Reiskalta välittämisestä ja välinpitämättömyydestä

Mitä on välittäminen työelämässä tai työpaikalla?

Perusajatus kai on että hyvinvoivalla työpaikalla huomioiminen on arkipäivää, ei itsestään selvyys, vaan hyviä työpaikan käytänteitä. Onko se välittämistä? On se, koska jos sitä ei ole, niin työpaikka on ristiriitojen pesä.

Kuinka tähän päästään? Jos nyt näin aluksi jätettään se esimiesporras, päälliköt jne vielä tässä vaiheessa. Niistä myöhemmin. Se välittämisen ja hyvänolon työpaikka lähtee ensimmäisenä kun vilkaisee peliin, siellä on se ensimmäinen valo sinne työpaikkaan. Tiedän, että ihan perusasioita, mutta miksi niin moni kantaa työpaikalle sen huonosti nukutun yön, huonon aamun aloituksen. ..eihän se paranna työoloja, jos vaikka auto olekaan käynnistynyt, tai et kerinnyt aikaisempaan bussiin. Mitä hittoa se kuuluu purkaa työpaikalla?! Toki siinä vaiheessa tulee vastaan hyvä työyhteisö ja kysyy, että mikä mättää.

Jos nyt kummikin on päästy töihin ilman mitään pahempia henkisiä vaurioita, niin seuraavana sitten päivän voi pilata tai tuoda valoa, on esimies, päällikkö. Mieti sitä, jos firman oven aukaisee johtaja ja toivottaa tervetulleeksi. Esimies ohi kulkiessaan kysäisee, että kuinka menee? Siis ihan perusasioita. Nämä ns.hyvät työpaikat kuullaan viidakkorumpujen kautta ja niihin halutaan. Nämä työpaikat tekevät ehkä sitä tuottavuusloikkaa, uskoisin.

Koko yllä oleva romuttuu mitä tulee sanaan välinpitämättömyys. Isomassa kuvassa kun unohdetaan se just tietty työpaikka, työyhteisö voidaan lamaannuttavana tekijänä nähdä silloin kun se rimpuilee olemassa olostaan. Entä mikä voi tai saattaa vaikuttaa, että alkaa suhtautua välinpitämättömästi työhön, ja työyhteisöön?

Väitän liikkuvani enemmän työntekijöiden keskuudessa kuin esimerkiksi maan hallituksen työministeri tai tämä työehtojen kätilö pääministeri. Siellä työpaikoilla kuulee ja aistii sen mikä odottaa jos ja kun nämä tylyt heikennykset työehtoihin on tulossa. Kaikki se mitä luulevat saavansa tuottavuusloikkana pyyhkäistään sen jälkeen kun on menty saneluun. Turha vedota pienipalkkaisiin, että mukaan Suomea nostamaan, jos samaan aikaan puhutaan miljardiluokan osingoista.

Työministerikin harrastaa kaksinaismoralismia puhuessaan paikallisen sopimisen duunarivetoisuudesta, höpö, höpö! Sanoessaan tietää, että jos Stubb ja Sipilä päättää heikkenyspohjaisesta paikallisesta sopimisesta, niin ei siinä paljon kysellä työministerin vaikutusta. Voi vaan yrittää vakuuttaa äänestäjiään…mut minä yritin. Mutta audin penkki lämmittää, eikös niin, ja omat ehdot kunnossa.

Kysyä sopii, että onko tulevaisuuden toivot, nuoret innoissaan myös odotettavissa olevista työmarkkinoista? Teet töitä markkina-arvojen puolesta, heikentyneillä ehdoilla, määräaikasuuksilla, joita ei tarvitse perustella. Tuntuuko heistä siinä vaiheessa, että heistä välitetään?

Jos ei jotain hyvääkin, niin suomen yrittäjät muistavat vuosisadan mullistuksesta Sipilää ja painattavat huppareita eurologolla ja alla teksti ”kiitos juha 2015-2019 ”

Reijo Räsänen vastakarvaan heikennyksiä, myötäkarvaan välittävälle työelämälle

Kommentit

  • Jari Holopainen

    Alan ymmärtää hallituksen ja päätöksentekijöiden logiikkaa paremmin. Olen pitkäaikaistyöttömän statuksella – viimeisen kahden vuoden aikana olen ymmärtänyt sen, ettei hallituksella ole haluja tai kiirettä meitä työllistää, sillä halvemmaksi tulee pitää meitä työmarkkinatuella kuin työtehtävässä. Kansakunta säästää sillä tavoin paljon, mutta määrilläkin on väliä. Synkempiä visioita en nyt tarkoituksella ryhdy maalaamaan, mutta toivottavasti tilanteet kirkastuvat vielä.

Kommentointi on suljettu.