Totta vai tarua – Vale leviää somessa kuin väärä raha!

Viime viikolla järjestettiin eduskunnassa 8. kerran Finnish Internet Forum, jonka toteuttivat Suomen Internet-yhdistys yhdessä Tulevaisuusvaliokunnan kanssa. Yhtenä keskeisenä teemana forumissa oli internet ja totuuden jälkeinen aika.

 

Forumin aikana puhuttiin paljon medialukutaidosta, jota tulee opetella jo varhaiskasvatuksesta alkaen. Kouluissa se on linkitettävä kaikkiin oppiaineisiin. Toisaalta tällä hetkellä tuntuu, että asia koskee vähintäänkin yhtä paljon meitä aikuisia.

 

Valitettavasti internetin kehityksessä on edetty liikaa tekniikka edellä ja eettinen keskustelu on jäänyt liian vähäiseksi. Esimerkiksi liian usein unohtuu, ettei oma mielipide ole välttämättä totuus. Jokaisella on lupa kertoa omia mielipiteitään, arvioitaan ja ennusteitaan, mutta niitä ei saa sotkea faktoihin ja siksi on tärkeä oppia sanomaan: ”Minun mielestäni…” tai ”Itse ajattelen…”

 

Demokraattisen keskustelun uhkana on myös tiedonvälityksen kaventuminen. Meillä on yhä kasvava määrä ihmisiä, joiden ainoa tapa hankkia tietoa maailmasta on sosiaalinen media. Sosiaalisessa mediassa on helppo levittää tunteisiin vetoavia tarinoita, jotka voivat olla täysin perättömiä. Perätön tarina voi netissä kiertäessään muuttua ihmisten mielissä todeksi. Juuri tähän ns. valeuutisten voima perustuu. Myös lukuja ja prosentteja käyttämällä on helppo sekoittaa keskustelua. Siksi jokaisen on opittava kysymään: Mitä tämä tarkoittaa ja mitä SINÄ tarkoitat?

 

Demokraattisen keskustelun edistämiseksi sosiaalisessa mediassa on opittava myös asiallisuutta. Tällä hetkellä internetin ilmapiiri vähentää siellä käytävää demokraattista keskustelua, sillä harva asiallista keskustelua kaipaava haluaa sosiaalisessa mediassa tulla julkisesti haukuttavaksi.

 

Valeuutisten tunnistamiseksi tarvitaankin yhä enemmän faktantarkastajia, jotka analysoivat uutisia rationaalisiin ja objektiivisiin tosiasioihin. Suomessa käynnistyi vuonna 2014 joukkoistumista hyödyntävä vapaaehtoisvoimin toimiva Faktabaari, joka tarkistaa julkisen keskustelun väitteitä. Faktabaari on valittu vuonna 2014 Suomen journalistiseksi teoksi ja sen jälkeen se on saanut myös European Public Communication palkinnon. Faktabaarin löydät osoitteesta www.faktabaari.fi. Kannattaa tutustua.

 

Jokainen voi toimia faktantarkistajana ja tunnistaa valeuutisen. Suomen kirjastoseura antaa seuraavia ohjeita:

 

  1. Tarkista taustat. Tutki jutun julkaisseen sivuston. Mikä on sen tarkoitus ja kuka on ylläpitäjä.
  2. Kuka on tekijä? Hae tietoa tekijästä. Onko tekijä luotettava, onko häntä edes olemassa.
  3. Tarkista päivämäärä. Milloin uutinen on julkaistu? Onko se enää ajankohtainen.
  4. Lue koko juttu. Klikkiotsikot hämäävät. Mikä on koko tarina?
  5. Mihin juttu perustuu? Avaa linkit. Tukeeko esitetty taustatieto tarinaa.
  6. Onko se pila? Erikoinen uutinen voi olla pila. Tarkista sivusto ja kirjoittaja.
  7. Tarkista asenteesi. Mieti, voivatko omat ennakkoluulosi vaikuttaa arvioosi uutisesta.
  8. Kysy asiantuntijalta. Tarkista muut uutissivustot.

 

Merja Mäkisalo-Ropponen