Tällä viikolla vietämme suurta juhlaa Suomen täyttäessä 100 vuotta.
Suomi on rakennettu kovalla työllä. Jokainen sukupolvi on halunnut antaa seuraavalle paremmat elämän edellytykset kuin itse on saanut. Vaikeuksista huolimatta maassamme on ollut hyvä elää. Olemme sitkeä ja sisukas kansa.
Kansallinen yhteenkuuluvuus ja usko tulevaisuuteen ovat niitä voimia, joiden avulla Suomi on ponnistellut läpi vaikeiden aikojen ja noussut kaikilla mittareilla maailman parhaiden maiden joukkoon.
Suomen menestystarina on tarina siitä, miten kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa. Näin on syntynyt luottamus siitä, että olemme samassa veneessä. Olemme vuosikymmenten saatossa, hyvinä ja huonoina aikoina, pitäneet tärkeänä sitä, että kaikki pidetään mukana, eikä ketään jätetä yksin.
Itselläni on 14 lastenlasta. Heistä nuorin on yksivuotias ja vanhin 16. Olen jutellut heidän kanssaan viime viikkoina Suomen itsenäisyydestä ja kysynyt muun muassa, miksi itsenäisyyspäivää vietetään. Sain seuraavia vastauksia:
– Elsa, 5 vuotta, kertoi, että itsenäisyyspäivä on Suomen synttärit
– Jusa, 7 vuotta, totesi, että se on tietty sitä, että juhlitaan, kun Suomi on sata.
– Eetu, 8 vuotta, tiesi, että itsenäisyyspäivää vietetään, koska Suomi on saanut sotienkin jälkeen säilyttää itsenäisyyden.
– Erin, 9 vuotta, kommentoi, että itsenäisyyspäivä on Suomen juhla ja silloin juhlitaan sitä, että Suomi on ollut olemassa näin kauan.
– Emilia, 11 vuotta, kertoi, että Suomi on itsenäinen, koska se soti Venäjää vastaan ja voitti itsenäisyyden.
Puhuimme myös sodista. Kerroin lapsenlapsilleni ihmisistä, jotka itsenäisyyden alussa rakensivat Suomea ja taistelivat Suomelle itsenäisyyden sekä sotien jälkeen työllään tekivät Suomesta näin hyvän maan kaikille elää. Kysyin millaisia terveisiä he haluavat lähettää näille Suomen rakentajille.
Vastauksiksi sain:
– Lydia, 5 vuotta, sanoi hartaalla äänellä: KIITOS!
– Seitsemänvuotiaan Jusan terveiset kuuluvat seuraavasti: Kiitos, että puolustitte Suomea, ettei tänne tule hyökkääjiä. Mä haluun kiittää teitä!
– Eetu, 8 vuotta, totesi, että on hyvä, että ovat jaksaneet ja jaksavat.
– Yhdeksänvuotias Erin pyysi sanomaan, että tosi kiva asia, että pärjäsitte siellä sodassa ja toivon teille vielä pitkää ja hyvää elämää.
– Miro, 10 vuotta, sanoi: Kiitos teille siitä, että olette olleet taistelemassa Suomen puolesta.
– Miron isosisko 12-vuotias Erika jatkoi: Kiitos, Teidän ansiosta olemme vapaita.
– Lopuksi Emilia vielä totesi, että Kiitos Teille, kun pelastitte Suomen!
On tärkeää muistaa – ja sitä muistutin lapsillekin – etteivät vain miehet taistelleet Suomen puolesta. Rintamalla oli myös naisia muun muassa lottina. Naiset huolehtivat myös kotirintaman arjen sujumisesta. Ilman naisten työpanosta ja uhrautumista sotien aikana ja niiden jälkeen Suomi ei olisi selvinnyt.
Tällaisia terveisiä lapsenlapseni lähettivät ja uskoakseni voimme kaikki yhtyä heidän kiitoksiinsa.
Moni asia on Suomen itsenäisyyden aikana muuttunut. Olen itse iäkkäiden vanhempieni iltatähti ja sekä äitini että isäni syntyivät Venäjän vallan aikaan. Isäni syntyi vuonna 1900 ja hän oli nuorukaisena päässyt käymään jopa tsaarin hovissa. Äitini syntyi vuonna 1915 ja hän kertoi, miten hän pienenä tyttönä näki Ilomantissa ensimmäisen auton ja miten kaikki kokoontuivat sitä katsomaan.
Muistan itse omasta lapsuudestani, että 1960 luvulla tulivat ensimmäiset televisiot. Meillä oli koko kylän ainoa televisio ja parhaimmillaan sitä oli katsomassa meidän pienessä tuvassa lähes 40 henkilöä. Televisio oli suuri ihme.
Muutos on ollut todella nopeaa. Monet tulevaisuudentutkijat sanovat, että vauhti tulee entisestään kiihtymään. Maailman muuttumisesta huolimatta on tärkeää, että pidämme tietyistä asioista tiukasti kiinni!
Jotta voimme jatkossakin olla ylpeitä rakkaasta isänmaastamme, lastemme on voitava elää ympäristössä, jossa jokainen on arvokas, jossa ei esiinny vihapuhetta eikä kiusaamista erilaisuuden takia, jossa kunnioitetaan toista ihmistä, jossa jokainen voi oppia ja sivistyä. Lapset ja nuoret rakentavat tulevaisuuden Suomea ja siksi heihin panostaminen on tärkein tulevaisuuden investointimme!
Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)
Rouva Myttynen
En tiedä mitä sanoisin, no ainakin sen, että taisit olla poikani kanssa samoissa juhlissa tunti sitten:) Oma blogikirjoitukseni käsitteli lyhyesti evakkoperheen Suomi 100 kantaa. http://www.annelipunneli.blogspot.fi
”Rouva Myttynen muistelee”
Onnea lastenlapsista!
Merja Mäkisalo-Ripponen
Hyvä rouva Myttynen, kiitos linkistä erittäin hyvään kirjoitukseesi. Hyvää itsenäisyyspäivää Sinulle!