Syksyisiä kohtaamisia pohjoisen lintukansan kanssa

syyspulmunen-tiella-kopio

Syyspulmunen sulautuu kuhmolaisen metsäautotien valkoisten ja ruskeiden murskeenpalasten joukkoon.

Pulmunen jos mikä on lintu, joka yhdistetään varhaiskevääseen. Se näyttäytyy näillä korkeuksilla jo maaliskuussa ja isompina joukkoina huhtikuun puolivälissä. Pulmunen tulee ja menee. Sen kevätmuutto johtaa Pohjolan katolle, suurtuntureille pesimään.
Ei ole tullut pieneen mieleenkään, että pulmusen voisi tavata syksylläkin. Sellainen sattuma osui kohdalle vuosi takaperin Kuhmossa rajavyöhykkeen tuntumassa. Ajelimme metsäautotietä  metsäpeuroja etsiskellen, kun neljä kirjavaa pikkulintua pyrähti tien ohesta. Pulmusia!
Yksi niistä laskeutui kivelle. Nappasin kuvan. Myöhemmin samalla reissulla tapasimme toisenkin parven. Se lenteli auton edessä kadoten näkyvistä aina laskeutuessaan. Olimme ihmeissämme, kunnes selvisi, että ne sulautuivat täydellisesti tietä päällystävien valkoisten ja ruskeiden murskeenpalasten mosaiikkiin.
Toisen pohjoisen linnun, järripeipon sukukuntaa tupsahti pihaamme syyskuun alkupäivinä. Pohjoisen kansa on antanut lajille nimen pohjasenpappi. Joku kirkollisen värimaailman expertti saisi puolestani pohdiskella, juontuuko nimitys järripeipon puvusta.
Pohjolan väkeä se on tilhikin. Ja niitä vasta onkin. Olen viettänyt viime päivät luonnossa aamusta iltaan ja nähnyt kasvavan tilhipaljouden. Ensin rastaat ja tilhet putsasivat yhdessä meidän pihapihlajistamme isomman. Sen pienemmän hoitivat tilhet. Ja millä raivolla! Ehdin nipin napin pelastaa muutaman marjaisan oksan myöhempiin kuvaustarkoituksiin.
Olen aina ollut kevätihminen ja oppinut tuntemaan linnut kevätpuvuissaan. Nyt kun tuota Luojan suomaa aikaa on, niin hämmästellen olen joutunut ikäänkuin koulunpenkille syyspukuisia lintuystäviä tunnistaakseni.

Timo-Heikki

Kommentit

  • Sirpa Ruotsalainen-Niskanen

    Mielenkiintoista. Linnut syysasuissaan on sitten uusi aluevaltauksesi – luonnossa riittää opittavaa koko ajan konkarillekin, kuten huomasit.

Kommentointi on suljettu.