Niksejä, osa 2: kauneudenhoito

Hiusten, pyykin ja astioiden huuhteluun käy etikka: hiuksille ihan pikkuloraus kulholliseen vettä, pyykinpesukoneelle noin kolmasosa etikkaa ja kaksi kolmannesta vettä, tiskikone ottaa omansa raakana. Hiustenhoidossa käytän hiustenpesusaippuaa, joka saattaa ajan saatossa ”kertyä” ilman noin viikottaista etikkahuuhdetta. Tämä on ainoa toimiva kombinaatio ohuelle hiukselle ja kuivalle päänahalle, kaikenlaista on tullut kokeiltua vuosien saatossa.

Kookosöljy käy vartalovoiteesta. Jos se on loppu, voi käyttää lähes mitä tahansa öljyä ruokakaapista, paitsi oliiviöljyä, ja kuulemma jotkut käyttävät sitäkin. Itse en pidä oliiviöljyn hajusta. Tärkeintä kaikessa ihon rasvaamisessa on ymmärtää, että jos ohjeessa ei nimenomaan sanota toisin, öljyt ja rasvat hyödyttävät eniten levitettynä kostealle iholle. Öljyssä tai voiteessa itsessään kun harvoin on sitä kosteutta mukana. Levityskin on helpompaa kostealle iholle! Poistan meikit, myös vedenkestävät, kookosöljyllä. Öljyt ja varsinkaan kookosöljy ei sovi viemäriin, se kylmänä kovettuu ja tukkii röörit. Suosittelen pyyhkimään ylimääräiset öljyt paperiin ja paperi roskikseen.

Kuorinta-ainetta edullisesti saa kahvinpuruista tai suolasta. Suosittelen lähinnä vartalolle. Kahvitauko tosin taitaa sopia myös tummille hiuksille (vaaleisiin voi tulla värjäytymiä) ja jalkakylvyksi?

Miksi vekslaan kaiken maailman suolapesujen kanssa?

Ihoni on ollut outo aina, mutta vanhemmiten vielä enemmän oireillut milloin kuivuutta, milloin pieniä näppyjä. Kutina on talvisin sietämätön ja en haluaisi olla apteekkirasvojen varassa: sinänsä minulla ei ole mitään niitä vastaan, mutta etsin mieluusti ratkaisuja esimerkiksi keittiön kaapista. Kookosöljy on toiminut hyvin, vaikka eihän se ainakaan lähituote ole. Kaupan voiteita en viitsi testata enää monien pettymysten jälkeen, useimmiten jo hajusteissa tökkää ja joskus voiteet sisältävät allergisoivia aineita eli kutina vain pahenee.

Netti on muuten täynnä kaiken maailman uskomuksia erilaisista suolan versioista ja kookosöljystä kaiken parantavina aineina. Itse suhtaudun varauksella kaikkeen hypetykseen, mutta juuri minun iholleni sopii sekä suolapesu/kuorinta ihan tavallisella merisuolalla että kookosöljy kosteuden sitomiseen ja suojaamiseen.