Selvinpäin on kivempaa, myös matkalla

Miten ottaa rennosti lomalla? Jos sitä ottaa muutaman drinkin… uima-altaalla… ruoan kanssa… grilliä sytyttäessä… lentokentällä, lentokoneessa ja lentokoneesta päästyä.. siinähän se hurahti koko loma pienessä sievässä. Puoliso valittaa, lompakko hävisi, rahaa meni ihan hirveästi ja muistikuvat on hatarat. Toivottavasti lapset ei nähneet.

Joillekin lomalla ja/tai matkalla kännääminen, oma tai matkakaverin, on painajainen. Itse kuulun tähän ryhmään ja päätinkin tuossa kevään korvalla, että paitsi lomalla tissuttelun, lopetan myös muun alkoholinkäytön. Koin sen terveyteni ja henkisen hyvinvointini kannalta tärkeäksi asiaksi ja näytän esimerkkiä lapselleni sekä muille, ketkä haluavat esimerkkiä ottaa. Alkoholinkäyttöni on ollut maltillista, mutta vähästä on helppo tiristää loputkin pois. En tiedä, onko päätös lopullinen, mutta nyt jonkin aikaa olen vesilinjalla. Tähän saumaan sattui matka mahtavilla Kalifornian viiniseuduilla, eilenkin olisi ollut ruoan kanssa paikallista viiniä, jota ei edes saa mistään muualta, mutta mitä sitä sellaista harmittelemaan, kun ruoka oli niin täydellistä ja hyvää!

Yllättävän vähän olen saanut kommentteja alkoholittomuudesta ja ulkomailla en yhtään. Normaalit epäilyt raskaudesta tietenkin heräävät kotimaassa, mikä on sinänsä hieman loukkaavaa, sillä mistä kyselijä tietää, vaikka sekundäärinen lapsettomuus olisi minulle hyvinkin vaikea asia tai jos sattuisinkin olemaan, en välttämättä haluaisi siitä puhua aikaisessa vaiheessa. Ja onko se ainoa mahdollinen syy naiselle olla juomatta alkoholia? Eikö paremminkin voisi esimerkiksi minun kohdallani epäillä, että kun joskus vuosia sitten on joutunut liikaa haistelemaan viinanhajua, olkoon sitten muiden ihmisten juomaa viinaa, niin kehittyisi hitaasti ymmärrys ja halu, ettei ainakaan itse sönköttäisi ja silmät seisoisi päässä?

Olen siitä onnekas, että tämä raittiuteni koskee myös muuta perhettä ja näin meidän onkin ollut mukava matkailla. Ei huonoja aamuherätyksiä eikä vanhan viinan löyhkää, ei kompasteluja tai kadonneita tavaroita siksi, että oli tullut otettua vähän liikaa ja selvät muistikuvat kaikista mahtavista asioista. Aikaa ja jaksamista tuntuu olevan puuhastella kaikenlaista, ilmeisesti koska vesiselvä uni on parempaa kuin iltamyssyn tuoma valheellinen raskas kuorsaus. Itse kun olen aamuvirkku, on mukavaa myös se, että kumppani on skarppina lähdössä lenkille aamulla. Myös sen suhteen valinta on osunut hyvin, että mieheni on erittäin hauska selvinpäin!

Jos en halua aina ottaa vettä tai limua, mielestäni erinomaisia ovat alkoholittomat drinkit: niissä kun sitä viinanmakua ei ole sotkemassa elämystä!