Alkoholilain kokonaisuudistuksen unohdetut totuudet

Pari viikkoa sitten eduskunnan terveyden- ja hyvinvoinnin edistämisen ja lapsen parhaaksi työryhmät järjestivät yhdessä Sosiaali- ja terveys ry:n kanssa seminaarin, jonka otsikkona oli Alkoholilain kokonaisuudistus – unohdetut totuudet. Seminaarissa kuultiin sekä asiantuntijoiden että käytännön työtä sosiaali- ja terveystoimessa sekä poliisissa toimivien näkemyksiä uudistuksen vaikutuksista yhteiskuntaamme.

Alkoholilain uudistuksen keskeisenä muutosehdotuksena on 5.5 tilavuusprosenttia sisältävien a-oluiden, siidereiden, longdrink-juomien sekä limuviinojen siirtäminen Alkosta vähittäiskauppoihin, kioskeihin ja huoltoasemille. Toisin sanoen vähittäiskaupoissa myytäisiin jatkossa väkevämpiä tuotteita kuin aiemmin. Myyntipisteiden määrä lisääntyisi 350:stä 5 500:aan eli myyntipisteiden lukumäärä kasvaa 15-kertaiseksi. Alkoholijuomien myyminen myös sunnuntaina tulee mahdolliseksi. On arvioitu, että alkoholin kokonaiskulutus lisääntyy 4-6 prosenttia lähinnä väkevämpiin tuotteisiin siirtymisen seurauksena.

Tiedämme hyvin, että saatavuuden parantaminen ja monipuolistuminen lisää lähes minkä tahansa tuotteen kulutusta. THL:n tutkijat pitävät todennäköisenä, että tämän lakimuutokseen myötä päivittäiskauppojen alkoholijuomien keskivahvuus nousee 4,5 prosentista 5 prosenttiin ja litramääräinen myynnin nettokasvu olisi 5 prosenttia. Tässä skenaariossa alkoholin kokonaiskulutus lisääntyisi 6 prosenttia. Vahvojen oluiden ja ns. ”limuviinojen”  kauppaantulon pelätään lisäävän nuorten alkoholin kulutusta.

Kuuden prosentin lisäys kulutukseen merkitsee alkoholikuolleisuudessa noin 145 alkoholiperäistä kuolemaa lisää vuosittain. Vastaava suhteellinen kasvu alkoholisairauksissa tarkoittaisi varovaisesti arvioituna ainakin 1500 sairaalahoitojakson lisäystä vuosittain.

Sairaanhoitaja Anna Heikkilä kertoi seminaarissa oman työnsä kautta, miten paljon alkoholi työllistää ensiavussa ja päivystyspoliklinikalla joka ikinen työvuoro. Apulaispoliisipäällikkö Tero Seppäsen terveiset seminaariin olivat seuraavat:
> ”Kun alkoholin saatavuus lisääntyy, lisääntyy myös kulutus. Alkoholin ja poliisin tehtävien ja tiettyjen rikosten välillä on positiivinen korrelaatio. Mitä enemmän alkoholia kulutetaan, sitä enemmän se näkyy poliisitehtävissä. Poliisin toiminnan kannalta hankalaa on saatavuuden lisääntyminen kellonajasta riippumatta. Poliisi joutuu varautumaan päihtymyksestä johtuvien järjestyshäiriöiden hoitamiseen kaikkina vuorokaudenaikoina ja kun resurssi joudutaan jakamaan tasaisemmin ei kysyntäpiikkeihin voida enää satsata kuten nykyisin”. Myös ministeri Risikko on arvioinut, että toteutuessaan tämä lakiuudistus tulee aiheuttamaan lisääntyviä järjestyshäiriöitä ja sitä kautta poliisien tarve kasvaa.

Panimoliitosta on sanottu lakiuudistuksen lisäävän suomalaista työtä. Sekä poliisi että sairaanhoitaja totesivat, että niin tekee, mutta heillä on jo muutenkin liikaa työtä, eivätkä he kaipaisi enää yhtään ”lisähommia” alkoholin käytön lisääntymisen myötä.

Lakiesityksen kannattajat ovat voimakkaasti argumentoineet sen puolesta, että Suomessa on harvinaisen tiukka lainsäädäntö ja meidän pitäisi keventää normeja eurooppalaiseen tapaan. Seminaarissa asiantuntijana puhunut Marjatta Mononen osoitti kuitenkin selkeästi sen, että Suomessa kuljetaan täysin eri suuntaan kuin Euroopassa. Monissa Euroopan maassa alkoholilainsäädäntöä on tiukennettu tai ollaan parasta aikaa tiukentamassa. Alkoholin saatavuutta rajoittavia ja verotusta kiristäviä lakeja on hyväksytty lähi aikoina 69 kappaletta ja liberalisoivia lakeja 14 kappaletta.

Peukutan kovasti varapuhemies Pekkariselle ja niille hallituspuolueiden edustajille, jotka uskaltavat  puhua näistä ”unohdetuista totuuksista”.

Merja Mäkisalo-Ropponen

Eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmän puheenjohtaja

Kommentit

 • Holhousvaltion asukas

  ”Kun alkoholin saatavuus lisääntyy, myös kulutus lisääntyy.” Näin on Suomessa kuviteltu kieltolain ajoista saakka. Sairas alkoholipolitiikka, jossa alkoholiin ei suhtauduta luontevasti, vaan se demonisoidaan, on johtanut meidät tähän missä nyt olemme. Suomalaisten suhtautuminen alkoholiin on jo niin pahasti kieroutunut, että enemmistö suomalaisista pitää alkoholin nauttimista lasten nähden sopimattomana. Jatkammeko edelleen tällä järjettömäksi jo osoittautuneella tiellä päätämme seinään lyöden, vai olisiko jo aika luopua aikuisten ihmisten holhoamisesta?

 • Holhousvaltion asukas

  ”Suomessa kuljetaan täysin eri suuntaan kuin Euroopassa.”

  Suomen kaltaisessa holhousvaltiossa on syytäkin kulkea aivan eri suuntaan kuin muualla euroopassa, jotta päästään edes lähelle sitä holhouksen ja kontrollin tasoa, jossa muu Euroopa on lain tiukennusten jälkeen.

 • Jaakko Tuominen

  Alkoholilain uudistuksessa on kyse marginaalisesta 0,8 prosenttiyksikön muutoksesta ruokakaupoissa – joissa ON JO limun makuisia alkoholijuomia – myytävien alkoholijuomien maksimivahvuuteen.
  97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta kansalaisesta ei tarvitse LAINKAAN valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi – eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. :)

Kommentointi on suljettu.