Kyky-puolueen työntekijä-ystävällisyys

Määritelmät työntekijäystävällisyydestä vaihtelevat. Ennen vaaleja annetaan lupauksia milloin mistäkin, kuten Sari sairaanhoitaja jne. Tuo taisikin olla viimeisin kyky-puolueen, siis lue kokoomuksen, positiivinen ilmaisu työntekijöiden suuntaan. Ei sillä, ettei olisi muillakin puolueilla takin kääntöä tai halventavia kirjoituksia työntekijäosapuolta kohtaan, tai heidän työehtojaan puolustavia ammattiliittoja.

Nythän varmaan herää kysymys, että mistäs nyt sitten putkahti aihe tähän. No viimeistään on jossain vaiheessa avattava tuntojaan tästä puolueesta. Kun kyseisen puolueen edustajat kommentoivat työntekijän etuisuuksia tai palkkaa, tulee mieleen suorastaan inho normaalia palkkatyötä tekeviä kohtaan. Se, että he puolustavat omistajuutta, rahan valtaa, taas on varmaan kirjattu puolueen jäsenyyden ehtoihin.

Tämä puolue uskoo yrittäjyyteen, pitää olla oman elämänsä herra, päättää itse työstään ja työehdoistaan. Heidän uskossaan yrittäjät osaavat paremmin työn kuin normaali palkkatyössä oleva. Jos jostain kumman syystä kyky-puolueen edustaja joutuu palkkaamaan työntekijän, niin se saa olla mielellään pienipalkkainen, järjestymätön ja puhelahjaton. Kun kaikki veronkevennykset vielä lasketaan, niin vielä parempi, jos he saisivat työntekijän ilman palkkaa, yhteiskunnan tuella.

Kyky-puolueen ymmärrys ei varmaan riitä tavallisen palkansaajan suuntaan, joka haluaisi tulla toimeen palkallaan. Mutta tarvitseeko ymmärtääkään, kun on napanuora katkaisematta Elinkeinoelämän keskusliittoon. Tämä EK-yhteys ja nykyihmisen materian määrä antaa varmaan kasvualustaa ajattelulle, että raha määrää kehitystä heidän määräämällään linjalla.

Eihän omistamisessa ja yrittäjyydessä ole vikaa, päinvastoin, mutta pitääkö sen takia kokoomuksen olla työehtoja viemässä 1900-luvun alkuun? Tämä paikallinen sopiminen heidän tavallaan tarkoittaa juuri sitä. Silmänlumeeksi lupaillaan työntekijöitä edustavalle paikkaa jostain hallituksesta tms. Niinpä, no saa ainakin samat kahvipullat kuin muut, siinä kaikki.

Sitten voikin pähkäillä, että mikä se tulevaisuus on sitten? Tuskin kovin ruusuinen, kun kokoomuksen nuoriso-osasto on ehdottamassa yleissitouvuuden poistoa. Tällä kuulemma varmistetaan jokaisen mahdollisuus sopia omista työehdoistaan. Ehkä heidän äänestäjäkuntaansa kuuluvilla on tämmöinen mahdollisuus. Luuletteko tosiaan, että kaupan kassa, siivooja, ravintolatyöntekijä, duunari voi oikeasti olla muka siinä asemassa, että työehdot napsuvat kohdalleen? Tästä sopimisen mallistahan on kaiketi kokemusta niillä yksinyrittäjillä, jotka haikailivat paremman tilipussin perään, kun kuulemma tulotaso on jäänyt alle pärjäämistason.

Tähän voikin sitten rynnätä yrittäjät kertoilemaan, että kuinka raskasta jne., tai tule kokeilemaan yrittämistä. Ei kyse ole siitä, vaan yksinomaan siitä, miten yksi puolue voi aliarvostaa puheissaan työntekijää, varsinkin jos se sattuu kuulumaan ammattiliittoon.

Kirjoitusten lopussa on yleensä ne innoittajat, jotka antoivat innostuksen…tästä menee palkinto Iisalmen suuntaan eräälle maanviljelijälle, jolle julkisen sektorin työntekijät ovat kulutushyödyke, ja jolla on asiat liian hyvin. Ehkä se sitten viimein näkyy, jos tulee asiaa johonkin hoitolaitokseen, tai tarvitsee veden tulemaan hanasta, tai hakea tukiaiseuroja, jotta saa vaihdella traktorin vuosimallia.

Reijo Räsänen, pienemmän puolella

Kommentit

  • Pattu

    Ihmeellinen tarina. Onko huono asia jos tyontekija saa itse sopia tyonantajan kanssa tyoehdoistaan?
    Tama tyonantajan ja tyontekijan vastakkainasettelu on aina vastemielista luettavaa. En kasita miten tyonantajan intessissa olisi kurjistaa tyontekijoidensa etuja niin etta tuloksena olisi epamotivoituneita ja huonosti tyonsa tekevia tyontekijoita? Silla tavoin ei liiketulos mukavalta nayta. Asun ulkomailla pitkalti siita syysta etten koskaan ole sosiaalidemokraattista maailmankuvaa ymmartanyt. Ja selvennyksena luen myos Kokoomuksen sosiaalidemokraattiseksi puolueeksi.

Kommentointi on suljettu.