Päiväkirjamerkintöjä SuomiAreenalta

Olin ensimmäistä kertaa Porissa SuomiAreenalla, sillä aiempina kesinä olen kokenut tilaisuuden katkaisevan pahasti kesälomani. Tänä vuonna kutsuja tuli niin mielenkiintoisilta ja itselleni merkittäviltä tahoilta, että päätin olla paikalla tiistaista perjantaihin. Muista Savo-Karjalan kansanedustajista vastaani käveli ainoastaan Sari Essayah (kd).

Viikko oli niin antoisa, että taidanpa mennä Poriin ensi kesänäkin.

Tiistaina 14.7. eduskunnan tulevaisuusvaliokunta piti yleisölle avoimen valiokunnan kokouksen, jonka aiheena oli: ”Mikä tulevaisuudessa on tärkeintä”. Yleisö osallistui keskusteluun kommentein ja kysymyksin. Olen tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja ja syksyllä kirjoittelen blogissasi enemmän valiokunnan työskentelystä. Tulevaisuusvaliokunta käsittelee tulevaisuuden kehitykseen vaikuttavia tekijöitä, tulevaisuuden tutkimusta ja teknologiakehityksen vaikutuksia. Valiokunnan tehtäviin kuuluu muun muassa tulevaisuusselonteon laadinta.

Keskiviikkona osallistuin kansanedustajien joukkueessa OAJ:n järjestämään leikkimieliseen Pisa-visaan. Lisäkseni joukkueessa kisaili Tuoma Puumala (kesk) ja Sanna Lauslahti (kok). Kisassa oli sekä tieto- että taitotehtäviä. Tasaväkisessä kisassa opettajajoukkue voitti ansaitusti meidät kansaedustajat. Turhaan ei sanota, että Suomessa on maailman parhaat opettajat! Hyvä näin!

Torstaina minulla oli ”sote-päivä”. Ensin osallistuin MTV-lavalla Jaana Pesola-Laitisen (kok) kanssa keskusteluun sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta. Olimme samaa mieltä siitä, ettei uudistuksen toteuttamista voi siirtää enää pitkälle tulevaisuuteen. Nyt on toiminnan aika. Annoin hyvänä esimerkkinä Pohjois-Karjalan, jossa ei ole jääty odottamaan lakimuutoksia, vaan käynnistetty maakunnan sisällä oman mallin kehittäminen. Pohjois-Karjalassa on lähdetty liikkeelle kansalaisten ja ammattihenkilöstön kuulemisesta sekä toiminnan kehittämisestä ruohonjuuritasolla. Organisaatiorakenteen ja hallinnon kiemurat eivät saa olla uudistuksessa ensisijaisia.

Iltapäivällä oli TEHY:n järjestämä kansanedustajien työhöntulotarkastus, johon osallistuivat lisäkseni Martti Talja (kesk), Jaana Pesola-Laitinen (kok) ja Arja Juvonen (ps). Paneelissa keskusteltiin muun muassa ammattien muutoksesta. Työnjakoa tullaan sosiaali- ja terveydenhuollossa lähivuosina muuttamaan ja jokaisen ammatin vaativuustaso kasvaa. Tämän takia olisi syytä lopettaa keskustelu ammattipätevyyksien alentamisesta. Jos halutaan sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuutta ja tehokkuutta parantaa, on työntekijöiden ammattitaito- ja pätevyysvaatimuksiin kiinnitettävä entistä enemmän huomiota. Paneelin lopuksi sekä toimittaja että yleisö totesivat, että me paneelissa olleet kansanedustajat läpäisimme työhöntulotarkastuksen erinomaisesti.

Perjantaina olin Muistiliiton puheenjohtajan roolissa. Aamupäivällä keskustelin Torilavalla Pirkko Lahden kanssa muistisairautta sairastavien oikeuksista. Iltapäivällä keskustelu jatkui Muistiliiton järjestämässä tapahtumassa, jonka aiheena oli: ”Saako sinut sitoa?”. Keskustelemassa oli minun ja Pirkko Lahden lisäksi europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ja toimitusjohtaja Mikael Jungner. Valitettava tosiasia on se, että muistisairaiden hoitotyössä käytetään edelleen turhia rajoittamistoimenpiteitä ja rauhoittavia lääkkeitä. Mielenkiintoista on tutkimuksessakin esille tullut tieto, että jos hoitoyhteisössä on muistisairauksien hoitoon koulutettu ammattitaitoinen henkilökunta, rajoittamistoimenpiteitä ja rauhoittavia lääkkeitä tarvitaan hyvin harvoin. Toki kysymys on myös resurssien riittävyydestä, mutta resurssit eivät aina selitä hoidon laatua.

Antoisan viikon päätteeksi suuntasin matkani Tampereelle tapaamaan pari viikkoa sitten syntynyttä 12. lastenlasta. Elämä on monimuotoista.

Merja Mäkisalo-Ropponen
Kansanedustaja (sd)