Haluatko elää elämääsi terveenä ja onnellisena?

Jos haluat, kannattaa ottaa oppia norjalaisilta sekä Boliviassa asuvilta Tsimane-heimon jäseniltä. Tutkijoiden mukaan maailman tervein kansa asuu Amazonin sademetsissä Boliviassa ja maailman onnellisin kansa Norjassa.

Tsimane-heimon jäsenillä on maailman terveimmät sydämet eikä heillä ole juuri lainkaan sydän- ja verisuonisairauksia. Tutkijoiden mukaan tämä selittyy kolmella tekijällä:

Ensinnäkin suurin osa heidän ravinnostaan on hiilihydraattipitoista: riisiä, maissia, banaania ja muita hedelmiä sekä pähkinöitä. Länsimaissa hiilihydraattien osuus ravinnonsaannista on huomattavasti pienempi. Tsimanet syövät jonkin verran lihaa ja kalaa. Tyydyttyneitä, kovia rasvoja he eivät käytä lainkaan ja rasvan osuus ravinnosta on vain 14 prosenttia ravinnonsaannista eli huomattavasti vähemmän kuin länsimaissa.

Toinen sydänterveyttä ylläpitävä tekijä on runsas liikunta. Tsimane-heimolaiset kävelevät paljon, keskimäärin 16.000 – 17.000 askelta päivässä, kun länsimaalaisille 10.000 askelta päivässä on jo saavutus.

Kolmas Tsimane-heimon jäseniä ja länsimaalaisia erottava tekijä on yhteisöllisyys. Heimon jäsenet asuvat pienissä yhteisöissä hyvin sosiaalista elämää eikä heimossa tunneta ilmiötä yksinäisyys. Suomessa yksinäisyys ja sen seurannaisilmiöt ovat vakava terveysriski.

YK:n raportissa (2017) norjalaiset tunnistettiin maailman onnellisimmaksi kansaksi, jos kriteereinä pidetään bruttokansantuotetta henkeä kohden, odotettavissa olevaa elinikää, vapautta, anteliaisuutta, sosiaalista tukea, korruptiosta vapaata hallintoa ja talouselämää. Suomi oli viidentenä heti Tanskan, Islannin ja Sveitsin jälkeen.

Kuulumme siis onnellisten kansojen joukkoon, mutta mitä voisimme oppia norjalaisilta? Miten norjalaisten elämäntyyli poikkeaa omastamme? Norjalaisilla on erinomainen taito erottaa työ ja vapaa-aika toisistaan. Kun ollaan vapaalla, ei ajatella töitä eikä ylitöiden tekemisessä ole norjalaisten mielestä mitään ihannoitavaa. Heillä on lisäksi rento elämänasenne. Norjalaisille on tyypillistä optimistisuus ja kyky löytää iloa arkipäivästä. Norjalaiset rakastavat urheilua ja retkeilyä luonnossa. Suomessa terveys ja onnellisuus ovat jakautuneet epätasaisesti eli yhteiskunnan polarisoituminen on kasvanut.

Suomessa on paljon hyvää ja voimme iloita maastamme. Uskon kuitenkin, että Tsimane-heimon jäsenten ja norjalaisten elämäntyylissä voi olla jotain meillekin omaksuttavaa.

Oikein terveellistä ja onnellista heinäkuuta kaikille. Nyt voisi olla hyvä aika kokeilla Tsimane-heimolaisten ja norjalaisten elämäntyyliä!

Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)

Kommentit

 • Matti Niemi

  Haluaisitko olla mielummin rikas ja terve vai köyhä ja kipeä?

  Tsimane-tyylinen kivikautinen elämä on täällä mahdotonta, ja norjalaiseen tyyliin tarvitaan paksumpi lompakko kuin keskivertojannulla täällä on.

  Onpahan vaan harvinaisen lapsellista tekstiä kansanedustajalta. Tämä ei toki tule yllätyksenä.

 • Merja Mäkisalo-Ropponen

  Kiitos Matti palautteesta. Vastauksesi oikeastaan kertookin minulle paljon siitä, mitä voisimme oppia, että olisimme tyytyväisempiä. Eikä maksaisi mitään!

 • plokkariukki

  Olen Merjan esiintuomista asioista hyvin pitkälle samaa mieltä ja vielä kun kateuden saisi suomalaisesta kitkettyä pois, olisi moni vieläkin onnellisempi. Ei rikkaat ja viisaat näytä sen onnellisemmilta kuin me köyhät ja kippeet. Lissee niitten varakkaitten pitäs aina suaha ja jos eivät muuten oo kippeitä, niin eivät ainakaan omasta mielestään tarpeeks hyvän näkösiä ja se se vasta tauti on.

  • Merja Mäkisalo-Ropponen

   Kiitos plokkariukki! Kateudesta olen samaa mieltä. Se vie tuhkatkin pesästä – eikös sitä niin sanota! Ja sitten vielä tämä tummien silmälasien kautta maailmaa katsominen….Voisiko illalla ajatella, mitä hyvää tänään tapahtui ja olla kiitollinen siitä, eikä aina AINOASTAAN sitä, mikä ei ollut niin hyvää… En tarkoita,että vaikeudet ja epäkohdat pitää kieltää, niistä on puhuttava ja niihin on puututtava. Mutta onhan elämässä myös hyvää ja maailmassa myös kaunista!

 • Merja Mäkisalo-Ropponen

  Jäin vielä tuota Matin palautetta miettimään ja huomasin, että kirjoituksessani olisi pitänyt mainita, että nykylääketiede ja muu tutkimusnäyttö todistaa sen, että näiden kahden kansan elämäntyylissä on sellaisia piirteitä, jotka auttaisivat meitäkin pysymään terveinä ja kokemaan elämäntyytyväisyyttä. Tutkimusnäyttöön perustuen voi nimittäin todeta, että elämäntavat/-olosuhteet vaikuttavat terveyteen ja tyytyväisyyden kokemiseen. Lähes kaikkiin näihin asioihin voidaan itsekin vaikuttaa. Näitä asioita ovat:
  – Tsinameheimon ruokavalion kaltainen ravitsemus
  – Runsas liikunta ja ulkoilu
  – Hyvien sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen
  – Myönteinen elämän asenne ja positiivisuus (!)
  – Työn ja vapaa-ajan selkeä erottaminen (riittävästi lepoa ja vapaa-aikaa)
  – Kohtuullinen toimeentulo (tähän ei voi aina itse vaikuttaa).

Kommentointi on suljettu.