Pidä huolta aivoistasi!

Terveyden edistämisestä yleisellä tasolla puhutaan paljon, mutta aivoterveydestä vähemmän. Meillä on nykyisin jo paljon tietoa siitä, että aivot tarvitsevat liikuntaa, terveellistä ravintoa ja työtä. Aivojen työ on ajattelua. Toisaalta aivot tarvitsevat myös lepoa. Nykyinen nopeatempoinen, jatkuvasti stressaava ja paljon päätetyöskentelyä sisältävä työelämä ei välttämättä ole aivoille terveellistä ja siksi on ryhdytty puhumaan kognitiivisesta ergonomiasta. Kognitiivinen ergonomia perustuu tietoon ihmisen tiedonkäsittelyn kyvyistä ja rajoituksista. Työn ja tietojärjestelmien suunnittelussa pitäisi huomioida nykyistä enemmän se, että ihmisen kyky jakaa huomiota on rajallinen.

Kognitiivisen ergonomian avulla voidaan tunnistaa työhön, työympäristön, työmenetelmien ja työvälineisiin liittyviä tekijöitä, jotka tarpeettomasti kuormittavat aivoja ja altistavat virheille. Kognitiivisen ergonomian ratkaisujen avulla kierretään inhimillisiä rajoituksia, vähennetään häiriötekijöitä ja sopeutetaan työn vaatimukset järkeväksi. Tavoitteena on parantaa työn sujuvuutta, turvallisuutta, tehokkuutta sekä ylläpitää työntekijöiden terveyttä ja työkykyä.

Seuraavat 10 ohjetta auttavat sinua huolehtimaan aivojesi hyvinvoinnista työpaikalla. Työnantajan kannattaa varmistaa, että työntekijät voivat noudattaa näitä ohjeita, sillä samalla varmistetaan työn tehokkuus.

1. Luo toimivat työstrategiat. Tehtävät sujuvat paremmin, kun jaat ne osiin. Käytä muistin apuvälineitä. Löydä oma tapasi toimia ja hyväksy, että toinen tekee samat asiat ehkä eri tavalla.

2. Aivot vaativat taukoja 2-4 tunnin välein.

3. Lounasta ei kannata jättää väliin, sillä aivot kuluttavat energiavarastoja 25- 35 prosenttia.

4. Aivotyön kuluttaa vettä, joten juo pieniä määriä pitkin päivää.

5. Muista liikunta; kävelylenkki kesken työpäivää tekee hyvää. Käytä hissin sijasta portaita.

6. Toimi rohkeasti; vähennä tietotulvaa, hallitse keskeytyksiä ja varmista työsi rajat. Kännykkänkin voi sulkea hetkeksi, eikä sinun tarvitse olla aina käytettävissä.

7. Ylipitkät työpäivät heikentävät kognitiivista suoritusta.

8. Anna aikaa ammattitaidon ylläpitämiselle.

9. Kuuntele itseäsi ja kysele työtoverinkin vointia. Ylläpidä positiivista ilmapiiriä ja luo avoimuuden kulttuuria.

10. Anna työrauha myös muille.

Tiedän omasta itsestänikin, ettei näitä ohjeita ole aina helppo noudattaa. Olisi kuitenkin syytä muistaa, että aivojen vaihtaminen ei ole ainakaan vielä mahdollista joten aivokapasiteetin pitäisi riittää koko loppuelämäksi. Kannattaa siis pitää huolta aivojen terveydestä ja toimintakyvystä.

Merja Mäkisalo-Ropponen

Kansanedustaja (sd)

Muistiliiton puheenjohtaja