Reiskalta Tampereen tuliaiset

Ihan etukäteen pieni ilmoitus, jutussa mainittavat mahdolliset paikan nimet ym. eivät ole maksettuja, eikä niistä ole saatu mitään rojalteja. Tämän matkakertomuksen tarkoitus on kertoa, että olin siellä minäkin, yksi 450 kymmenestä. Kiittää vielä valtion rautateitä tullen mennen, nyt hyvä käyttää ennenkuin pilkotaan.

Yle mainitsi sen aamun jutussaan, että työpaikkojen ykkösnyrkit kokoontuvat keskusjärjestönsä tilaisuuteen. Uutisvirrasta oli poimittavissa ennakkoon lakkohenkisyyttä, työtaistelua..no niinpä. Siis oikeasti, osalla mediaa oli provoavia otsikoita. Sehän oli yhtä viatonta kuin katupartiointi, vailla sen kummempaa uhkaa. Ei siellä kukaan kaivellut aseita tai mitään siihen viittaavaa. Tämä ammattiyhdistysliikettä kohtaan harjoitettu kirjoittelu alkoi viime keväänä. Eri lehtien omistuskantaan liittyvistä seikoista johtuen, ei aina ole tuntunut kirjoittelu puolueettomalta. On yritetty lyödä kiilaa eri liittojen kesken, herättää kateutta, tai paremminkin lietsoa sitä kuuluisaa kateutta. Tähän on tuotu mukaan puoluepolitiikka, ihan niin kuin ei tiedettäsi kuka on mitäkin. Kovin hiljaa ollaan esim. EK:n yhteyksistä kokoomukseen, tai yrittäjien. Jos se nyt sitten ammattiliitot kallistuu vasemmalle, niin voi voi, kuuluu kai kaikkiin ryhmiin vaikka mitä puolueita, mutta SAK:hon lyödään leimaa ilman, että kuunneltaisiin ensin asiasisältö.

Tampereen Puistotornissa kokoontunut SAK:lainen liittoporukka viestitti solidaarisuutta keskenään, ei näkynyt kuuluisaa kateutta. Pikemminkin päinvastoin, käytäväkeskusteluissa tuli esille yhteisen asian merkitys. Samaa kai hakee myös vuorineuvoksien kokoontumisen tarkoitus, asiasisältö vaan eri. Puistotornissa ollut porukka hakee sopimista, toinen porukka sanelua. Niinpä, jostakin se keskitie sitten pitää löytyä. Ainiin, unohtaa meinasin, onhan tähän sopimusten tulkintaan tai asiasisältöön tullut Suomen hallitus. Hallitus toikin pitkän listan asioita, jotka Puistotornissa kokoontunut porukka ei yksinkertaisesti hyväksy. Onkin kummallista, että Ay-liike saa ei-liikkeen leiman kun se ole hyväksymässä älyttömiä ehtoja! Ihan rehellisesti, hyväksyisikö työnantajapuoli, jos duunarit ilmoittaisivat 20 % palkankorotuksista..ei varmaankaan.

Mikä se viesti sitten loppujen lopuksi oli? Viesti oli, että Suomen hallituksen rooli ei oikein sanelun osalta sovi demokratiaan. Esimerkkinä lainsäädännön kautta tehtävät työehtojen heikennykset, lue: Suomen yrittäjien yhteistyö hallitusohjelmaan. Oli siellä kovemmankin linjan kannattajia yleislakkoon asti. Yksi viesti välittyi tavallaan siinä muodossa, että suomalainen duunarimies taistelee pienipalkkaisten naisten puolesta. Sekin viesti, että ei siellä kukaan arvostellut työnantajaansa, vaan heidän etujärjestöjen ja Suomen hallituksen harjoittama politiikka.

Näillä eväillä mennään ensi viikkoon, ja seuraava vuosi voi olla vilkasta aikaa työmarkkinoilla, siis tuohon ei nyt tarvitse kummoinen poppaukko olla ennustamaan.

Nyt on pakko paljastaa loppuun, kaivettiin siellä yksi vaikuttava ase. Sillä on saatu joskus pahaakin jälkeä, ja myös hyvääkin. ..Kynä!

Reijo Räsänen yksi monista paikalla olleista