Laita ensin happinaamari itsellesi

Eduskunnassa kevät ja alkukesä ovat olleet työntäyteistä aikaa; pitkiä päiviä ja paljon työtä. Yleensä eduskunnassa on hyvä työilmapiiri. Erilaisista näkökulmista ja mielipiteistä huolimatta kansanedustajien suhtautuminen toinen toisiinsa on arvostavaa ja kunnioittavaa. Kyselytunteja seuratessa kansalaisille voi tulla väärä kuva eduskunnan työilmapiiristä. Eduskunta on monella tapaa hyvä työpaikka niin kansanedustajille kuin työntekijöillekin.

Tämä kevät on kuitenkin ollut valitettava poikkeus. ”Sote-soppa” on aiheuttanut sen, että ilmapiiri on ajoittain ollut kireä ja jopa asiallisen käyttäytymisen pelisäännöt ovat unohtuneet! Uskon, että osittain syynä on ollut väsymys, sillä monessa valiokunnassa työmäärä oli tänä keväänä todella suuri ja asiat vaikeita.

Voin omalta kohdaltani sanoa alkavan istuntotauon tulevan todella tarpeeseen. On hyvä päästä välillä muihin maisemiin ja ajattelemaan muita asioita. Puhemies Risikko totesi viimeisellä kyselytunnilla ennen kesätaukoa, että lentokoneessakin matkustajille muistutetaan siitä, että ensin on laitettava happinaamari omille kasvoille ja vasta sitten on autettava muita. Mielestäni se oli erinomainen muistutus siitä, ettei itseään voi ylittää eikä ohittaa. Työn hyvin hoitaminen – teki mitä työtä tahansa – vaatii itsensä rakastamista ja hyvän huolen pitämistä itsestä.

Minulla on tarkoitus irrottautua työtehtävistä lähes koko heinäkuuksi. Porissa, SuomiAreenalla aion käydä ja pari tapaamista olen luvannut hoitaa. Muuten olen perheen ja läheisten kanssa ja nautin mökkielämästä. Tyttärentyttäreni Erika, 12 vuotta, antoi minulle seuraavat ohjeet lomanviettoon:

  • Kesä ja varsinkin kesäloma on maailman parasta aikaa vuodessa. Koulua ja työtä ei tarvitse ajatella, kavereita saa tavata ja nukkua aamulla pitkään. Kesällä saattaa olla myös huonoja päiviä, saattaa olla kylmä tai sataa, mutta silti kannattaa nauttia, koska kesä on vain kerran vuodessa. Jos jonain päivän ei satu olemaan lempi-ilma, niin kannattaa keksiä jotain muuta hauskaa tekemistä, vaikka sellaista mitä ei välttämättä helteellä tee. Kesä on ihanaa ja mieluummin olen + 30 asteen lämmössä kuin – 30 asteen pakkasessa.

Olen päättänyt elää heinäkuun Erikan antamien ohjeiden mukaan. Pidän lomaa myös Savon Sanomien blogistina toimimisesta. Palaan linjoille elokuun alussa. Haluankin nyt toivottaa hyvää kesää Tove Janssonin kirjoittaman Muumipeikon kesärunon myötä:

Pään painan ruohikolle
ja oion jalkojain.
En jaksa pohdiskella,
mä tahdon olla vain.

Sen viisaammat voi tehdä,
mä päivän kultaan jään.
Mä tunnen kaikki tuoksut
ja luonnon loiston nään.

Voi leikitellä mielikseen,
voi ottaa jättää paikoilleen
tai olla niin kuin luonnostaan
ja maata vaan.

Mä peikko siihen uskoon jään,
on maailma tää minkä nyt mä nään.