Pielavesi ei elä pelkästään luonnostaan, vaan työllä ja yrittämisellä

Tällä hetkellä puhutaan teurastamoyrityksen tulemisesta paikkakunnalle. Se toisi kymmenkunta uutta työpaikkaa, jos yritys perustetaan.
Mutta. Kuinka monta sataa yritystyöpaikkaa Pielavedellä olisi, jos kaikki täällä olleet tai tänne tulemista aikoneet toimisivat edelleen. Jos kehitys ja onni olisivat olleet suosiollisia, täällä olisi nyt meijeri, saha, metalliyrityksiä, puhelinmyyntikeskus jne. Ja nämä menestyvät yritykset vetäisivät edelleen uusia yrityksiä paikkakunnalle.
Syystä, jota en tiedä, Pielaveden kunta ei ole kuitenkaan onnistunut hyvin yrityspeleissä, joissa etsitään uusia työpaikkoja alueelle. Onko ollut rohkeuden puutetta, onko ollut asenneongelmia?  Tosiasia lienee kuitenkin, että Pielavesi on vuosikymmeniä jäänyt syrjään työpaikkojen synnyttämisessä.
Kun yrityksen toimintaa aloitetaan, yrittäjä sijoittaa omia rahojaan hankkeeseen. On luonnollista, että yrittäjä pohtii, missä hän saa parhaan tuoton rahoilleen. Siinä vaiheessa, kun toiminta on aivan alkuvaiheissaan, kaikki mahdollisuudet ovat avoinna. Kotiseuturakkaus ei ratkaise oman rahan parasta tuottoa.
Kuitenkin uuden yrittäjän näkökulmasta Pielavedellä on moni asia hyvin, mutta aika pienetkin esteet voivat nousta ratkaiseviksi. Esimerkiksi työvoiman saanti ja kuljetuskysymykset voivat nousta ongelmiksi. On myöskin niin, että alkava yritys ei varmasti halua aloittaa toimintaansa kantelukierroksen ja pahantahtoisuuden ympäröimänä.
Mitä pienemmäksi kunta muuttuu, sitä vähemmän on rahaa uusien projektien käynnistämiseen. Pielaveden kannalta on varmaankin viimeisiä aikoja löytää keinoja työpaikkojen luomiseen. Yrityssektorilla pitäisi kaikin tavoin löytää hyvä onnistumisen kierre. Yrittäjien onnistuminen luo ympärilleen uutta toimintaa, yrittäjähenki leviää laajemmalle taloudellisen menestyksen kautta.
Pielavetisillä on voimaa ja kykyä kannustaa omia urheilujoukkueita valtakunnan tason menestykseen. Entäs jos tämä kyky ja voimavara laitettaisiin myös uusien työpaikkojen synnyttämiseen?
Kirjoittaja on DI, yrittäjä, kirjoittelija, joka katselee Pielaveden kirkonkylän elämää lahden takaa