Ollaanko kelpo ammattilaisia
Tiedoksi vaan lajitovereille, luin pätkiä hallitusohjelmasta. Tosin en tiedä oliko jo mikä versio. Ohitin strategiapiirrokset sujuvasti, mutta tartuin parissakin kohdassa mainittuihin kelpoisuusehtojen tarkasteluille.
Onhan se tietenkin linjassaan, kun jo koulutuksista leikataan. Halutaan varmaan tätä kautta paljon puhuttuun yksikkökustannusten keventämiseen. Laitettaan vähemmällä pätevyydellä sitten porukka töihin ja eikun halpenee. Ei tarvitse niinku maksaa, kun on ihan hallitus päättänyt asiasta. Työllisyyttä lisäävänä tekijänä tämä toimenpide tuskin natsaa, koska opettajia kai tarvitaan vähemmän. Ei tarvitsekaan enää niin paljoa opettaa, laitettaan toisesta ovesta sitten opettajia pihalle. Vaikka siinä vaiheessa sama kuka opettaa, kun kaiken varmaan korvaa digitalisaatio. Siitä se ura sitten urkenee, kun painaa läppäri kourassa opettelemassa putkimiehen töitä, tai ihan mitä vaan työtä.
Rehellisesti sanoen en tosiaankaan ymmärrä miksi ammatillisuuden kanssa pelleillään. Eikö tästä ole jo hyvänä esimerkkinä valelääkärikohut, valehoitajat jne. Korvaamattomia vahinkoja voi aiheuttaa monessa muussakin ammatissa. En varmaankaan haluaisi olla tiellä ajamassa, jos tietäisin, että aura-auton kuskina on tunnin perehdytyksen saanut kaveri. Enkä haluasi olla matkustajana bussissa, jossa kuskilla on netin kautta haettu opetus, mutta halpa työsoppari. Haluaisiko joku hallitusjäsen olla leikkauspöydällä tietäen, että leikkausvälineet on käynyt läpi pikakoulutuksen saanut välinehuoltaja.
Usein keskustelupalstojen sävyttäminä ja osin julkisessa mediassa kuulee väitettävän, että siivota voi kuka tahansa. Niinpä, varmaan kotonaan jokainen tekeekin. Kotona siivoamisesta vastuu on yksinomaan laadullisesti ja tuottavasti kotisiivoojalla. Kun mennään vieraalle töihin, pitänee kai muistaa aikapaine, joka tulee mitoitetun työn seurauksena. Voit pilata kalliin lattiamateriaalin ja aiheuttaa osaamattomalla työllä aineellisesti mittavan vahingon. Tosin eikai sitä halpuutettu työntekijä itse joudu korvaamaan?..eihän. Esimies ja siivousfirman omistaja selittelee sitten. Mikähän olisi korvausvaade kun väärin siivottu eristyshuone aiheuttaa potilaan hengenmenon. Karmea esimerkki kai oli se Espoon työtapaturma, jossa kuoli kaksi viron poikaa, mutta olihan ne siihen asti halpoja. Esimerkkejä ammattimaisuudesta ja sen koulutuksen puutteesta, tai huonontamisesta on varmaan dieettikokista kiinteistönhoitajaan.
Onko nyt aikusten oikeasti unohdettu, että kunnon koulutuksen omaava työntekijä on se tuottavuuden ja tehokkuuden paras työkalu. Vastaan itse, ovat he unohtaneet. Hallituspöydän ympärillä tehdään politiikkaa heidän omia sidosryhmiä ajatellen, eli kauaksi näkemisen kyky hävinnyt…mihis muuten näkee?..lähinäkö, oma napa.
Reijo Räsänen parin ammatin kautta blogiin