Umpisurkea oppositioko?

Kirjoitin jo vastineeni Savon Sanomissa 2.9. julkaistuun ministeri Soinin kirjoitukseen, jonka otsikkona oli ”Umpisurkea oppositio”. Koska kaikkia kirjoituksen herättämiä ajatuksia en vastineeseeni pystynyt kirjoittamaan, jatkan vielä kirjoituksen herättämiä pohdintoja. Ymmärrän Soinin kirjoituksen olevan puolustusmekanismi hänen oman puolueensa surkealle kannatukselle. Kaikkien gallupien mukaan sinisten alamäki on ja pysyy. Sellaisessa tilanteessa usein käytetään kaikkia keinoja – kuten itsensä yltiöpäistä ja kritiikitöntä kehumista ja muiden mollaamista. Kuitenkin arvostelussakin pitäisi pysyä totuudessa. Soinin kirjoituksessa oli useampikin virheellinen tieto.

Iloitsemme kaikki talouden kasvusta ja työllisyyden parantumisesta. Minkä verran se on hallituksen ansiota, on jo kokonaan toinen juttu. Velaksi eläminen ei kuitenkaan lopu, kuten Soini väittää. Poliisien määrä ei myöskään ole noussut. Hallituskauden alussa poliisien määrä oli 7 359. Nyt budjettiriihessä tehtyjen lisäysten jälkeen poliisien määrä on 7 200. Toisin sanoen lisäysten jälkeenkin poliisia on 159 vähemmän kuin kolme vuotta sitten.

Ministerin Soinin huoli maatalousyrittäjistä ja maatalouden tulevaisuudesta on aiheellinen. Olen tavannut tänä kesänä maatalousyrittäjiä eikä heiltäkään tule hallitukselle kehuja. Esimerkiksi nuoret maatalousyrittäjät olivat erityisen huolissaan maatalouden tutkimusrahoituksen vähentymisestä. Suomalainen maatalous tarvitsee tutkimuksen kautta saatuja innovaatioita ja uudistumista. Tämän kaltainen tutkimus on kuitenkin ajettu alas. Samoin kaikesta muustakin koulutuksesta, tieteestä ja tutkimuksesta on säästetty. Erityisesti ammatillisen koulutuksen säästöt ovat johtaneet oppilaitokset kaaokseen. Seuraavassa hallituksessa SDP aikoo käynnistää Oppimispolku 2030 -visiotyön, jonka myötä Suomen menestys ja globaali rooli rakentuvat koulutuksen, sivistyksen, tutkimuksen, osaamisen ja uusien innovaatioiden varaan, ks. Osaamispolku 2030.

Nykyhallitus on jakamassa kansakunnan kahtia; köyhyys ja eriarvoisuus ovat kasvaneet. Rikkaille on annettu lisää ja köyhiltä otettu pois. Pahimpia virheitä on perusturvaan tehdyt indeksileikkaukset ja -jäädytykset sekä lääkkeiden omavastuun korottaminen. Nämä leikkaukset ovat ajaneet muun muassa pitkäaikaissairaat ja eläkeläiset ahdinkoon. Jos SDP on hallituksessa, aiomme toteuttaa pienempien eläkkeiden korotukset ja parantaa ikäihmisten elämän, hoidon ja hoivan laatua!

Hallitus jakaa kansakuntaa kahtia tuomalla sellaisia esityksiä, joita työmarkkinajärjestöjen on mahdotonta hyväksyä. Viimeisin näistä on irtisanomissuojan heikentäminen pienissä alle 20 työntekijän yrityksissä. Jos hallitus jääräpäisesti pitää kiinni esityksestään, tulossa on kenties työtaistelujen syksy. Toivottavasti hallituksella on viisautta perua esityksensä.

Vaikka työllisyys on parantunut, pitkäaikaistyöttömyyden kova ydin on säilynyt. Hallitus luulee, että pakottamalla ja erilaisilla sanktioilla pitkäaikaistyöttömät työllistyvät. He tarvitsevat koulutusta, räätälöityjä palveluita ja jopa rinnalla kulkemista, päästäkseen takaisin työelämään. Tähänkin SDP:llä on selkeä toimenpideohjelma.

