Sote lähti lausuntokierrokselle

Viime viikolla hallituspuolueet päättivät lähettää uusimman sote-lakiesityksensä lausuntokierrokselle. Toivottavasti tämä on aito alueiden ja asiantuntijoiden kuuleminen. Edellinen oli siinä mielessä turha, että hallitus lakaisi lähes kaikki asiantuntijoiden mielipiteet suoraan roskakoriin. Onneksi perustuslakivaliokunta oli riittävän tarkkana ja lähetti perustuslainvastaisen lakiesityksen uudelleen valmisteluun. Tämän jatkovalmistelun aikana keskustan ja kokoomuksen välit ovat kiristyneet, koska kokoomukselle on tärkeintä saada valinnanvapaus mahdollisimman laaja-alaisesti toteutumaan keskustan kipuillessa asian kanssa. Monet keskustan kannattajat eivät hyväksy sosiaali- ja terveyspalvelujen laajaa markkinaehtoistamista. Näyttääkin siltä, että vain kokoomus – suurten terveysbisnesyritysten tukemana – kannattaa varauksetta tätä mallia.

Keskustan eduskuntaryhmä hyväksyi lakiesityksen lähettämisen lausuntokierrokselle ehdollisena, eli ryhmässä korostettiin, että tällä kertaa asiantuntijoita on aidosti kuultava. Toivottavasti tämä lupaus pitää. Jo nyt monet asiantuntijat ovat nähneet lakiesityksessä suuria ongelmia ja puutteita. Ymmärrän hyvin kansanedustaja Hannakaisa Heikkisen turhautumisen prosessiin. Itselläni oli samankaltaisia tuntemuksia viime kaudella, kun sosiaali- ja terveysvaliokunnassa yritimme kokoomuksen kanssa löytää yhteistä toimintatapaa. Se, mitä eilen sovittiin, ei seuraavana päivänä enää pitänytkään.

Ensinnäkin alkuperäisistä uudistuksen tavoitteista integraatiota eli eheiden hoitopolkujen luomista ei tällä mallilla pystytä toteuttamaan. Sosiaali- ja terveyskeskuksista on tulossa pelkästään terveyskeskuksia, joissa sosiaalipalvelut olisivat mukana vain ohjauksen muodossa. Lisäksi asiakasseteleiden laaja käyttö ilman julkisen tahon koordinointia pirstaloi hoidon pieniksi palasiksi. Lakiesityksessä tätä puutetta on yritetty korjata asiakassuunnitelman avulla. Täysin avoimeksi kuitenkin jää, kuka vastaa hoidon kokonaisuudesta ja miten se toteutetaan. Samoin suuri kysymysmerkki on, miten ihmeessä maakunta voi kantaa sille määriteltyä kokonaisvastuuta palveluista.

Ennakoin, ettei sote ole vielä valmis! Jos hallitus olisi lähtenyt rakentamaan uudistusta parlamentaarisesti viime kaudella sovittujen periaatteiden mukaisesti, nämäkin sotkut olisi voitu välttää.

Merja Mäkisalo-Ropponen

 

Kommentit

 • HMP

  Kokoomus kaupunkimalli erilainen – Entä Maakuntamalli siinä kaupunkien laidoilla siten se menee, joka halvemmalla ottaa ihmisten asioita hoitaakseen, sen huuto Sotesopimukseen soveltuu.

  On aikoihin eletty ennen sotemalli kuka halvalla hoitaa, saa holhottavan ja ei muuta kuin ketjulla maaseudun heikommat laitetttiin saunanseinään kiinni ja kivikupilla ruokaa eteen hiukan ovea raottamalla vietiin. Merkillä Muorilassa niin lähellä kuin 1899-1900 luvun aikakaudella.

  Muoti kiertää ihmiselämän jokapäiväisyydessä, sitä se Sote-sotku tulee olemaan köyhyysrajoilla ihmiseltä otetaan pois ihmisarvo.

  Vaviskoon vallassa olijat, eritoten tämän hetkinen maan Hallitus.

  Hallitusjäsenet muistakaa, Teitä on ihminen äänestänyt on sanonut HP:nen – sitä sanontaa on syytä tuoda esiin, että heräisivät hylätä koko Sotesotkun.

 • inga backman

  Asiallinen ja sote-uudistuksen ongelmiin (ei haasteisiin) porautuva kirjoitus Mäkisalo-Ropposelta.
  Lukekaapa ajatuksella erikoisesti kirjoituksen toiseksi viimeinen kappale.
  Lisäisin vielä Antin (Lindtman) kannanoton sote-uudistukseen eli hallituksen tulee teettää riippumaton riskiarvio siitä, miten tämä malli tulee vaikuttamaan, kun kukaan ei vielä osaa sanoa, miten uudistus tulee käytännössä näyttäytymään kansalaisille. Lindtman pitää yhtenä huolenaiheena uutta valinnanvapausmallia ja niihin kaavailtuja asiakasseteleitä, joita osa asiantuntijoista pitää kustannusriskinä.
  Niin pidän minäkin ja varsinkin nyt kun viimeisessä väännössä asiakasseteleistä ja valinnanvapaudesta selvisi, että politiikkojen, niin vastuuministeri Saarikon kuin kokoomuksen Risikon, osaaminen ja kokonaishallinta loppuivat kerralla. Kuka hallitsee kokonaisuutta ja kustannuksia? Tällä hetkellä ei kukaan.

 • Merja.Makisalo-Ropponen

  Hyviä kommentteja HMP ja Ings Backman. Mitä enemmän tähän lakiesitykseen paneudun, sen suurempi huoli minulla on Soten tulevaisuudesta

 • plokkariukki

  Ei taida valiokuntien, neuvottelijoiden ja asiantuntijoiden valtuudet riittää ja päteä tarpeeksi pitkälle kun takapirut, vaikutusvaltaiset puolueen rahoittajat ja tukijat sanelevat ehtojaan yli demokraattisen päätöksenteon. Kokoomuksen, Kepun ja opposition, kaikkien pullat ovat niin eri uuneissa Sote-kakkua paistettaessa ettei niistä tule valmista ikkään. Tuleehan aikanaan taas seuraava hallitus, saas nähdä ketä siinä istuu ja kenen asioita ajaa? Joko Sote-pullat alkavat seuraavan porukan aikana happanemaan uuneissaan koskaan paistumatta valmiiksi.

Kommentointi on suljettu.