Nyt se alkaa…

Aloitan viikoittaiset kirjoitukseni Savon Sanomien uutena bloggaajana. Kuten blogini nimi kertoo, aion noin viikoittain julkaistavissa kirjoituksissani tuoda opposition (sd) kansanedustajan näkökulmia keskusteluun. Eduskunnassa tapahtuu ja keskustellaan paljon sellaista, mitä normaali median uutiskynnys ei ylitä tai se ei tule median tietoisuuteen. 

Valiokuntatyöskentely on kansanedustajan tärkeintä työtä, sillä valiokunnissa muokataan ja viimeistellään lakiesitykset. Valiokunnan kokoukset ovat suljettuja kokouksia, eikä yleisöllä ole mahdollisuutta seurata niitä. Valiokunnan kokousten keskusteluista ei ole lupa kertoa, mutta jokaisella kansanedustajalla on toki mahdollisuus kertoa oma mielipiteensä asioista. Kun asia on loppuun käsitelty ja siitä kirjoitettu mietintö ja lausunto, se muuttuu julkiseksi. Mietinnöt ja lausunnot voi jokainen lukea netistä. Myös mahdolliset opposition vastalauseet ovat julkisia. Itse kuulun tällä kaudella kolmeen eri valiokuntaan. Olen tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen sekä sivistysvaliokunnan varajäsen.  

Olen Tutkijoiden ja kansanedustajien Tutkas –seuran hallituksen jäsen. Eduskunnassa toimii lisäksi kymmenittäin erilaisia parlamentaarisia ryhmiä ja kerhoja, joissa kansanedustajat yli puoluerajojen kokoontuvat työskentelemään yhteisten mielenkiinnon kohteiden eteen. Näissä ryhmissä ja kerhoissa ei ole oppositiota ja hallitusta, vaan yhteinen tahtotila edistää jotakin tärkeää asiaa. Itse toimin aktiivisesti Eduskunnan muistikerhossa ja Eduskunnan terveyden edistämisen ryhmässä, joiden puheenjohtaja olen. Lisäksi kuulun Eduskunnan omaishoidon tukiryhmään, Eduskunnan Lapsen puolesta –ryhmään, Eduskunnan Vammaisasiain yhteistyöryhmään ja Eduskunnan köyhyysryhmään. Tulen kirjoittamaan blogeissani näiden ryhmien toiminnasta.  

Näiden tehtävien lisäksi suurimmalla osalla kansanedustajia on eduskunnan ulkopuolisia luottamustehtäviä. Itse olen Joensuun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Kelan tilintarkastajien varapuheenjohtaja, Muistiliiton puheenjohtaja, Miina Sillanpää säätiön hallituksen jäsen sekä Kuluttaja-asiain neuvottelukunnan jäsen. 

Uskon, että kirjoituksissani tulee esille monia sellaisia mielenkiintoisia näkökulmia kansanedustajan työstä, joita muualta mediasta ei voi lukea.  

Merja Mäkisalo-Ropponen
Kansanedustaja (sd)