Mikä se on kun työtä ei arvosteta tai kiinnostus loppuu

Kirjoitan blogiin työstä ja ilmiöistä. No eipä ole ollut puutetta aiheesta. On yhteiskuntasopparia jne. Itse olisin ihan työmarkkinasopimuksesta puhumassa. Ovat liitot ilmaisseet näkökantojaan. Työntekijät odottavat mitä sieltä sitten oikein tulee…ainiin , jäi yksi mainitsematta, työnantajaleiri. Kuntatyönantajalla hätä kuinka käy sotessa, meneekö siirtyvä henkilöstö valinnan vapauden myötä yksityiseen leiriin, eli kuopataanko Jalosen puulaaki. Toinen iso ja paha EK ei saanutkaan hallituksen tuella kaikkia työntekijän halventamis-sopimuksia voimaan.

Niin, tuohan on se iso kuva paletista. Antaa vähän työrauhaa Sipilälle joka leikkii Kekkosta Lapissa perässä hiihtäjineen. Siis kaikkihan haluavat säilyttää kasvonsa ja kertoilla kuinka vähä ollaan voittamassa, jopa sen kustannuksella, että olisi tuhottu kauan kestänyt Suomen malli sopia asioista.

Toisten sopiessa työn jatkumisesta, jotkut arvelevat astuvansa syrjään tehtävistään. Viittaan Hagludiin. Politiikka on varmaan stressaavaa työtä, varsinkin jos työn määrä kasvaa, tulee hankalia asioita vastaan. Kuten Harkimokin blogissaan mainitsee, arvostuksen puutteen. Ovatko Haglundilla tulleet vastaan vaalilupaukset, tai kuulijoiden joukko onkin useimmista kansankerroksista? Ymmärsin Harkimon näkemyksen politiikan työstä leikiksi, josta voi luopua, kun tuntuu pahalta, tai liikemiestuttavat eivät saakaan kaikkia toivomiaan ”hallittuja rakenteellisia muutoksia”. Niinpä, jotenkin kun olen aiemmin ymmärtänyt, että molempien herrojen työ on hakemalla haettu, oikein julkisesti ilmaistu halukkuus edustamaan. Kysymys kuuluu, että ketä ja mitä äänestäjiä? Ehkä kallistun uskomaan Haglundia ja hänen näkemystään rehellisestä politiikan teosta ja vastuullisuudesta.

Kun tätä leikkikenttänään politiikkaa pitävät, luopujat ja nimilistoja puheenjohtajan työrauhan turvaamisesta astuisivat tänne kansankerroksiin. Täällä on työ myös haettua, osa jopa saanut pitkän sinnikkyyden jälkeen. Mitäs luulette että jos kaupan kassa, siivooja, koulun keittäjä, hoitaja jne ilmoittaisi, että työ tuntuu leikkikentältä, on mahdottoman epämukavaa? Kaupan alan työntekijä haluaisi lisätunteja, tai firma oy:n kiinteistönhoitaja sanoisi lumikuorman teettävän paljon lisäuhrauksia kuuluisalle vapaa-ajalle, tai työporukka keräsi nimilistaa, että lissu tai pera saisi jäädä työtiimiin?

Tuskin julkisuuteen pomppaa pienipalkkaisen duunarin työn epämukavuudet, ja jos kummikin, niin väitettään ay-mafian sotkevan hyvän tuloskehityksen uskomattomilla vaatimuksillaan. Yksinkertaisti pienipalkkaiselle ilmoitellaan, että on tänne tulijoita, jos eivät työt maistu. Jonoa pukkaa firman oven takana. Eikä näissä ole sen kummempaa rakenteellista muutosta odotettavissa, tai arvostuksen nousua.

Loppuun halua lisätä Eero Lehden lausuman päivän mietelauseen Suomalaisesta sopimisen tulevaisuudesta, ”ne, jotka ovat panneet omat rahansa likoon, toivovat että Stubb hoitaa paikallisen sopimisen kuntoon ja korjaa talouden virheet”

Jokainen voi päissään miettiä mitä rakenteellista uudistusta Eeron kaverit haluavat?

Reijo Räsänen epärakennetieteellinen ajattelija