Reiskalta julkisesta työntekijästä

Askarruttanut ajatus, että kuka ja mikä on julkinen työntekijä, tai julkinen työ.

Oletpa työssä julkisuudessa tai työsi on julkisen hallinnon, tai kunnan, valtion palveluksessa. Sinua arvostellaan joko tekemäsi työn kautta tai olet muuten vaan arvostelijan mielestä sopimaton tehtävään. Syyllinen olet pienellä, tai isommallakin palkallasi Suomen kestävyysvajeisiin, tuotantoon jne. On helkkarin hienoa paasata mediassa kaikkia julkisen puolen toimijoita tehottomuudesta, näköalattomuudesta.

Oliko keskustelu sitten johonkin faktoihin perustuvaa? Näyttikö joku tilastoja, että jokin alue on paisunut julkisella puolella? No jos on, niin eikai nyt ihan huvikseen ole paisunut! Tuskin kuntaan on otettu sen enempää siivoojia, ruoantekijöitä, putkimiehiä tms kun on edes tarvetta. Yksi paskimmista väitteistä oli myös, että yksityinen puoli pitää yllä julkisia palveluja. No ihan ensiksi, varmaan yksityinen puoli ajelee omilla rakentamilla teillään, on saanut koulutuksen, päivähoidon firma oyn piikkiin. Toinen asia sitten kai on, että muistaakseni myös julkisen puolen työntekijä maksaa veroja, niitä veroja jota et voi kierrättää man-saarten kautta.

Kai se jokin jälki jonnekin sylttytehtaalle johtaa? Kuka tai ketkä tätä lietsoo?

Ne on niitä. jotka väittävät yksityisen tekevän kaiken tehokkaammin, nopeammin. Varmaan tekeekin, eihän se tarvitse osallistua investointeihin, eihän se tarvitse olla rehellinen veronmaksun suhteen, eihän se tarvitse muuta kun kotouttaa euro lapin hirsimökin rakentamiseen.

Ne arvostelijat ovat niitä, jotka väittävät olevansa veronmaksajan asialla, tarjoamalla muka vaihtoehdon eri palvelutuotannolle. Heillä on muka modernimpi tapa toimia. Se modernius on monesti sitä että tehtävälle työlle etsitään halvin mahdollinen sopimus, käytetään vuokratyötä, huijataan työssä harjoittelijat, opiskelijat tekemään ilmaista työtä jne.

Nämä julkisen työntekijän työn arvostelijat, jotka haluavat yksityistää, pilkkoa olemassa olevat palvelut, eivät he ole tulleet tekemään hyvinvointia, vaan yksinkertaisesti rahaa, euroja.

Niin, vastausta siihen, kuka ja mikä jne..se julkinen työntekijä on myös veronmaksaja, palvelun tarvitsija, päätöksentekijä ja ihminen, jonka työn tekemisen fiilikset tuskin paranevat julkisen arvostelun kautta.

Hallitus on pönkittämässä tätä arvostelun keihään kärkeä pakkolakiensa voimalla. Niinpä, se audin takapenkki kummasti lämmittää työnväen ääniä kalastelleista, tätäkö te lupasitte?

ja nyt arvostelen itse, eli luulin että Urpo Leppäsen rimanalituksiin ei päästäisi..taisin olla väärässä, mutta joskus vaan on myönnettävä olleensa asioista ymmärtämätön…enkä tarkoita vuoden torkkujaa kansanedustaja Lehteä.

 

Reijo Räsänen arvostelijan arvostelija