Olisi kiinnostavampaa olla reaaliajassa kuin menneisyydessä verotietojen suhteen

Ensimmäinen otsikko hyökkäsi tänään Keskisuomalaisesta. Epäilemättä täällä Savon Sanomillakin on oma, ehkä kaikilla lehdillä. Nimittäin Suomen suosituin testi ”Mitä sinun postinumeroalueellasi tienataan?” on täällä taas.

Postinumeroalue 40400 sen paremmin kuin joskus asumani 78200 keskimääräisine verokertymineen ei kiinnosta pätkääkään. Tiedän, että seinänaapuri on lääkäri ja alakerrassa asuu eläkeläinen: kaikissa asunnoissa rapussamme on siis erilaiset tulot. Viereisessä talossa asuu pari opiskelijaa ja työstä vapautettuja sekä kymmeniä aamukahdeksalta töihin rientäviä, joiden ansiot voivat olla samat tai lähes samat kuin omani tai paljon paremmat. Ei kiinnosta, enkä aio klikata yhtään vero-otsikkoa tai lukea lööppejä, miten se-ja-se julkimo on lehtien tulkinnan mukaan pulassa tai sai ”ennätysmätkyt”. Verotustiedot eivät kerro totuutta elintasosta ja kulkevat aina jälkijunassa. Lisäksi ne ovat uskomattoman tylsiä.

Miksi verotiedot siis julkistetaan ja kuka niitä tarvitsee? Niitä tarvitsee yhteiskunnan avoimuus ja läpinäkyvyys. Pidän verotietojen julkisuutta erinomaisena asiana. Tykkään myös niiden helposta saatavuudesta. Mielestäni on tärkeää tietää, kuinka paljon esimerkiksi vallankahvassa roikkuvat tienaavat tai millaisia ansioita missäkin työssä pääsee nauttimaan. Jokaisen kansalaisen täytyy saada halutessaan tietoa toisen kansalaisen ansiotuloista ja pääomatuloista, veloista ja varallisuudesta, koska jos joku on erehtynyt näillä kehumaan, hän on luultavasti liioitellut ja suorastaan valehdellut. Sen sijaan typerät lööpit ja postinumeroilla hakeminen, ei, ei, ei. Revittely jonkun yksittäisen henkilön mätkyillä, huhhuh.

Jos muuten haluaisimme oikeaa ja reaaliaikaista tietoa verotuksesta, kannattaisi koko Suomen siirtyä jonkinlaiseen kuukausittaiseen veroilmoitukseen ja olisikin hauskaa nähdä, mitä julkistetuilla tiedoilla sitten tehtäisi vai tehtäisikö enää mitään, tulisiko puutuminen jatkuvaan verotietojen tulvaan. Sähköisen asioinnin myötä vaiva olisi lähinnä laskunmaksun tasolla ja silloin välttyisimme ennakkoveroilta, mätkyiltä ja mahdollisesti myös veronmaksajan itse itselleen säästämiltä joululahjoilta eli veronpalautuksilta. Työnantajatasollahan jokainen kuukausi ilmoitetaan maksetut palkat jo nyt, miksei siis työntekijä voisi ilmoittaa vähennyksiään kerran kuussa?

Meillä on verohallinto, joka on poikkeuksellisen hienosti vetänyt läpi verotietojen digitalisaation, vaikka epäilemättä vastustus on ollut alkumetreillä kovaa. Samalla verottaja on parantanut asiakaskokemusta ja tehostanut omaa toimintaansa laittamalla kaiken ohjeistuksen ja tiedon helposti saataville nettiin. Verohallinto on ollut yksi raskaimpia organisaatioita aiemmin ja nyt se on  yksi tehokkaimpia toimijoita ja tällä tarkoitan sitä verotietojen massaa, joka valuu järjestelmän läpi, en niitä yksittäistapauksia, joissa jotain on mennyt pieleen tai ohjeet ja ohjattava eivät ole kohdanneet. Verohallintohan on pakollinen osa koneistoa, joten ei ole itsestäänselvyys, että he ovat lähteneet esimerkiksi sähköisen asioinnin kehittämisessä ohituskaistaa pitkin posottamaan. En tiedä montako yskäisyä siellä on yskitty, ennen kuin on uskallettu pistää eteenpäin ehdotus, että hei, entäs jos me annetaankin jokaiselle suomalaiselle hänen omat verotustiedot ja hän vain allekirjoittaa sen ja lähettää takaisin, tai jos ei ole korjattavaa, ei tarvitse edes lähettää takaisin. Viisashan delegoi, mutta niin hyvillä ohjeilla, ettei joudu itse tekemään perästä.