Salasanoja ja pakkaustekniikkaa – pitkästä aikaa eka päiväni agenttina

Ehkä hieman enemmän kahvia ja sokeria?

On aivan todellinen ja tutkittu ilmiö, että viimeinen lomapäivä aiheuttaa ristiriitaisia tunteita. Huolestuttavaa on, jos loman viimeisen viikon yöt menevät aamuyöllä heräillen tai mieltä painaa pitkin lomaa työhuolet. Näinhän se on, että tällaisina aikoina meistä osa on vailla työtä ja osa tekee siitäkin edestä.

Itse olen ollut ulkomailta tultua nyt hieman pyörryksissä ja väsyksissä, niin en ole muistanut jännittää ekaa työpäivää loman jälkeen ollenkaan. Se siis iskikin tänään kuin salama kirkkaalta taivaalta. Iloisena astelin toimistolle, istuin jakkaralle ja pistin tietokoneen käyntiin.

Työkaverit olivat vähän jekutelleet ja peittäneet näytön PostIt-lapuilla ja teipanneet hiiren niin, ettei se liikkunut näytöllä ollenkaan. Näppäimistön johto oli irrotettu ja kieputeltu sievälle kiepille, joka oli teipattu pöytään. Tarkemmin katsottuna huomasin, että näppäimistössä muutamat kirjaimet olivat vaihtaneet paikkaa. Puhelin oli kääritty folioon. Vesipulloni oli täytetty rusinoilla ja kahvimukissa oli hienoa hiekkaa. Sisätossuni oli täytetty silppuroiduilla asiakirjoilla. Onnittelin itseäni hyvästä valinnasta tulla ajoissa aamulla.

Ei vainiskaan. Minua ei tällä kertaa jekutettu. Tänään oli melko tavallinen päivä toimistolla, kuten näytti olevan monella muullakin suomalaisella. Kyllä se siitä loman jälkeen lähtee käyntiin!

Onneksi olin niin kaukaa viisas ollut toukokuulla, että olin laittanut kaikkien tietoturvasuositusten vastaisesti pöytäkalenteriin tämän päivän kohdalle tietokoneeni salasanan. Tämä vapautti noin puolitoista tuntia ekasta työpäivästä tavallisiin työtehtäviin sen sijaan, että olisin joko yrittänyt muistaa salasanan tai sitten olisin yrittänyt muistella, minne minun pitää soitella saadakseni sen selville. Käytinkin tuon säästyneen ajan kahdensadan sähköpostin lukemiseen, sen kerran kun en ollut niitä tiiraillut kertaakaan loman aikana. Siitä olen vähän ylpeä, sillä työsähköposti on aina ollut salainen paheeni.