Yksinhuoltajaisäjoutsen

Kirjoittelin alkukesällä kotijärvellä asustavan joutsenperheen äkillisestä kadosta. Melko lyhyessä ajassa viidesta poikasesta katosi neljä ja toinen emolinnuista. Jäljelle jäi siis yksi poikanen ja toinen puolisoista. Epäilen, että joutsenet joutuivat ilveksen saaliiksi.
_DSC0240 kopio 2
Tynkäperhe on liikuskellut lähistöllä koko kesän, mutta näyttäytynyt harvoin. Linnut ovat nykyjoutseniin peilaten poikkeuksellisen arkoja.
Viikko sitten pääsin kuvausetäisyydelle. Kuvista kävi ilmi, että aikuinen leskijoutsen on yksinhuoltajaisä. Että mistäkö tiedän? Kuvasin toissa keväänä pariskunnan parittelun ja sen tohinan kuvissa näkyy, että koiraalla on vaaleanharmaat, naaraalla mustat silmät.
Ainut eloonjäänyt poikanen on varttunut normaalisti. Se lentää pian ja matkaa talvehtimaan  harmaasilmäisen isänsä kanssa Etelä-Suomen pelloille ja Itämeren piiriin.
Päässäni pyörii kysymyksiä koiraan tulevaisuudesta. Millä tavoin sen asiat järjestyvät? Tuleeko se takaisin? Tuleeko se poikasensa kanssa? Kykeneekö se puolustamaan monivuotista elinaluettaan, jonka ehdoton ja kovaotteinen hallitsija se on ollut?
Odotan ensi kevättä mielenkiinnolla, sillä järvelle on ollut tunkemassa toinenkin joutsenpari. Leskijoutsenella saattaa olla häätö edessä. Tai sitten ei, jos se onnistuu pariutumaan uudestaan ja puolustamaan reviiriään puoliso tukenaan.
Timo-Heikki

Kommentit

  • Sirpa Ruotsalainen-Niskanen

    Kiitos kirjoituksestasi Timo-Heikki. Minäkin ihmettelin samanlaista tilannetta Laukkalassa. Heinäkuussa valokuvasin joutsenvanhemmat ja näin yksi tai kaksi poikasta. Kun kävin elokuun lopussa samalla lammella, siellä uiskenteli vain toinen emoista ja yksi poikanen. Sinä olit katsonut tarkkaan joutsenemojen silmien värin, minä en. Siispä en tiedä, onko leski isä vai äiti.

  • Maija Penttinen

    Samanlainen tapaus tapaus sattui tänä kesänä myös Pielaveden Kirkkosaaressa. Seitsemästä joutsenen poikasesta hävisi yht`äkkiä kuusi poikasta. Joutsenpariskunnalla on enää yksi poikanen ja kaikki ovat erittäin arkoja.

Kommentointi on suljettu.