Reiskalta avausta duunarin kihlaukseen

Hei sinä julkisen puolen työntekijä. Juuri sinä siellä, lähinnä työntekijätason duunari,  ammattinimikkeelläsi ei niinkään ole väliä. Nyky hallituksen mielestä olet aiheuttanut kohtuutonta haittaa toimimalla vuosikymmeniä tehottomasti. Sinulla on aivan liikaa perusteettomasti hankittuja etuja, kuten lomasi ja alle kahden tonnin palkkasi. Monihan teistä palkansaajista sattuu vielä käymään töissä viikonloppuisinkin ja saa siitä vielä ihme lisiä. Hallituksen, yrittäjäjärjestöjen ja elinkeinoelämän keskusliiton mukaan tämä kaikki on väärin, koska julkisen puolen duunarin työ ei ole sitä oikeaa työtä, puuttuu mm. globaalisuus. Sinä työntekijä tuotat kohtuutonta haittaa myös olemalla ammattiliiton jäsen, siis sekin vielä, että sinua ei voi sanoa irti silloin kun vaan huvittaa.

Mites tähän on sitten tultu. Periaatteessa tyriminen tapahtui eräänä tammikuun päivänä. Silloin soviteltiin ns.kihloja. Silloinen Suomen työnantajain keskusliitto mokasi pahemman kerran, että SAK:n kanssa voidaan sopia työnteon ehdoista. Sinun asemasi meni sopimusten piiriin hyvä julkisen puolen duunari, 70-luvun alussa. Ilmeisesti oli jossain välissä oma vikasi kun työnantajapuolella ei ollutkaan tarpeeksi rahaa maksella palkkoja, joten he halusivat korvata tätä vajetta lomia lisäämällä. Mitäs menit ottamaan vastaan ne lomajutut silloin, tästä saa nyt tuta koko sopimusmaailma. Arvele, jos olisit yksityisen puolen duunari, niin voisit kadehtia tätä kaikkea. Tästä vastakkainasettelun mainostamisesta ovat pitäneet hyvää huolta elinkeinoelämän keskusliitto ja yrittäjäjärjestöt.

Sitten se työn tuottavuus, hyvä duunari. Onko se tuottavaa työtä, kun menet aamuvarhaisella koulun tai sairaalan keittiölle keittelemään ruokaa. Onhan sanottu, että osaahan sitä jokainen tehdä kotonaankin ruokaa. Niinpä, ja siitä maksetaan palkkaa, eli kohtuutonta etua. Entäs siivoojat, kumma kysymys, koska kun kunnanjohtaja ja hänen yrittäjäkaverinsa miettivät tontinkaavoja aamupäivän aikana, siellä on pöydät pyyhitty ja käytävät lakaistu. Kummaa höpinää siivoamisen merkityksestä puhtauteen tai sisäilman laatuun.

Oletko tehnyt tunnollisesti näinä vuosina työsi, olet varmaankin. Onhan lapset saaneet ruokaa koulussa, virastot siivottu, kunnan/kaupungin tiet tehty, vesi tulee hanasta, yrittäjät saaneet kaavoitetut tonttinsa peltihallin rakentamiseen, kunnan/kaupungin johdon tullessa töihin on ovet avattu ja portaat lakaistu, potilaat hoidettu sairaaloissa..listaa kai voisi jatkaa asioilla, jotka tuntuvat olevan päivänselviä asioita ..eikös niin.

Kysymys kai kuuluukin, että haluatko sinä duunari, että sinun osinkosi, palkka on saavutettu etu vai välttämätön paha omalle ostovoimallesi. Tunnet että olet palkkasi ansainnut vaikka hallitus ja hallituksen sanelijat, eli yrittäjäjärjestöt ja elinkeinoelämän keskusliitto ovatkin romuttamassa kihlauksen. Tästä kihlauksen purkautumisesta tosin saavat kärsiä myös ne ei-julkisen sektorin työntekijät. niinpä ..näitä merkityksiä mitataan varmaan silloin kun totutut asiat ei olekaan päivänselviä, jos nämä kuuliaiset eivät menisikään tekemään ruokaa, siivoamaan, tekemään katuja, hoitamaan ihmisiä, sitä kai hallitus tällä hetkellä haluaa..kokeillaan sitten syksyllä vaikka viikko aluksi.

ps, kaksi punaista taisteli vihreällä veralla..(ei ole politiikkaa), toinen voitti..eli parempi. Ei ollut tyylikäs voitto, mutta mansesterin punaiset :)

Reijo Räsänen, yhteiskunnan seuraaja työelämän laidalta