Mestar tulilinjalla myönteisestä työstä

Kerrataan vähän uutista, eli savon sanomissa 27.9 oli uutinen että kävelykeskustan puhtaanapidon kokeilu on onnistunut hyvin ja siitä ei ole moittimista kenelläkään (mm. kaupunginhallituksen pj Kantanen toteaa).

Nyt sitten kummikin laitettaan hyvän kokeilun jälkeen kilpailutukseen ja alkuperäinen ideoija ei sitten voisikaan osallistua! Ymmärtäisin, jos työ olisi mennyt ns. pieleen, huonoa jälkeä jne. Mutta, mutta kun jo kirjoituksessa todetaan, että hyvin on mennyt ja muistelen kehuja saaneen, niin miksi kilpailutus??

Näillä toimenpiteillä lautakunta ja kaupungin hallitus antaa ymmärtää, että pieleen meni. Asuuko viisaus päättäjissä jotka ymmärtävät kyseisestä työstä enemmän? Jos työ on huonoa ollut, niin miksi ei anneta palautetta ja tehdä korjaavia liikkeitä?

ei voiton tavoittelua?

Toki kyseessä onkin ollut kokeilu, jossa katsastellaan työn tulosta kilpailutuksen kautta voiton tavoiteluun. Lehden jutussa annetaan ymmärtää, että liikelaitoksella ei voiton tavoittelua, ja uskon että työn suorittaminen on ollut pääasia. Nyt sitten kilpailutuksen voittaja pääsee voiton tavoitteluun pölyn ja hiekan poistolla, ja itse pääasia, eli astmaatikon hengitysilmaa mitataan astmapiippujen myynnin määrällä.

No joo, kaikki varmaan aikuisten oikeasti ymmärtävät, että parin kaverin toiminimen takana oleva talonmiespalvelu tuskin voittaa mitään kilpailutusta, jossa pitää kaiketi tarjota laatu, ym standardeja. Avoimuus sidonnaisuuksista luonnollisesti näkyy päätöksenteossa ja kilpaillun työn valvojana on ammattitaitoinen henkilö.

Mutta tämmöinen taitaa olla tämä kilpailutus-uskovaisten maailma. Loppupelissä kukaan ei jälkeenpäin muista tai ei halua muistaa, että tuliko lisä kuluja koko revohkasta? Oliko itse työn suoritus verrattavissa? ja kivahan, se että saa kokoustaa enemmän ja joku saattaa saada töitä. Koko jutusta tulee olo siitä kun kaataa hanavettä kaivoon ja uskoo sen olevan sen jälkeen parempaa kaivovettä maistumaan.

Niinpä, lopputulema onkin, että päättäjät eivät luota omiin työntekijöihin ja usko heidän tekemisiin.

Reijo Räsänen arvostelee tyhjää vöyhöttämistä