Pakkosäästämisen keinot

Ihmisillä on kolme tapaa säästää. Ensimmäinen on se, mitä pidetään virallisesti säästämisenä eli laitetaan rahaa sivuun joko tilille tai sijoitukseen tai sukanvarteen. Sitten on pakkosäästämisen yleisin keino eli säästetään omiin seiniin: pankki on antanut asuntolainaa ja sitä maksellaan ja pala palalta se koti alkaa olemaan se säästetty varallisuus.

Sitten on vielä se säästömuoto, jossa annat palkasta osan valtiolle ja saat sen takaisin seuraavan vuoden lopussa eli veronpalautus, kun syystä taikka toisesta et ole laskenut prosentteja oikein.

Kaikki nämä eri säästöt ovat sitä sinun ansaitsemaa rahaa. Veronpalautuskaan ei ole valtion lahja sinulle, vaan sinä olet tienannut ne rahat ja antanut ne valtiolle jokaisena palkkapäivänä ja valtio tilittää ne sinulle takaisin. Toki korko on ihan okei ja toki jos sinun on vaikea säästää rahaa sillä tavalla, että laitat sen itse sivuun, voit käyttää tätä keinoa, mutta ole kiltti äläkä sano verottajan olevan sinua kohtaan reilu ja antavan sinulle aikaisen joululahjan. Sano kuten asia on: minä olen säästänyt itselleni tämän rahan viime vuonna, vaikkapa 50 euroa kuukaudessa koko vuoden ajan ja saan sen nyt. Käytänpäs sen nyt vaikka vaateostoksilla.