Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen koulupäivään!

Eetu 7 vuotta aloitti koulun. Ensimmäiselle luokalle meneminen jännittää aina, mutta Eetu on reipas poika ja meni kouluun oikein mielellään.

Eetun äitiäkin jännittää, sillä Eetun kohdalla kouluun meno tarkoittaa, että hänen pitää ottaa entistäkin suurempi vastuu diabeteksen hoidosta. Eetu sairastui diabeteksen yksi vuotiaana ja hän on oppinut hoitamaan monia dibeteksen liittyviä asioita itse. Hän osaa muun muassa:
– mitata verensokerit,
– vaihtaa kanyylin,
– laskea hiilihydraatit ja
– annostella pumpulla insuliinia.

Kaikista näistä taidoista huolimatta Eetu tarvitsee edelleen aikuisen tukea ja seurantaa diabeteksen hoidossa. Seitsemän vuotias on liian nuori huolehtimaan ja muistamaan täysin itsenäisesti kaikki diabeteksen omahoitoon liittyvät asiat. Eetu ei aina myöskään tunnista itse, jos verensokeri on liian matala tai korkea.

Onneksi Eetu käy Lahden Kristillistä koulua. Se on pieni koulu ja monien asioiden sopiminen henkilökunnan ja perheen kanssa on helpompaa kuin isoissa kouluissa. Eetun oma opettaja on luvannut opetella diabeteksen hoidon seurannan koulupäivän aikana.

Kaikilla koulunsa aloittavilla diabeteslapsilla ei asiat ole näin hyvin. Monilla seitsemän vuotiaalla diabeteksen hoito ei suju vielä yhtä hyvin kuin Eetulla. Monessa koulussa opettajat eivät ehdi opetella diabeteksen hoidon seurantaa ja kaikissa kunnissa diabeteslasten ei ole mahdollista saada koulunkäyntiavustajaa. Terveydenhoitaja on harvassa koulussa päivittäin paikalla.

Näissä tapauksissa koulun aloittaminen voi diabeteslapselle ja hänen perheelleen olla todella haasteellinen elämänvaihe. Etenkin jos lapsi ei itse tunnista liian matalia tai korkeita verensokereita, voi koulupäivän aikana syntyä jopa hengenvaarallisia tilanteita.

Jokaisella koulunkäyntinsä aloittavalla lapsella tulisi oikeus käydä koulua turvallisesti ja kunnan tehtävä on järjestää diabeteslapselle hoidon osaava koulunkäyntiavustaja, jos lapsen turvallista koulupäivää ei muuten voida varmistaa. Koulussa on pidettävä myös huolta siitä, että diabeteslapset voivat osallistua kaikkeen toimintaan samalla tavalla kuin muutkin lapset.

Näiden asioiden pitäisi olla itsestäänselviä, mutta diabeteslasten vanhempien viestien perusteella suhtautuminen lapseen ja tilanteeseen voi olla ”erikoinen”. Muutama esimerkki  vanhempien viesteistä:
”Keskuskeittiöstä tänään soitettu tytön luokkaan ja ilmoitettu, ettei pillimehua saa mennä tähän tahtiin, että leivällä on jatkossa pärjättävä. Ope ymmärsi kyllä mehujen tarpeen ja tämä hurja tarve on ollut jopa kaksi mehua päivässä.”
”Kysyin kotona lapselta, miksi hän ei ollut muistuttanut avustajaa, että sokerit mitataan aina ennen ruokailua. Tyttö alkoi itkemään ja kertoi, että oli sanonut, että sokerit kyllä pitäs mitata, vaan hoitaja oli sanonut, ettei niitä tarvitse koko aikaa mitata ja vastahan ne mitattiin”
”Painotin moneen kertaan palaverissa opelle ja ohjaajalle, että tytöllä ei ole määrättyjä hiilarimääriä, vaan saa syödä sen verran mitä haluaa. No, tänään sitten sanottu, että ei saa ottaa leipää, koska söi jo omenan, koska tulee liikaa hiilareita.”

Monet vanhemmat valitettavasti uupuvat jatkuvaan taistelemiseen itsestäänselvistä asioista. Jos jokaista tarvittavaa hoitotarviketta, tukimuotoa tai apua pitää anoa erikseen lukuisia kaavakkeita täyttäen ja todistuksia pyytäen, niin jossain vaiheessa tulee halu lyödä ”hanskat tiskiin”. Mutta kun ei voi ja pakko yrittää taistella lapsen puolesta, vaikka kuinka väsyttäisi. Joskus seurauksena voi olla hankalan vanhemman leima.

Diabetes on sairaus, jonka kanssa jokaisen sairastuneen on opittava elämään. Alakoululainen tarvitsee kuitenkin apua ja tukea omahoitoonsa. Koulun ja kunnan tehtävä on varmistaa, että kaikilla lapsilla – myös diabeteslapsilla – on turvallinen oppimisympäristö koulussa.

Merja Mäkisalo-Ropponen
Kansanedustaja (sd), Eetun mummi
Heli Mäkisalo
Kauneudenhoitoalan opettaja, Eetun äiti

Eetulla on aina verensokerimittari ja insuliinipumppu matkassa mukana.

Eetulla on aina verensokerimittari ja insuliinipumppu matkassa mukana.