En minä, mutta ne muut

Saako mitä tilaa

YT-neuvottelut, tuo kirosana merkkaa yleensä jonkun työn päättymistä tai siirtymistä muualle. Sanana YT on reaktiona työntekijälle pelkoa, odotusta ja pettymystä. Työnantajan näkövinkkelistä se on talouden kuntoon laittamista, linjakkaampaa organisaatiota jne. . Menetykset mitataan eri tavalla.

Kuntien ja kaupunkien alkaneiden YT-neuvotteluiden suorannainen buumi ei yllättänyt, siis miksi ei? No yksinkertaisesti, jos vähennät rahaa ja vaadit enemmän, niin mitä löytyy loppupäästä? Kassa tyhjä ja varsinkin jos on työvoima valtaista työtä, niin henkilöstö ensimmäisenä yleensä tarkastelun kohteena. Toki tätä ennen on varmaan harjattu tiheällä kammalla ylimääräiset kulut ja ostot.

kunhan vaan saadaan säästöjä

Vaiheessa kaksi alkaakin se hölmöilyn jakso, yksiköt, työyhteisöt aloittavat sen säästämisen, toisin sanoen näpertelyn. Säästetään tilaamisessa, nyt menee palaverit pelkällä kahvilla. Tehdään itse, siis se työ mikä ei ennen ollut mielekästä, eli lapioidaan vaikka pas..lietettä, kunhan vaan säästää. Nehän ovat niitä kalliita ostopalveluita, niissä asuu syyllinen jonkin viraston, kaupungin tai kunnan heikkoon talouteen. Asiantuntemus on toinen puoli, jos se perustuu minusta tuntuu metodiin, tai kuulin kaverilta. Menee yleensä niin, että kunhan vaan minä en joudu säästämään vaan joku muu.

Itse YT-neuvotteluvaiheessa henkilöstöryhmät korostavat kenenkä työ on tärkeintä ja arvokkainta, sama laulu, en minä, mutta ne muut. Tässä vaiheessa tuodaankin ihmishenkien suojaaminen, vanhukset ja ääripäässä maahanmuutto, ja ulkomaanapu jne..

päättäjän osa

Poliitikkoparka on ihmeissään, kun ovella juoksee lähetystöjä ja hädissään tekee sitten ratkaisuja, jotka parhaimmassa tapauksessa sinetöivät hänen oman tulevaisuuden päättäjänä. Niinhän se luulee, koska vähentämiset ja ulkoistukset on päättänyt pieni piiri, ja he tarvitsevat kumileimasimen haluamalleen politiikalle yleisen edun nimissä.

Ihan oikeasti, ei ne syylliset löydy, tai talous parane sopimuksia heikentämällä, pelotelulla töiden karkaamisesta ulkomaille. Elämää on myös YT-neuvotteluiden jälkeenkin?

Eteenpäin meno vaatii avoimuutta päätöksiin, yhteistyötä, puhumista. Jos ei muuten syyllistä löydy, niin peilin edessä, kun käy ja miettii, että kävinkö itse vaikuttamassa mitenkään, sillä yhdellä äänellä. On sillä merkitystä.

Reijo Räsänen Turun kaupungin painajaista odottamassa