Syksyyn varautumista

Emme voi tietää, tuleeko koronan toinen aalto syksyllä, mutta siihen on varauduttava kunnolla. Näin voidaan välttää keväällä poikkeuslain aikana tehdyt virheet. Poikkeuslain erilaiset tulkinnat kunnissa johtivat esimerkiksi siihen, etteivät lasten oikeudet täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti toteutuneet. Esimerkiksi etäopetuksessa erityisen oppimisen tuen ja yksilöllisen huomioimisen puutteet aiheuttivat monelle oppilaalle vaikeuksia saavuttaa etäopetuksen aikana oppimistavoitteita.

Toisaalta monien ikäihmisten hoidossa rajoitukset johtivat jopa epäinhimillisiin ratkaisuihin, kun kuntouttajien ja henkilökohtaisten avustajien käynnit kiellettiin. Myös monet omaishoitajat joutuivat liian tiukoille vapaapäivien peruuntumisen takia. Toivottavasti emme joudu enää palaamaan kevään rajoitustoimenpiteisiin, mutta jos niin käy, rajoitustoimenpiteet on tehtävä toisella tavalla ja huomioiden taudin etenemisen alueelliset erot.

Kesällä koronatilanne on pysynyt maassamme rauhallisena, mutta nyt on hyvinkin mahdollista, että tautitapaukset lähtevät kasvuun. Jokaisen on pidettävä huolta siitä, että omalta osaltaan tekee kaiken voitavansa tartuntojen välttämiseksi. Toisin sanoen käsihygienia, oikea yskimistekniikka ja turvavälit sekä se, ettei sairaana lähdetä minnekään, ovat edelleen tärkeimpiä tapoja estää tartuntoja. Jos hengityssuojaimia käytetään, niitä on käyttävä oikein. Väärin käytettynä, ne voivat olla enemmän haitaksi kuin hyödyksi. Hengityssuojainten oikeasta käytöstä voit katsoa esimerkiksi tästä Ylen uutisesta (linkki).

Meillä on pitkä syksy edessämme, eikä rokotteen käyttöönoton ajankohdasta ole vielä selkeää käsitystä. Nyt kannattaa kerätä itselleen vastustuskykyä kaikkia viruksia vastaan liikkumalla luonnossa ja syömällä luonnon antimien vitamiineja ja hivenaineita. Itselleni luonnossa liikkumisen motiivina on myös luontokuvien ottaminen kännykkäkameralla. Ohessa eräs otos tältä kesältä.

Pidetään huolta itsestä ja toisista. Kevään poikkeusolot osoittivat, että Suomessa on edelleen toisista välittävä yhteisöllisyyttä. Pidetään siitä kiinni ja välitetään toinen toisistamme. Outokumpulaisen kirjailija Esko-Pekka Tiitisen runon sanoin toivotan lukijoilleni hyvää ja virkistävää elokuun jatkoa:

”Joka ei välitä pienimmästä,

ei välitä suuremmastakaan,

joka ei katso lasta ja vanhusta silmiin, ei katso ollenkaan,

joka näkee naapurin, näkee kauemmaksikin, joka tuntee kaupungin kodikseen, tuntee muutakin.”

 

-Merja Mäkisalo-Ropponen

kansanedustaja (sd)