SDP on tulevaisuuden puolue ja tulevaisuuden eteen puolue tekee työtä. Vuosien 2018 ja 2019 aikana SDP kerää ratkaisuja tulevaisuuden muutoshaasteisiin, liittyivät ne sitten sosiaaliturvaan, perheiden hyvinvointiin, koulutukseen tai verotukseen. Suomi tarvitsee nyt tulevaisuuden investointeja, yhteiskunnallista luottamusta, yhteistä tahtoa, kykyä rakentaa siltoja ja ylittää niitä.

Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)

 

Kommentit

 • tapani

  SDP:llä on aika pitkä historia hallituksessa.
  Nyt kun se on ollut 3 vuotta oppositiossa, niin kaikki kurjuus on hallituksen syytä…

  Miksi SDP:n hallituskausien aikana ei saatu asioita kuntoon?

  Vai onko puolueessa tapana sanoa, että sitten tulevaisuudessa kaikki on paremmin…

 • Merja Mäkisalo-Ropponen

  Jos jotain puoluetta hallituksessa olon pituuden perusteella pitää ”syyttää” Suomen ahdingosta, niin se on kokoomus. Kokoomus on ollut yhtäjaksoisesti pisimpään hallituksessa ja Kokoomus on ottanut eniten velkaa ja kasvattanut eriarvoisuutta.

 • Tapani

  Sdp on ollut Kokoomuksen kaverina kasvattamassa eriarvoisuutta samalla tavalla.
  Turha väittää vastaan.

  Nyt Sdp haluaa mm. lisää vaikeasti työllistyviä nuoria miehiä Afrikasta ja Lähi -idästä.
  Saadakseen vaalikarjaa. Muutenhan puolueen äänestäjät vähenevät luonnollista tietä.

  Suomalaisilta Sdp haluaa lisää veroja.

  Eikös olekin vanha totuus että Sdp:n kädet on toisten taskuissa.

 • Merja Mäkisalo-Ropponen

  Totuuksia taitaa olla monenlaisia, mutta tilastollinen totuus on se, että viime hallituskaudella demarien ansiosta eriarvoisuus ja köyhyys vähenivät ensi kerran moniin vuosiin ja tämän hallituksen aikana molemmat ovat kääntyneet kasvuun!

 • tapani

  Kun työllisyys lisääntyy, niin köyhyys vähenee.

  Työllisyys on nyt lisääntynyt.

  Ja miten poliitikko mittaa eriarvoisuutta?
  Lisäksi köyhiä/pienituloisia Sdp haluaa haalia rajojen takaa Suomeen. Siihen on syynä se vaalikarjan hankinta.

 • Merja Mäkisalo-Ropponen

  Hyvä Tapani, meidän jahkaaminen ei johda mihinkään, joten lopetan omalta osaltani tähän keskustelun. Kukin tulee omalla uskollaan autuaaksi. Tiedoksi kuitenkin, että mm tilastokeskus tuottaa koko köyhyys ja eriarvoisuustilastoja. Hyvää Syksyä Sinulle!

 • Holkeri

  Surullista katsoa Timo Soinin tapaa keskustella, vaikuttaa Soinin olevan sydämeltään ilkeä ja toisia haukkuva persoona, jolla ei ole mitään ymmärrystä diplomatiasta. Uransa varrella Soini on haukkunut Sauli Niinistön, Juha Sipilän, Kokoomuksen, Orvon, Perussuomalaiset, oikeusjärjestelmän, diplomaatit, ulkoministeriön …. lista on loputon, käytännössä kaikki ovat saaneet osansa.

  Tulee usein käsitys, että Soini on psykopaatti = röyhkeä ja häpeilemätön henkilö…

 • Tapani

  Mistä herra Holkeri vetäisi tähän ketjuun Timo Soinin? Kukaan järkevä ei sitäpaitsi hauku Soinia psykopaatiksi. Ei edes sdp :läiset.

Kommentointi on suljettu.