Hunajaa luvataan, todellisuus toista

Kuullut mainittavan vaaleista, joo kyllä. Eikä ihan mitkä tahansa vaalit, koska näillä on sitten oikeasti vaikutusta tuleviin työehtoihisi. Oli muuten edellisilläkin, vai muistanko väärin?

Muistutan vähän

Lupasihan ne neljä vuotta sittenkin, no niin tekivät ja eihän niitä enää kukaan työntekijä muista. Muistikatko tuli siinä vaiheessa kun sai vaalikojulla makkaraa ja kahvia. No toki edellä mainitut tuotteet korvaa sen mielipahan mikä tuli kikyistä, koeajan pidennyksestä jne. Eikä siinä kuumaa, suuta polttavaa makkaraa syödessä enää tule edes ne puolueetkaan mieleen, ne hallitus kummajaiset. Mukavia ihmisiä tuntuvat olevan telkkarissakin, kaikki ne ketkä olivat ottamassa, ovat nyt samalla puolella.

Sama muuten jatkuu..

Nythän ollaan melkein samoilla lupaus-puheilla menossa samaan suuntaan, saadaan sitten kiistellä niistä lupauksista. Mitäs he lupaavat? Yleissitovuuden säilymistä esimerkiksi, no jos edelliset lupaajat jatkavat, niin tuon voi unohtaa. Samaan aikaan käydään aivopesua sopimisesta, kuinka muka voit ihan itse sitten vaikuttaa palkkatasoosi, sama kuin väittäisi joulupukkia oikeaksi. Suosittu aihe myös luvata palkkaveron alennusta, kuulostaa niin hienolta, mutta maksat sen joka tapauksessa muuna tasaverona, ole huoleti. Sitten julkisten menojen karsiminen, eli otettaan pois opetuksesta, turvallisuudesta ja lisätään kuntien työntekijöiden irtisanomisia. Tosin nähdäänhän jo nytkin kikyjen vaikutukset yt-neuvotteluiden lisääntymisenä kuntakentässä, joten ei siitäkään tule uuden viehätystä.

No mikä sitten eteen? Joku tutkimus kertoi, että pienipalkkainen jättääkin äänestämättä, tekee savolaisittain rotestin ja kiroaa päälle. Sittenpä sitä nyrkkiä onkin hyvä taskussa puristella seuraavat neljä vuotta. Siis joku päättää sinunkin puolesta, ole huoleti. Et ehkä ole tyytyväinen niihin päätöksiin, mutta kansa on puhunut.

Tällä mennään tai ei mennä

Miksi minä en halua palata siihen aikaan kun kikyä sorvattiin? tai koeaikaa pidennettiin, tai lomarahoista napsaistiin, tai mikälie aktiivimalli tuli.

Syynä on yhteiskunnallinen rauhattomuus, johon Laatusenkin mukaan tullut pelaajia ohi normaalin kokoonpanon. Samalla kun he ovat raivanneet tietään, on huomioitava että nämä uudet pelaajat eivät edistä työntekijän pärjäämistä palkallaan missään muodossa. Kunnioitus toista kohtaan sopimisessa saatiin jo 2015, kun kuuluisa nyrkkitervehdys sinetöi heikennykset ja samalla saatiin levottomuuden aalto. Sovitaan asioista niin, että ei tarvitse pelätä levottomuuksia, siis äänestät.

Reijo Räsänen