Lasikattojen rikkomista

Muistathan Euroviisuissakin esiintyneen Pertti Kurikan Nimipäivät – punkbändin? Kolme vuotta sitten bändi perusti yrityksen eli Pertin Valinta -sekatavarakaupan. Minä kävin siellä kesäkuun alussa ja tapasin yhden bändin jäsenen, yrittäjän ja myös kuntavaaleissa Helsingissä ehdokkaana olleen Sami Helteen.

Bändin kotisivuilla Sami kertoo: ”BÄNDIMME JÄSENET OVAT NELJÄ KEHITYSVAMMAISTA MIESTÄ, JOTKA SOITTAA TIETENKIN SUOMALAISTA PUNKKIA.”

 

Mikä on Pertin Valinta?

Pertin Valinta on outsider-taiteen valintatalo ja välitystoimisto. Se tarjoaa marginaalissa toimiville taiteilijoille manageri- ja agenttipalveluita musiikin, kuvataiteen, elokuvan ja esittävän taiteen aloilla. Palvelun tavoitteena on tukea taiteilijoiden osallisuutta, työllisyyttä ja välittää outsider-taidesisältöjä ja -palveluja asiakkaille.

Verkkokaupasta löydät marginaalista musiikkia, taidetta ja vastuullisesti tuotettuja taidetuotteita ja elämyksiä. Ostamalla tuotteita ja palveluita Pertin Valinnasta tuet samalla erityisryhmien työllisyyttä ja vammaisyrittäjyyttä.

Pertin Valinta tuottaa myös uniikkeja kulttuuritapahtumia ja ohjelmapalveluita. Vuosittaisiin tuotantoihin kuuluvat Outsider Art Festivaali (osana Helsingin juhlaviikkoja), Pertti’s Choice Popup – tapahtumat, keikat, taidenäyttelyt, levymessut sekä Pertsan lahjasäkki -joulumyyjäiset.

Pertin Valinnan galleria (myös virtuaalisessa) toimii alustana uusille kokeiluille, kohtaamisille, uusille ideoille, ajattelulle, taiteellisille kannanotoille ja kokemuksille. Pertin Valinta tekee yhteistyötä outsider-taiteen verkostoissa Suomessa ja kansainvälisesti.

Outside Finland on virtuaalinen näyttely, joka esittelee suomalaisen outsider-taiteen historiaa, taiteilijoita ja taideympäristöjä interaktiivisena 360°-videokokemuksena. Näyttely kiersi vuonna 2019 New Yorkissa, Lontoossa, Dublinissa, Brysselissä ja Helsingissä.

Sami Helle kertoo, että tavoitteena on ollut tuoda outsider artisteja monipuolisesti esiin. ”Täällä on paljon hyviä tekijöitä ja me haluttiin antaa mahdollisuuksia kaikille. Outsider-taide on tosi mielenkiintoista, ja meillä oli halu tuoda omaa porukkaa ulos näkyville.”

Pertin Valinnan toiminnan tavoitteena on edistää yhdenvertaisen ja monimuotoisen kulttuurin kehitystä punk-asenteella. Se on Suomen ensimmäinen kehitysvammaisten perustama yhteiskunnallinen yritys, jonka tuotto ohjataan toiminnan kehittämiseen ja osatyökykyisten työllistämiseen.

Kaupan nettisivuille voit käydä tutustumassa täältä.

 

Lopuksi

Wikipedian mukaan lasikatto on kielikuva, joka kuvaa näkymätöntä estettä, joka estää jotain väestöryhmää nousemasta hierarkiassa. Esteellä tarkoitetaan ylimääräistä työtä, jota naiset tai vähemmistöt joutuvat tekemään päästäkseen samaan asemaan miesten tai enemmistön kanssa. Vammaiset henkilöt kuuluvat edelleen ryhmään, joiden yhdenvertaiset oikeudet eivät yhteiskunnassa toteudu.

Vammaiset ovat heterogeeninen ryhmä, joten yhdenvertaisuuden toteutuminen edellyttää yksilöllisten tarpeiden huomioimista ja myös myönteistä erityiskohtelua, jolla vammainen saatetaan samalle viivalle ei-vammaisen kanssa. Pertin Valinta ja Sami Helle omalla persoonallaan ovat tehneet mahtavaa työtä lasikattojen rikkomisessa ja vammaisten yhdenvertaisten oikeuksien edistämisessä.

 

-Merja Mäkisalo-Ropponen

kansanedustaja (sd)

Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja

 

 

 

Kommentit

 • Arja Hakala

  Tämä artikkelisisältö on ikävää luettavaa.

  On järkyttävää, että heikko-osaiset ovat edelleen hyvinvointiSuomessa eriarvoisia valtaväestön kanssa.

  Tässä voi käyttää sotilaallista ilmaisua, että joutuu taistelemaan saadakseen oikeuksia. Usein tulee väärinymmäretyksi.

  Tämä eriarvoistaminen ei muutu kuin puheissa mutta ei toteutuksissa.
  Sitten kun päättäjät alkavat herätä ajattelemaan asioita laaja-alaisesti niin sitä myöten EHKÄ me vähäosaisetkin olemme yhtä valtaväestön kanssa.

Jätä kommentti

*