Kuinka työehtojasi heikennetään

Huomioita tulevaan työelämään

Työehdon heikennys, palkkadumppaus, sopimus-shoppailu, onhan tällä monta nimeä. Rujoin tapa on ehkä työnantajan ilmoittaminen että nyt vaihtuu työehtosopimus, ja ei kai kukaan luule, että hyvää hyvyyttään tarjoaa parempaa?

Entäs sitten se kuinka se tehdään hiljaa, pitkällä vaikuttamisella? Se jos on varaa ja vaikutusvaltaa, niin koulutukseen. Ajamalla alas työntekijöitä tukevan koulutuksen ja silti uskottelemalla työntekijän olevan työmarkkinakelpoinen.

Näinhän tässä meinaa käydä puhtausalalla. Tutkinnot alas, ja osaaminen pikakoulutuksella ja hyväksyttämisleima jollain suotuisalla opinahjolla. Viime kädessä opetushallitus on leimanantajana uskomalla markkinavoittoisia puheita.

Kuten aiemmin mainitsin, että jos varaa ja halua satsata vaikuttamistyöhön, niin tässä on tuhoisaa jälkeä tekemässä kiinteistöpalvelualan työnantajat. Pitkäaikainen vaikuttaminen oppilaitoksiin, päättäjiin ja infoaminen eri puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan seminaareissa on saanut osan uskomaan heidän ajatusmaailmansa. Ajatusmaailma koostuu pelkästään rakennuksiin ja tilaan suoritettavasta työstä.

Olen todellakin erimieltä, ja miksikö? Muutama seikka joka on unohtunut. Ensiksi puhtaus kuuluu olla ensisijaisesti ykkösasia kun laitoshuoltaja siivoaa ihmistä lähellä olevaa toimintaa. Toki ylläpitää myös samalla itse kiinteistön kuntoon vaikuttavaa ylläpitosiivousta. Nämä käsitteet on kipa-työnantajan esityksissä niputettu yksinomaan pelkän kiinteistönhoidon alle. Heidän mielestään aseptiikalla ei ole merkitystä. On jäänyt ymmärrys kauaksi jos mietitään sairaaloissa tapahtuvaa laitoshuoltajan työtä. Unohtamatta myös kouluissa ja päiväkodeissa lapsia lähellä oleva siivoustyö. Yleensä ihmistä lähellä oleva laitoshuoltajan työ on jäänyt arvostusta vaille, näin ajattelen. Toki sairaaloihin kuuluu myös kiinteistöhoitotyötä, mutta sekin eroaa huomattavasti teollisuuden ja asuinrakennusten kiinteistönhoidosta erikoisosaamisellaan.

On myös nähtävä nämä tutkintonimikkeen putoamisen koulutuksellinen seikka. Isoilla firmoilla avautuu heidän omat pikakoulutukset, jotka palvelevat ainoastaan heidän omia kohdetavoitteita. Näitä firmoja on alle yhden käden sormimäärä, eli markkinoilla jos on jo nyt keskittymistä, niin kuinka jatkossa. Keskittymät pitävät varmasti sopimuskulttuurin siivousalalla matalalla. Voittajana on ehkä miesvoittoinen kiinteistönhoitajaporukka.

Tämmöinen laillinen sopimus-shoppailu alkaa jostakin, ja nyt näyttäisi että opetushallituksen siunauksella alkaa puhtausalalta, seuraava sitten ruoanvalmistukseen liittyvät koulutukset. Tästä sitten hoitoalan tutkintonimikkeiden muutoksiin jne.

Ollaanko tutkinnosta saatava ammattiylpeys romuttamassa, koska mitä siitä on sen jälkeen jäljellä, kun pikakoulutettu yhden firman osaaja kelpaa vaan sille koulutuksenantajalle.

Reijo Räsänen pienipalkkaisen puolesta