Puusta voi tehdä melkein mitä tahansa!

Olen kirjoittanut aiemminkin Savon Sanomien blogissa biotalouden mahdollisuuksista (Biotalous – kummajainen 4.11.2015). Mitä enemmän asiaan paneudun, sitä vakuuttuneemmaksi tulen siitä, että puussa ja metsässä on Suomen tulevaisuus. Perinteisen metsäteollisuuden rinnalla puusta voi tehdä melkein mitä tahansa.

Minulla oli ilo ja kunnia olla Uusi Puu 2017 – kilpailun tuomaristossa arvioimassa puupohjaisia materiaaleja hyödyntäviä ratkaisuja, jotka vastaavat globaalien ilmiöiden asettamiin haasteisiin. Uusi Puu on yli 20 suomalaisen organisaation yhteisö, joka edistää puun käyttöön perustuvaa biotaloutta. Raadissa oleminen oli itselleni oppimisprosessi ja seikkailumatka innovaatioiden maailmaan. Kilpailuun lähetettiin 21 ehdotusta ja kaikista voi sanoa, että niillä on potentiaalia pärjätä sekä kotimaisilla että kansainvälisillä markkinoilla. Yhtään ”turhaa” innovaatiota ei kilpailuun lähetetty. Kilpailun neljä kategoriaa olivat tiedostava kuluttaminen, väestörakenteen muutokset, resurssiniukkuus ja kaupungistuminen. Arviointikriteerit olivat kyky vastata valittuun haasteeseen, yhteiskunnallinen merkittävyys ja taloudellinen potentiaali, kestävän kehityksen periaatteiden toteutuminen ja innovatiivinen puun käyttäminen.

Kokonaiskilpailun ja tiedostava kuluttaminen – kategorian voitti sellusta tekstiilikuitua kehittävän Spinnovan puukuitulanka, joka on ympäristöystävällinen vaihtoehto sekä puuvillalle että keinokuidulle. Tällainen ekologinen tekstiili on loistava innovaatio, sillä puuvillan tuotantoon tarvitaan paljon vettä, ravinteita ja viljelymaata. Toisaalta synteettiset kuidut, kuten polyesteri, eivät ole biohajoavia ja perinteiset puupohjaiset muuntokuidut, kuten viskoosi, kuluttavat tekstiilin valmistuksessa ympäristölle myrkyllisiä kemikaaleja.

Väestörakenteen muutokset – kategorian voittajaksi valittiin kuusiuutteesta valmistettavaa alavirtsatievaivoja ehkäisevää ja hoitavaa tuotetta kehittävä Montisera. Tuotteelle on selkeä kysyntä, sillä esimerkiksi 90 prosenttia yli 80-vuotiaista miehistä kärsii eturauhasvaivoista.

Resurssiniukkuus-kategorian voitto jaettiin kahdelle VTT:n luomalle puukuitujen sidosaine ligniiniä hyödyntävälle ratkaisulle LigniOX:lle ja CatLignin:ille. Ensiksi mainittu on ekologinen vaihtoehto tavanomaisille öljypohjaisille betonin notkistimille. Biopohjainen CatLignin – materiaali korvaa öljypohjaisia, myrkyllisiä ja kalliita kemikaaleja esimerkiksi liima-, kumi- ja muovisovelluksissa.

Kaupungistuminen – kategorian parhaaksi valittiin Kotkamillsin uudesta PE-muovittomasta suojakerroskartongista valmistetut astiat. Nämä täysin biohajoavat astiat ovat myös aiempaa helpommin kierrätettävissä. Nykyisiin kulutustottumuksiin kuuluu entistä useammin esimerkiksi take away-ruokalu ja tämä innovaatio onkin tervetullut luontoa säästävä ratkaisu.

Monia muitakin ratkaisuja olisi voinut palkita ja tuomaristo halusikin antaa vielä kunniamaininnat kolmelle puupohjaiselle arjen kulutustuotteelle:

 • Metsä Tissuen täysin kompostoituva ja biohajoava paistovuoka
 • Stora Enson puukuitupohjainen aaltopahvi EcoFishBox – kalapakkaus
 • DS Smithin puukuitupohjainen Tuoreboxi

Kahdessa viimeksi mainitussa tuotteessa puukuitupohjainen aaltopahvi on korvannut kokonaan styroxin tuoretuotteiden pakkauksissa.

Toivottavasti saamme Suomeen lisää tämän kaltaisia luontoa säästäviä innovaatioita ja löydämme oikeat keinot myös niiden kansainväliselle markkinoinnille!

Merja Mäkisalo-Ropponen

 

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  kahvitauolla oli mennä karjalan piirakan murut väärään henkeen, tai kuinka lapsena asia ilmaistiin:

  JOPAS ON SUOMESSA OSAAJIA!
  KIITOS – HYVÄ KOONNOS

  – joitain näistä tuotteista on ilmeisesti jo esitelty uutisissa ja lehdissä, mutta silti hämmästyttää

  – klikkasin peukun, vaikka se oikeastaan postauksen hengen mukaan kuuluisi kilpailuun osallistuneille

Kommentointi on suljettu.