Aika entinen ei palaa, valinta on tehty puolestasi

Muutostako

Muutoksen vuodet vievät kovaa vauhtia eteenpäin. Muutoksessa työelämässä odotetaan suuria vaikutuksia taloudellisesti ja toiminnallisesti. Tämän olen havainnut viimeisen 10 vuoden aikana, kun omaa työyhteisöäni on muutos kohdannut. Pienestä se alkoi ja taloudellisten seikkojen takia. Sitten laajennettiin ruoan tekemisestä myös muuhun palveluun, puhutaan tukipalveluista. Jokainenhan voi käsittää sanan tukipalvelu ihan miten haluaa. Sitten hienommin puhutaan jäljelle jäävistä palveluista ydinpalveluina.

Työn muuttumisen hinta

Kyllä, olen nähnyt sen muutoksen tuskan ja ihmisten epäluulon. Kun kummikin ollaan vaikuttamassa poliittisilla päätöksillä hänen työhönsä. Ei kai siinä kaikki olisikaan hyvin jos pelkkä työ muuttuisi, vaan samalla olet arvostelun kohteena, jossa entisestä työkaverista tulee mahdollisesti sinun työsi arvioija, ostaja, niin hyvässä kuin pahassa.

Arvostelun tai palautteen sanotaan kuulemma kehittävän palvelua, mutta kun itse arvostelu on lehtijutun muodossa kuten 23.2 ilmestyneessä Kuopion kaupunkilehdessä, se on jo kaukana kehittävästä palautteesta.

Asiantuntijoita menneessä

Eniten jutussa jäi askarruttamaan toisten ammattiyhdistys edustajien/aktiivien vaateet pienemmällä palkalla olevien siivoojien, ruokapalvelutyöntekijöiden ja kiinteistönhoitajien kilpailuttamisesta. Ehkä paremmalla palkalla olevien etuoikeutus onkin vaatia lomautuksia ja irtisanomisia, kunhan vaan oma pesä pysyy kiillotettuna.

Näistä asiantuntijoista ilmenee haikailu aikaan entiseen, missä valmistuskeittiöitä oli joka kulmalla. Ruoka ja palvelut oli rajoittamattomasti saatavilla kunhan vaan jotenkin oli liitettävissä kaupungin toimintaan. Se oli aikaa, jolloin siivooja oli apukäsinä niin kouluilla kuin terveydenhuollon puolella. Opettajat saivat kiinteistönhoitajilta postinhakupalvelua, parhaimmillaan auton käyttämisen katsastuksessa.

Luulo ja tieto eri asioita

Ihmettelen tietämättömyyden puutetta järjestelmästä ja tavoista toimia. Tiskataanko astioita, vai osallistuuko kuka milläkin tavalla ruokien valmistukseen tai tarjoiluun riippuu mitä on sovittu tilaajan kanssa, eikä suinkaan hinnanmuodostuksesta. Tämmöiset asenteelliset mielipidemuokkauskirjoitukset kertovat halusta vaikuttaa ohi poliittisen järjestelmän oman aseman parantamiseksi. Voi vain arvailla onko tulevien vaalien läheisyys tuomassa hyvinkin oikeistolaista näkemystä edunvalvojien suulla. Tällä ei paranneta yhteistoimintaa ja työhyvinvointia tekijän tai tilaajan leirissä.

Tämä on kannanottokirjoitus niiden ihmisten, servicalaisten puolesta, jotka tekevät työtänsä kuinka on sopimuksessa sovittu.

Reijo Räsänen JHL pääluottamusmies, yksi osa joukkuetta elämän pallokentillä