Lapinharakka oli viedä lakin päästä

Lapinharakka eli isolepinkäinen on taitava lentäjä. Se saalistaa nopeasti syöksyen ja kykenee lekuttamaan paikallaan kuten tuulihaukka.

Lapinharakka eli isolepinkäinen on taitava lentäjä. Se saalistaa nopeasti syöksyen ja kykenee lekuttamaan paikallaan kuten tuulihaukka.

Osuin toukokuun lopulla maisemaan, jossa asusti lapinharakkapari. Huomasin toisen linnuista kuivan kelon latvassa. Se tähysteli valtakuntaansa; viitisen vuotta sitten hakattua kumpareista maastoa. Aukiota halkaisevaan puronotelmaan oli jätetty kymmenmetristen kuusten jono. Sieltä löytyi pesä.
Kuvauksen kannalta paikka oli tukkoinen. Vasta kesäkuun ensimäisellä viikolla poikasten lähdettyä pesästä pääsin toteuttamaan tavoitteeni saada lentokuvia. Poikue oli hajantunut miehen korkuiseen taimikkoon, jonne emot niitä syöttivät. Pystytin pikapiilon ja jäin odottamaan. Sain kuvia emolinnuista istumassa taimien latvanipukoissa, mutta lentoon en ehtinyt ”ampua”.
Päätin luovuttaa ja kun läksin liikkeelle, jaloistani räpisteli lapinharakan poikanen päästäen hätähuudon. Samassa käheän kireästi huutava emolintu hyökkäsi ja oli viedä lakin päästäni.
Lapinharakalla on tuulihaukan tavoin kyky lekuttella paikallaan ilmassa. Käytin tilausuuden hyväkseni ja kuvia syntyi.
Lapinharakassa minua viehättää sen petomaisuus ja suorituskyky. Se iskee saaliseensa kuin  putoava pommi. Näin kerran marjapensaassa lymyävän varpusen joutuvan uhriksi sen ehtimättä tajuta mikä siihen iski. Myyrät, päästäiset, sisiliskot, pikkulintujen poikaset ja isot hyönteiset ovat ”lappalaisen” saalisvalikoimaa. Aika karheaa sapuskaa vain punakylkirastaan kokoiselle linnulle.
Timo-Heikki

Kommentit

  • Sirpa Ruotsalainen-Niskanen

    Kiitos. Sinulla oli sekä taitoa että tuuria lapinharakan kuvaamisessa. Melkomoisia sattumuksia!

Jätä kommentti

*