Tasan vuosi sitten Lontoossa

Meidän perhe vieraili Lontoossa viime kesän alussa. Lontoo valikoitui kohteeksi, koska kukaan meistä ei ollut käynyt siellä ennen ja meillä oli takana talvi, jonka aikana olimme hullaantuneet Sherlockista ja Dr. Whosta. Nämä ovat siis brittiläisiä TV-sarjoja, molemmat sekä vanhoja klassikkoja että nyt uusittuina versioina. Lontoo on myös erinomainen ensimmäinen ulkomaan matkakohde perheen teinille: englannilla pärjää, ihmiset ovat ystävällisiä, näkymät ovat tuttuja TV:stä ja kaupunki on täynnä tekemistä.

lontoo

The London Eye

Majoituimme Southwarkissa, joen eteläpuolella. Tavallisesti majoitumme hostelleissa, mutta tällä kertaa valitsimme edullisen hotellin. Alue oli sopivan rauhallinen, keskusta on kävelymatkan päässä ja Lontoossa on aivan loistava julkinen liikenne. Viivyimme viikon ja osan suosituimmista turistikohteista jätimme suosiolla ensi kertaan. Meillä ei ollut ennen matkaa tiedossa ”pakollisia” kohteita, jos ei lasketa huikeaa valokuvauspaikkaa, suurta maailmanpyörää (The London Eye). Ostimme etukäteen London Pass -kortit, joilla pääsee moneen paikkaan ilmaiseksi tai alennuksella. Kortin mukana tulee hyvä opaskirja ja kartta. London Pass on helppo tapa suunnitella ohjelmaa ensimmäisellä retkellä Lontooseen. Kortin ja kirjan saat postissa kotiin, jos olet hyvissä ajoin liikkeellä ja kirjan tiedot ovat ajantasaiset.

Lontoossa hyvä päivätahti on pari täsmäkohdetta ja paljon päämäärätöntä seikkailua. Kaupunki on uskomaton, vilinää ja huisketta joka puolella: varasimme aikaa ihan vain valokuvaamiseen ja ”äimistelyyn”, onhan Lontoo kuitenkin eläväinen vilinäkaupunki meille maalaisille. Ruokapaikat valitsimme fiiliksen mukaan, osuimme esimerkiksi Jamie Oliver Dineriin, joka oli erittäin mielenkiintoisesti sisustettu paikka. Monena päivänä söimme välipalaksi voileipiä hotellia vastapäätä olevasta voileipäkioskista: edullista ja hyvää, aamulla ei tosin kannattanut mennä jonottamaan, kun paikallisväestö otti kioskista eväät mukaan kiiruhtaessaan keskustaan töihin. Perinteiset taksit ja kaksikerrosbussit ovat mahtavia ja niistä tulee hieman epätodellinen olo: onko näitä tosiaan olemassa? Metro on helppo tapa siirtyä pidempiä matkoja. Me kävimme matkan päässä esimerkiksi ihailemassa TARDISta eli Dr. Whosta tuttua matkustusvälinettä, joka on siis vanha sininen Police Phone Box lähellä Earl’s Courtin metroasemaa. Me tapasimme aivan uskomattoman miehen etsiessämme TARDISta, hänellä oli ääni kuin Samuel L. Jacksonilla ja hän kertoi tarinoita siitä, miten etsimämme puhelinkopin yläosa on maalattu väärällä sinisellä. Ja se olikin!

Hieman kaupungin ulkopuolella on myös The London Zoo, jossa vietimme puolikkaan päivän tuttavaperheen kanssa: eläintarhassa oli jopa unelias tunnelma lämpimänä kesäpäivänä, mutta se oli hyvin rauhoittavaa keskustassa vietettyjen tuntien jälkeen.

Kävimme The National Galleryssa ihailemassa taidetta ja Madame Tussauds -vahamuseossa poseeraamassa erittäin realististen vahahahmojen kanssa. Nämä suositut kohteet olivat tupaten täynnä, mutta en halunnut jättää niitä väliin.

southbank

Southbank

Kävelimme paljon Thames-joen rantoja pitkin. Itse rakastuin aivan täysin joen eteläpuoleen, jossa on paljon myös puistoja ja vehreyttä. Tällä puolella jokea on modernin taiteen museo Tate Modern, oma ykköskohteeni, josta myös muu perhe innostui sekä juniorin suosikki peliluola Namco Funscape, jonne satuimme kesken Isac Elliottin musiikkivideon kuvausten. Eteläisellä puolella jokea on muutamia todella kivoja pieniä ostoskeskuksia, joiden trendikkyydestä en osaa sanoa, mutta sieltä ostimme kaikki tuliaiset ja matkamuistot. Koska minulla on tapana ottaa mukaani mitä omituisimpia ”roskamatkamuistoja”, minulla on Lontoosta esimerkiksi muovisia maitopulloja ja Marks & Spencerin ruokakaupan pahvinen appelsiinipakkauslaatikko. Brittiläinen ruokakauppa on muuten jo sinänsä mukava paikka käydä, ainakin keskusta-alueella tutustuimme mahtavaan vihannes- ja hedelmävalikoimaan, helppoihin välipaloihin ja itsepalvelukassoihin. Koska olimme perheretkellä, emme käyneet pubeissa emmekä tutustuneet kuulemma vilkkaaseen yöelämään. Paikallinen väestö valloitti kaikki pubit neljän aikaan, after work näkyi ja kuului kadulla asti, koska kaikki terassit olivat jo auki. Samaan aikaan käyntimme kanssa sattui myös komedian-, sirkuksen- ja musiikintäyteinen Udderbelly Festival, jonka tunnelmasta pääsi osalliseksi rannalla valtavassa violetissa ylösalaisin makaavan lehmän muotoisessa teltassa. Tällaiset tapahtumat kannattaa tsekata etukäteen ja ostaa liput netistä jo matkaa suunnitellessa!

Lontoossa sataa usein, mutta väittäisin ilmastoa ennemminkin tavalliseksi suomalaiseksi kesäkuukausien sääksi, joka pikakelataan joka päivä pari kertaa. Me viihdyimme, koska tekemistä oli niin sisällä kuin ulkonakin, eikä sade tainnut montaa kertaa yllättää. Tai ehkä aika kultaa muistot?

Tuli tätä kirjoittaessa katseltua vanhoja kuvia ja muisteltua retkeä. Meillä on ajatuksena tehdä jokaisesta matkastamme kuvakirja, mutta toistaiseksi se on toteutunut vain tästä Lontoon matkasta. Matkakuvat tuppaavat jäämään tietokoneen arkistoihin.