Tekniset vempaimet

Kannattaakohan sen takia alkaa riehumaan, jos joku tekninen vekotin ei pelaa? Entäpä jos otat askeleen kohti kahvihuonetta tai kotona kahvinkeitintä, keität kaffet ja mietit uudelleen?

Itsekin olen joskus hikoillut jonkun tulostimen kanssa, kun se heittää tietokoneen ruudulle kaikenlaisia ilmoituksia, joita en tajua. ATK-hommissa mystisiä termejä ovat esimerkiksi ajurit, kiintolevyt ja prosessorit. Minulla on vaikeuksia hahmottaa rakenteita, jotka eivät muistuta perinteistä konetta: koneessa kun polttoaine liikkuu, höyrystyy ja palaa räjähtäen eli jotain tapahtuu koko ajan. Jos katsoisin piirilevyä (mitä en edes katso, vaan katson näyttöä, jossa lukee: Jotain meni vikaan), en näkisi toivottavasti mitään, sillä pienet salamat kenties kertoisivat jotain olevan pielessä. Tietokoneen sieluttomuuden ymmärtäminen on toisaalta onnen salaisuus: se ei halua minulle pahaa, sillä siltä puuttuu inhimillisyys, kateus ja pahantahtoisuus. Tietokone on kehitetty antamaan minulle lisää aikaa (kenties katsoa televisiota tai valittaa kaikesta somessa) ja auttamaan minua, palvelemaan. Sen käskyttäminen vain on vaikeaa, koska se puhuu eri kieltä.

Työssä ja oman kokemuksen kautta olen huomannut, että jos tietokoneessa näkyy jokin varoitusruutu, se kuuluu lukea. Jos ei ymmärrä, ei pidä klikata kyllä tai ei, paitsi jos kyseessä on vaikkapa uuden nettitikun asennus, jolloin luultavasti kaikkeen tulee vastata kyllä, vaikkei haluaisikaan. Itse olen sitä sorttia, että ensin klikkaillaan ja sitten ihmetellään, kun kaikki lakkaa toimimasta. Silloin ei auta kuin palata alkuun. Pyrin kehittämään itseäni tässä koko ajan ja luultavasti siksi pystyn asettumaan toisen henkilön kenkiin, kun hän hikoillen naputtelee näyttöä, jossa ei tapahdu toivottuja asioita. Toivoisin voivani ottaa häntä kädestä ja sanoa: ”Rauhoitu.” sellaisella ystävällisellä äänellä. Olen itse tiedostanut, että minulla on ongelma ja pyrin ratkaisemaan sen muuttamalla omaa käytöstäni. Tekisi mieli jakaa ilosanomaa: asiat sujuu paremmin, kun hidastat ja luet, mitä tapahtuu. Avaat sen käyttöohjeen ja perehdyt siihen, loppujen lopuksi ne kolme kohtaa onkin helppo suorittaa. Niin minäkin tein.

Takapakkia kuitenkin tulee välillä. Neuvo itselleni ja muille: älä jätä pakollista salasanan vaihtamista maanantaihin. Salasanojahan ei saa kirjoittaa minnekään ylös, joten pääset vaihtamaan sen uudelleen tiistaina. Ja kuten me kaikki tiedämme, hyvä salasana on sellainen vaikeasti arvattava.