Reiskalta kuullun ja luetun ymmärtämisestä

Viime päivien kattaus tiedostusvälineissä työstä, sopimisesta ja Suomen pelastusoperaatiosta on täyttänyt mediajanoisen päivän aamusta iltaan. No enemmän seuraava osaa ymmärtääkseni erottaa kuka ja miten kirjoittaa tai hakee pohjaa vaikutustyölleen. Entäs duunari joka painaa hektisen päivän töissä, käy tulomatkalla kaupassa, hakee mahdollisesti lapset hoidosta ja kaiken päätteeksi haluaa valistaa itseään ajankohtaisilla uutisilla?

Klikkausjournalismin uhrina duunari lukee pikalukuna uutisia, josta olisi hyvä tarkistaa lähde, tai katsoa pintaa syvemmälle. Tästä piilovaikuttamisessa tekee myyräntyötä elinkeinoelämän valtuuskunta, siis EVA. Tämän elinkeinoelämän rahoittaman toimijan juttuja julkaistaan uutisena eri lehdissä. Viimeisin on arvo – ja asenne tutkimus. Siis tutkimus jossa duunaria lyödään ja lujaa piilovaikuttamisella, niinpä. Keneltä se oikeasti onkaan kysytty? Väite esimerkiksi että kansa haluaa paikallista sopimista työehtoja heikentämällä, jossa vedotaan taloustilanteeseen ym! Tuskin kyselijät ovat kaupan kassoilta, siivoojilta tai muilta pienipalkkaisilta kyselleet.

Eikai tämä muuten huolestuttaisi, mutta kun osa työntekijöistä alkaa oikeasti uskoa. Duunari pertti tai pirkko ei mieti että osingonjakajat eivät ole kiinnostuneet aikuisten oikeasti hänen hyvinvoinnistaan globaalissa talouskehityksessä. Teitä hyvät duunarit vedätetään EVAn tutkimuksilla ja tiedonannoilla. Katsokaa vaikka ketä on EVAssa, tuttuja nimiä, eikös? Tuntuuko, että välittämisen sädekehä on aito?

No jos julkisesta välittämisestä ja palstatilan saamisesta palataan vähän ajassa taaksepäin. Taisi olla Espoossa eräs tietotekniikan härveleitä valmistaja yritys järjesti YT-neuvottelut. Siellä välitettiin, kun oli kyse kohtuu palkkaisista insinööreistä, paikalla vieraili monet ministerit, ja huoli oli käsin kosketeltava. Siitä lähemmäs tätä päivää. Viime syksynä duunarit ilmaisivat mieltään, paikalla ei yhtään ministeriä, lähinnä paheksuttiin kun pienipalkkaiset kokoontuvat toreille. Sama oli laulu kun opiskelijat kokoontuivat, ei näkynyt ministereitä. No missä tilaisuudessa sitten näkyi? Kun maanviljelijät kokoontuivat traktoreineen muutaman ministerin työpaikan kulmille, niin huoli näkyi, ääni vapisten huolesta tai kylmästä Sipiläkin lupaili korjauksia. Tiilikainen korjaili ja siirsi jonkun naisen muihin tehtäviin, saatiin uhrilahja.

Miten tämä kaikki liittyy duunarin tai kenen hyvänsä mediakriittisyyteen?

Jokaisella, siis maanviljelijöillä, opiskelijoilla, pienipalkkaisella duunarilla ja nokian insinöörillä on huoli töistä, palkasta ja toimeentulon turvaamisesta. Heidät ehkä lokeroidaan vaikuttamisen näkyvyydellä toisistaan eri tavalla tai tulevat vaalit pelottaa, en tiedä? Vai onko sillä vaikutusta, että opiskelijat ja pienipalkkaiset on työelämän ravintoketjussa väärässä päässä?

Sen uskon, että väärässä päässä ketjua olevat katsovat kriittisemmin mediaa jos katsotaan tutkimusten tekijöiden taustoja, kuten esim EVA on.

Reijo Räsänen kevään työelämän seuraaja