Ammattiin valmistuvat, tulevaisuuden toivot

Alkaa olla kevät siinä vaiheessa, että ammatillisen opintojen päättäminen on edessä. Tulevaisuuden toivoilla ovat tähtäimet luetun ammatin töissä, vai onko se sitä todellista tulevaisuutta?

Juhlasta..

Viime aikojen puheet toistavat työllisyyden nousua, ja talouskasvu rullaa eteenpäin. No niinhän sitä kirkas-silmäisenä valmistuneena uskoisi. Tosiasiassa nuoret vastavalmistuneet ovat tuskin miettineet politiikan kautta tapahtuvia työn tulevaisuutta koskevia päätöksiä. Todistus kourassa ja kun päättäreiden juhlinnan jälkeen alkaa olla se työelämä.

…arkeen

Hyvistä lupauksista huolimatta valmistuneiden osa saattaa olla karua jo työelämän ensimetreillä. Se toivottu työ saattaa odotuttaa itseään, varsinkin semmoinen mistä saa palkkaa. Jos työnantajan edustajia kuuntelee, niin heidän uskomuksen mukaan uuden ei tarvitsisi saadakaan palkkaa, koska ovat aloittelijoita. Kyllä se siitä kokemus karttuu kun tekee tarpeeksi pätkätöitä ja on sopivan nöyrä. Ai miksi pitää olla nöyrä? Syyhän on että alkaa olla kohta työelämän pelisäännöt nykyhallituksen toimesta ajettu siihen jamaan, että kun ei naama miellytä, niin paikkasi on taas auki.

En tiedä kestääkö mahdolliset uudet nuoriin kohdistuvat työlain muutokset perustuslain tulkintoja, vai onko se pelkkää ikä-rasismia? Onhan se sikäli jopa säälittävän ammattitaidotonta työnantajan puolelta, jos ei nykyisen koeajan puitteissa näe työntekijän, ja varsinkin juuri ammatin hankkineen osaamista. Siis puoleen vuoteen pitäisi havaita kyllä osaamisesta johtuvat puutteet, tai on ollut helkkarin huono perehdytys työhön.

Sitten on myös valmistuneissa uudelleen kouluttautuneita, ammatinvaihtajia. luulisi, että heillä menisi paremmin, kun on ennen edes jotain työelämän kiinnityksiä. Eipä siinä nuorempiin muuta eroa, kuin että jos olet yli kolmekymppinen, niin aavistus paremmin.

Miten tulevaisuus

Onko Suomessa sitten jonkinasteinen kohtaanto-ongelma työn saamiseksi? Tämäkin varmaan kun työ on jossain kauempana kuin koti. Myös halu maksaa sopimusten mukaista palkkaa alkaa olla entistä vaikeampi osalle työnantajapuolta. Pätkätyöt on tullut isoksi todellisuuskuvaksi ja kansan syvien rivien hyväksyvä nyökyttely asialle. Tosiasiassa ns.kansan syvät rivit ovat aikanaan saaneet tulla työelämään hyvien aikojen vallitessa, missä kunnioitti sopimuspuolet toisiaan.

Niin, työn tekemiselle ja tulevaisuuden toivoille ovat työelämän pelisääntöjä rakentamassa sellaiset ihmiset, joilla on hukassa ymmärrys tulevaisuudesta. Yksittäisiä heittoja rakenteiden muuttumisesta, paikallisesta sopimisesta, kestävyysvajeista. Pahalta näyttää tämän hetken suuntausta kun katsoo. muuttumisesta, paikallisesta sopimisesta, kestävyysvajeista.

Luulevatko he oikeasti sopivansa itse asioistaan? Tuleeko muka kaikista pärjääviä yrittäjiä? Oma vastaus molempiin, ei!

Reijo Räsänen näkemyksiä jotka ovat omia