Kaksi erilaista todellisuutta Suomesta!

Sain ennen joulua viestin muutaman vuoden eläkkeellä olleelta mieheltä. Hän kritisoi kirjoitustani, jonka mukaan Suomessa on ikäihmisiä, jotka joutuvat valitsemaan, ostavatko ruokaa tai lääkkeitä, kun rahat eivät riitä molempiin. Hän oli sitä mieltä, ettei tämä pidä paikkaansa. Hänen mukaansa Suomessa ei ole näin vakavaa köyhyyttä. Kävin useamman viestin verran keskustelua hänen kanssaan ja esitin muun muassa tilastokeskuksen lukuja köyhien ihmisten määrästä. Mikään ei kuitenkaan vakuuttanut häntä. Hän oli lujasti sitä mieltä, että väitteeni on pelkkää ”poliittista puhetta, jolle ei ole perusteita.”

Tällaisten näkökulmien esittäminen on viime aikoina yleistynyt. Eräs kokoomuslainen kollegani sanoi eduskunnassa: ”Ei Suomessa ole köyhiä, pienituloisia kylläkin!”. Jopa leipäjonoissa seisovien ihmisten tarvetta ruoka-apuun on ryhdytty kyseenalaistamaan. Minulle viestejä lähettänyt kansalainen totesi: ”Se, joka pystyy seisomaan leipäjonoissa, pystyy hoitamaan monia asioita itse ja halvemmalla.”

Köyhyys on kuitenkin tosiasia Suomessakin. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2016 noin 440 000 suomalaista eli alle minimibudjetin, ts. heidän tulonsa eivät riittäneet kohtuulliseen kulutukseen. 660 000 suomalaista eli suhteellisessa köyhyydessä, ts. heidän tulonsa alittivat EU:n suhteellisen köyhyysrajan. Nämä luvut ovat edelleen kasvussa.

Ikään kuin vastauksena epäilyyn pienellä eläkkeellä elävien ihmisten rahojen riittävyydestä sain viime viikolla viestin syrjäseudulla asuvalta, pientä eläkettä saavalta ikäihmiseltä. Hän kertoi, että vuoden alku on vaikeaa aikaa toimeentulon kannalta vuoden alkaessa sairauskulujen omavastuiden maksamisella. Lääkekuluista ensimmäisten ostojen yhteydessä maksetaan 50 euroa. Lääkkeiden lääkekatto on 605,13 euroa. Matkojen omavastuu on 300 euroa. Terveyskeskuslääkärin kolme ensimmäistä käyntiä maksaa 20,60 euroa käynniltä. Kolme ensimmäistä käyntiä sairaanhoitajalla maksaa 11,40 euroa käynniltä. ”Minun on pakko käyttää kaikkia näitä palveluja, mutta alkuvuodesta eläke ei millään riitä näiden omavastuiden maksamiseen. Joudun tinkimään lääkkeistä”, hän kertoi kokemuksistaan.

Näin eri todellisuuksissa me elämme Suomessa. Mielestäni tämä on Suomen suurempia ongelmia tällä hetkellä. Kuljemme omissa maailmoissamme näkemättä ja kuulematta, mitä ympärillämme tapahtuu. Jos haluamme olla jatkossakin hyvä maa kaikille täällä asuville, nämä erilaiset todellisuudet on saatava lähemmäksi toisiaan!

Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)

Kommentit

 • Ennenoliparemmin

  Kyllä asiat on noin,kuten kirjoitat. Tämän ymmärtää jokainen,jos on halua.
  Esim.sosiaalisen median keskutelupalstoilla,jossa ihmiset kertoo eläkkeistään.
  Jos eläke on 500-800e ,kyllä se sinne köyhyyden puolelle suomen hintatasolla vie.
  Mutta kuten kokoomus poliitikkokin tässä jutussa, kertoo siitä miten vähän nykypäättäjät on perillä kansan asioista.
  Nykyään lakeja tulee kansalle ” testattavaksi”,siihen tahtiin että hirvittää. Puuttuu se kunnollinen valmistelu ja kuuleminen.
  Mutta näinhän muuallakin ( Usa, Turkki ym.)
  Olenkin miettinyt mikä nykyihmistää muovaa tähän suuntaan.

 • plokkariukki

  Meille ihmisille on annettu monenlaisia lähtökohtia ja mahdollisuuksia pärjätä elämässä. Kaikilla eivät riitä omat voimavarat eikä avuksi kanssakulkijoitakaan olojensa parantamiseen. Köyhyys on monella ihmisellä julma tosiasia ja syy tähän ei useinkaan ole hän itse. Tämä pitäisi vihreällä oksalla istuvan muistaa. Helppo sanoa: yritä ja tee jotakin asioidesi eteen. Olen itsekin monesti näin kehottanut, mutta ..? Montaa epäonnistunutta ja lähtökohdiltaan heikoilta ponnistanutta tunnen ja olen seurannut, joskus jopa auttanut. Itse ns. köyhyysrajan pinnassa pyristelevänä resurssini eivät riitä kummoiseen apuun, mutta enempäänkin riittäisivät jos olisi oikeasti halua. Miten on isotuloisten ja heidän halunsa, teillä kenellä menee todella hyvin? Vilkaiskaa peiliin ja kysykää tätä rehellisesti itseltänne. Tässä en tarkoita nyt pelkästään Merjaa ja muita kansanedustajia.

 • Merja Mäkisalo-Ropponen

  Hyvät Ennenoliparempi ja Plokkariukki! Kiitos hyvistä kommenteista. Koko yhteiskunnan pitäisi herätä siihen, että yhteiskunnan kahtia jakautuminen on turvallisuusuhka. Suomi on pärjännyt kansainvälisessä kilpailussa niin hyvin sen takia, että täällä on haluttu pitää kaikki mukana.Nyt tämä asia on unohtumassa. Jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa asiaan, mutta kyllä oleellinen kysymys on millaisia poliittisia päätöksiä yhteiskunnassa tehdään. Politiikalla on väliä!

 • plokkariukki

  Nämä muutamat julkisuudessa paistatelleet elämäntapa-työttömät ja sosiaaliturvan varassa elämöivät pilaavat oikeasti köyhän mahdollisuudet saada minkäänlaista myötätuntoa paremmin pärjääviltä. Ensinmainittujen elämäntyyliin on helppo vedota päättäjien ja somekirjoittajienkin. Media antaa helposti tilaa porsaanreikiä etsivien onnistumisille, mukaanlukien veroparatiisirikkaat, tosin näitä ei jahdata poliisin ja verottajan kanssa niin suurella mielenkiinnolla kuin vähävaraista, joka ei ”hyödytä” yhteiskuntaa muuten kuin kulueränä.

  • Merja Mäkisalo-Ropponen

   Hyvä kommentti plokkariukilta. On väärin, että muutaman ihmisen käyttäytymisen perusteella tehdään johtopäätöksiä koko isosta porukasta. Kukaan ei kuuntele ”tavallista” köyhää, joka yrittää selviytyä arjesta.

Kommentointi on suljettu.