehkäpä me ilmaiset, hyväksikäytetyt raukkaparat haemme kirjoituksillamme jotain muuta kuin säännöllistä palkkaa tai mainostuloja? Tai panostamme tällä yhteistyöllä tulevaan? Eri tavalla nimittäin lukijoita täällä kuin satunnaisella Blogger-sivulla.

Jos joku maksava taho nyt innostui, niin yhteystiedot löytyy tuosta sivusta. Tilinumeron laitan tulemaan sekä kirjoituksia pari kertaa viikossa, jos siitä saa rahaa, aiheenkin saatte päättää sillä voin kirjoittaa lähes mistä vain, ainoastaan työnantajan asioista en. Siihen asti raapustelen täällä Savon Sanomien iloisessa yhteisössä, jossa kimpassa tsemppaamme toisiamme jakamaan ajatuksia tuotteiden mainostamisen sijaan.