Terveisiä Ukrainasta

Tänä vuonna itsenäisyyspäivänä koin erityisen suurta kiitollisuutta, että saan elää itsenäisessä Suomessa. Meillä on taloudellisista haasteista huolimatta monet asiat hyvin. Kävin nimittäin viime viikolla tulevaisuusvaliokunnan pienen delegaation matkalla Ukrainassa. Maa yrittää löytää omaa itsenäistä identiteettiään vuoden 2014 tapahtuneen vallankumouksen jäljiltä. Samalla kuitenkin maan itä-osassa käydään koko ajan Venäjän tukemien separatistien sotaa maan tiettyjen alueiden erottamiseksi Ukrainasta. Tilannetta voisi verrata siihen, että Suomessa jossakin maakunnassa olisi sotatila. Separatistien hallinnassa olevien alueiden asukkaiden tilanne huononee taas talven tullen. Saamiemme tietojen mukaan taistelut ovat jälleen kiihtyneet, eikä tulitaukoa ole pystytty pitämään.

Ukrainan valtiolla on sodan lisäksi paljon muitakin vakavia ongelmia ratkottavanaan. Pahimpina ongelmina he itse mainitsivat korruption ja energiaomavaraisuuden vähäisyyden. Ilman korruption kitkemistä ei yhteiskuntaa saada uudistumaan ja tervehtymään.

Ukrainan yhteiskunta on suuren murroksen keskellä ja siksi on hienoa, että siellä päivittäisten ongelmien ratkaisujen etsimisen lisäksi halutaan visioida myös tulevaisuutta. Ukrainan parlamentissa on puoli vuotta sitten perustettu tulevaisuusvaliokunta ja valiokunta pyysi Suomen Eduskunnan vastaavalta valiokunnalta apua työn käynnistämisessä. Olin valiokunnan varapuheenjohtajana edustajien Aila Paloniemi ja Jukka Kopra kanssa vierailulla Ukrainan parlamentissa Kiovassa. Kävimme hyödyllisiä keskusteluja sikäläisen valiokunnan puheenjohtaja Mr Oleksiy Skrypnyk kanssa myös yhteistyön jatkamisesta. Suomen tulevaisuusvaliokunta voi omien kokemustensa jakamisen perusteella helpottaa alkavan valiokunnan työtä. Toisaalta tämän kaltaisessa mentoroinnissa molemmat osapuolet oppivat. Tämä tuli esille jo tämän lyhyen vierailun aikana.

Tapasimme matkalla myös yliopisto-opiskelijoita ja erilaisten ajatuspajojen toimijoita. Näissä keskusteluissa tuli hyvin esille ukrainalaisten tulevaisuuden usko ja kansalaisaktiivisuuden voima. Monissa keskusteluissa meiltä kysyttiin Suomen koulutusjärjestelmästä ja innovaatiopolitiikasta, sillä näillä molemmilla sektoreilla Ukrainassa on paljon kehitettävää. Ukrainassa tiedettiin, että ne ovat Suomen vahvuuksia.

Toivottavasti ne ovat vahvuuksiamme myös tulevaisuudessa, sillä nykyinen hallitus on säästöpäätöksillään pahasti romuttamassa varhaiskasvatus- koulutus, tiede-tutkimus- ja innovaatiojärjestelmiämme. Tällaista virhettä ei tehty edes 1990-luvun laman aikana. Olemme tulevaisuusvaliokunnan kokouksissa kuunnelleet lukuisia asiantuntijoita, jotka ovat ilmaisseet huolensa siitä, miten Suomelle käy, kun tulevaisuuden kannalta kaikkein tärkeimpien alojen toimintaa ajetaan alas. Kärkihankkeet eivät auta jos perusrahoituksen vähentämisen avulla viedään toiminnalta pohja pois.

Merja Mäkisalo-Ropponen

Kansanedustaja (sd)

Tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja