Kuinka kauko-itä saatiin takaisin

Suomen työelämän muutos tulee sillä tavalla, jota ei työntekijä porukka halua allekirjoittaa. On perusteltu muutoksen tarvetta, Suomi nousuun, kunnat kuntoon jne. Kuinka tämä kaukomailta kopsattu halutaan toteuttaa täällä, on sitten pienen piirin ajattelua…kenen etu?

Startti oli sopivan hallituksen nousu ja politiikan muuttuminen. Tottakai hallitusvastuu antaa mahdollisuuden harjoittaa sitä politiikkaa, josta ovat vastuussa äänestäjilleen ja rahoittajilleen. Työmarkkinaneuvotteluiden mainingeissa Elinkeinoelämän keskusliitto ilmoitti, ettei ole enää jatkossa osallistumassa neuvottelutoimintaan. Jatkossa mennään kohti liittosopimista ja sitä kuuluisaa paikallista sopimista. Näissä asemissa kohti mullistusta, eli kuinka sopimusyhteiskunta viedään 30-luvulle.

Siinä on vaikeat neuvotteluasetelmat kun hallitus nauttii elinkeinoelämän suosioita, vai hallitus mukailee elinkeinoelämän ehdotuksia? Kummin päin vaan, mutta hyökkäykset ay-toimintaan kohtaan ovat tiivistyneet. Tässä onkin mietinnän paikka, että onko työnantaja puoli korttitermeissä ”saletissa” kun lähtee hakemaan vahvaa haastamista kiky-toreissaan olevaa työntekijä osapuolesta?

Tulevaisuus näyttää jo muutenkin pienillä palkoilla oleville huonolta. Lisääntyneen osa-aikaisuuden lisäksi kaikuja palkkojen alentamisesta nousee pintaan. Se on kuulemma paikallista sopimista, kun henkitoreissaan olevan yrityksen tuloskehitystä parannetaan yrityskohtaisella palkkojen alentamisella. Suomessa ollaan tosiaan onnistumassa siinä hikipajojen maailman saamisessa tänne. Sielläpäin maailmaa, siis kauko-idässä on tämä työpaikkakohtainen sopiminen sitä luokkaa jota emme haluaisi, mutta siihen meitä työntekijöitä ollaan viemässä.

…siis me emme halua, tarkoittaa sitten, että ilman mittavaa työtaistelua ei tämä onnistu. Tämähän tarkoittaa sitä ei-sanan käyttöä josta ay-liikettä on syytetty. Jokainenhan voi päissään miettiä miksi ei-sanaa käytetään, se on siksi että jos ei jotain halua.

Joku voi arvella, että miksi blogisti elää näin vahvasti tätä, mutta tämä suuntaus eriarvoistumiseen ja työn tekemisen ehtojen heikennykseen ei palvele ketään, ei edes istuvaa hallitusta.

Reijo Räsänen

ps.linkki johonkin http://www.hs.fi/kulttuuri/elokuva-arvostelu/art-2000005100080.html

vaikka onkin toisen lehden, kannattaa lukea

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Mukavan syvällistä … sopivan purevaa … aika näyttää

  Laitoinko sinulle kommenttina tai muualle, mutta meillä on vielä pitkä tie noihin Kaukoidän palkkoihin; erään artikkelin mukaan kuukausiansio jollakin oli 50 €.

  Erään kirjailijan mukaan länsimaissa pääomapiireissä on luettu parhaiten Marxin vieläkin ajankohtaiset teoreemat; ilman muuta ja on osattu tehdä niihin uudet korvikkeet.

  Se tuo ulko- ja kaukomaiden halpatyövoiman käyttö (lapset mukaan lukien, kun Marx erityisesti heidän huonoja työolojaan moitti 1800-luvulla) on suosittua.

  Työttömyys lisää tai kiihdyttää tätä pääoman nälkää tienata lisää pääoman voittoja alentamalla palkkoja. Ulkoistamisen kehitys lienee sitä, mitä tarkoitetaan markkinatalouden alta maton vetämisellä. ? Pääomapiirit tekevät sen itse itselleen.
  Täytyy saada nuo palkat ylös myös kaukomailla … mietiskelee entinen luottamusmies

Kommentointi on suljettu.