Eriarvoistunut työelämä

Julkisuudessa ovat kantaneet huolestumistaan eriarvoisuudesta ja sen kasvamisesta maamme päättäjät, pääministeri mm puheessaan. Jäikin mietityttämään, että ketä hän tarkoitti? Oliko kyseessä hänen omaan tuttavapiriin kuuluvista? vai sen verkoston ihmisistä jotka ovat eriyttäneet itsensä yhteiskunnan yhteisistä velvoitteista, veroista. Jos ei ymmärrä tai on niin kaukana todellisesta elämästä, niin missä kohtaa työntekijäväestö luovuttaa omasta empatiastaan yhteiskuntaan kohtaan.

onko työelämän eriarvoisuus pysyvää?

Eriarvoistuminen on tulossa myös työelämään, tai on jo tullut kun eri ammatteja tarkastellaan ammattisuojan tai yleisen arvostuksen näkökulmasta. Julkinen keskustelu on jo leimannut ns. hyvät ammatit versus työt mitä pidetään paskaduuneina. Telkkarissa pyörii sankariammattina likakaivon tyhjentäjä tms..kertooko tämmöinen siitä, että on jo unohdettu ne työt missä se tehdään käsillä, se on ruumiillista, yleensä näiden töiden tekijät jopa väsyvät töissä..

jakaminen me tai he

Tämä tietoinen hakeminen työelämän jaottelusta on kai nähtävissä kun hallitus määräsi teesejään kiky-sopimuksen aikaan. Lehdistön kautta hyvin varhain aloitettu kampanjointi esimerkiksi julkisella puolella työskenteleviä kohtaan. Väitteet tehottomuudesta ja hallinnon valtavuudesta kyllä kiitettävästi tuotiin esille ennen varsinaisia tarjouksia, joista ei mafiatermein voinut kieltäytyä. Päätelmään, jossa julkisen puolen työntekijöiltä leikataan ylimääräistä lomarahoista ei sitten tuottanut hallituksen edustajille tunnontuskia. No jälkiviisaana onkin hyvä nähdä kenelle ja mitä on jaettu. Itse asiassa koko hallituksen tarjous kohtelee eriarvoisesti pääasiassa naisvaltaisia aloja..ei varmaan yllätys? Epäilen, että jos samantyyliset tarjoukset olisi tehty koskemaan pelkästään miesvaltaisia aloja…olisi ollut vaikeampi toteuttaa..siis pelko työtaisteluista tai Suomen pysähtymisestä.

lisää jakavia tekijöitä

On vielä kai jäänyt huomioimatta, eli mikä muu kuin pelkkä kiky-sopimus eriarvoistaa? Tai pohdiskelua että mitä vaikutusta sote/maakunta-uudistuksella tehdään työelämään asioita, joilla lisätään työelämässä tulevaisuuden eriarvoistumista.

Kun jo pelkkää lakitekstiä maakunta ja sitä koskevasta eri lakipaketista tarkastellaan. niin työelämää ollaan eriarvoistamassa. Osa ammattityhmistä saa suoraa jatkoa olemiselleen, tai sanoisko, että turvatumpaa työelämää. Sitten on tuhansia työntekijöitä koskeva epävarmuus, eli tulevaisuuden ratkaisut ovat etelän herrojen päätösten varassa. Odottaako näitä tukipalveluihmisiä olla osa tätä vähempiarvoista työtä, jota kilpailutetaan tai myydään sille kansanväliselle firmalle, joka lupaa parhaiten halventaa sopimuspolitiikkaa.

kenelle päättäjälle annetaan palkinto ulkoistamisesta?

Kun voi arvailla kuinka paljon on tukipalvelutyöntekijöissä on ollut hallituspuolueita äänestäneitä, niin tuskin tämmöistä eriarvoistamista olisi tapahtunut, vai onko kukaan koskaan omiaan rankaissut?

Reijo Räsänen tulevaisuus jossain…

Kommentit

  • Mustamies

    Suomessa alkoi ”eri-arvoisuus silloin, kun ruvettii palkkoja korottamaan %-sentti perustein.
    Pien-palkaiset häviää, jokaisen palkan korotuksen yhteydessä.
    Suuri-tuloiset porskuttaa välittämättä heikompiosaisista elintasosta juuri mitään !

Kommentointi on suljettu.