Paljon onnea 104-vuotiaalle Suomelle

Eilen vietimme itsenäisyyspäivää ja samalla on tärkeä muistaa niitä henkilöitä, jotka ovat taistelleet meille vapauden ja jotka sotien jälkeen rakensivat hyvinvointiyhteiskuntamme. Meidän velkamme sotiemme veteraaneille on valtaisa. Monet lähtivät sotaan nuorina miehinä ja antoivat nuoruusvuotensa isänmaan eteen juoksuhaudoissa puolustaessaan itsenäisyyttämme. Monet haavoittuivat ja invalidisoituivat ja menettivät terveytensä. Monet antoivat henkensä.

Ei sovi unohtaa myöskään rintamalla Lotta Svärd -järjestön riveissä korvaamattoman arvokasta työtä tehneiden naisten panosta ja uhrausta. He toimivat sotavoimien tukena niin huollon, ensiavun ja esimerkiksi ilmavalvonnan vastuullisissa ja usein myös vaarallisissa tehtävissä.

Sotien aikaan tehtiin tärkeää työtä muualla yhteiskunnassa ja pidettiin yhteiskunta toimivana ja siksi kiitos kuuluu myös kaikille heille kotirintamaa pystyssä pitäneille. Heidän ansiostaan sotien jälkeen päästiin yhteiskunnassa nopeasti jaloilleen, kun ei tarvinnut aloittaa kaiken rakentamista aivan alusta.

Veteraanien puolisot ja perheet joutuivat usein kohtaamaan sodan kauheudet vielä vuosia sodan päättymisen jälkeen, sillä sota jättää aina jälkensä ihmiseen. Silloin ei ollut defiebring-ryhmiä tai psykologista tukea, vaan rintamalta palattua piti aloittaa heti työt ja painaa kaikki koetut kauheudet jonnekin mielen sopukoihin. Sieltä ne kuitenkin kenties tulivat aika ajoin esille ja itse muistan aikaisemmasta työstäni, miten esimerkiksi muistisairauden kohdatessa sodan muistikuvat nousivat uudelleen pintaan.

Suomi selvisi sotien ja niiden jälkeisen aikojen kriiseistä ja vaikeuksista yhteisöllisyyden ja yhteen hiileen puhaltamisen avulla. Sotien jälkeen on rakennettu se Suomi eli pohjoismainen hyvinvointivaltio, josta voimme olla nyt hyvästä syystä ylpeitä.

Nyt meillä on toisenlainen kriisi keskellämme. Koronaepidemiaa ei ole vielä voitettu ja mielestäni on tärkeää, ettemme haikaile aikaa ennen koronaa, sillä maailma on muuttunut. Korona ei häviä maailmasta, vaikka se saattaa pitkään – ja toivottavasti pian – olla näkymättömissä, mutta koronan kanssa on opittava elämään ja mentävä eteenpäin.

Nyt kun epidemia on vielä voimissaan, tarvitsemme jälleen suomalaista sisua ja ”kaveria ei jätetä” – asennetta. Pidetään huoli itsestä ja toisista – välitetään toisistamme. Sillä tavalla voitamme tämänkin koettelemuksen ja saamme rakennettua uudenlaisen yhteiskunnan, jossa näitä koronanaikana saatuja kokemuksia on hyödynnetty.

Oikein hyvää ja turvallista joulunaikaa kaikille!

 

-Merja Mäkisalo-Ropponen

kansanedustaja (sd)